Η ΠΟΕΣΥ επιμένει στην απόσυρση του σχεδίου νόμου για τους Τ/Σ

462

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) ενώνει τη φωνή του με όλες τις Ενώσεις εργαζομένων στον χώρο των ΜΜΕ και ζητά την απόσυρση κάθε αντεργατικής ρυθμίσεως, που περιλαμβάνεται στο “νομοσχέδιο Λιβάνιου-Πέτσα ” για τα Οπτικοακουστικά Μέσα.
Την ίδια ώρα, που νομοθετούνται από την κυβέρνηση γενναίες απαλλαγές προς τους εργοδότες και ενισχύεται η κερδοφορία των μεγάλων ομίλων στο χώρο της Ενημέρωσης, τα δικαιώματα των εργαζομένων δέχονται ένα ισχυρό πλήγμα, αφού δια νόμου προβλέπεται η μείωση των θέσεων εργασίας κατά 60 άτομα ανά τηλεοπτικό σταθμό (360 συνολικά στους 6 σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας).
Έτσι, στην μέχρι σήμερα ισχύουσα πρόβλεψη των 400 ατόμων δίνεται το περιθώριο, το 15% του συνολικού αριθμού, να είναι είτε εργαζόμενοι άλλων συνδεδεμένων επιχειρήσεων είτε εταιρειών παραγωγής, με ό,τι αυτό σημαίνει σε συμπίεση των εργασιακών δικαιωμάτων και μισθών.
Και αυτό, την ίδια στιγμή που μοιράζονται ενισχύσεις από πλευράς κυβέρνησης στους ιδιοκτήτες, αφού χορηγείται, χωρίς όρους, άδεια λειτουργίας συνδρομητικών καναλιών, με μόνο κριτήριο την κατοχή άδειας πανελλαδικής άδειας και χαρίζεται η ετήσια δόση για την αδειοδότηση, ύψους περίπου 3,5 εκατ ευρώ, υπό την προϋπόθεση αγοράς εξοπλισμού και προγραμμάτων ενώ το συνολικό τίμημα των 35 εκατ. ευρώ επιμηκύνεται από 10 σε 96 δόσεις.
Με το ίδιο σχέδιο νόμου, εξάλλου, θεσπίζονται, υπό την μορφή των μέτρων στήριξης του Τύπου η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, που οφείλουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί στον ΕΔΟΕΑΠ και ειδικά για τους καναλάρχες της περιφέρειας, απαλλαγές για τις ασφαλιστικές εισφορές του 2% στον ΕΔΟΕΑΠ για την 3ετία 2017- 2020, οι οποίες θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση του ειδικού φόρου επί των διαφημίσεων.
Και ας μην ξεχνάμε, ότι στην ΕΡΤ, την ώρα που συνάδελφοι μας καταγγέλλουν μεθοδεύσεις σε ρεπορτάζ μη αρεστά στην κυβέρνηση, θεσμοθετούνται αυξήσεις για στελέχη σε αυτή την οικονομική συγκυρία.
Ως Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ, εμμένουμε στην διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων και στην διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Δεν θα δεχτούμε καμία απόλυση και καμία αρνητική εργασιακή μεταβολή.
Η Ελευθεροτυπία είναι πυλώνας της Δημοκρατίας και στηρίζεται μεταξύ άλλων και στους δημοσιογράφους, που εργάζονται ακούραστα για την διασφάλιση της ενημέρωσης των πολιτών στην δύσκολη συγκυρία, που διανύουμε.
Και τον πυλώνα αυτό είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε, απέναντι σε οποιαδήποτε κυβερνητική ή εργοδοτική επιλογή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ