Η Λαρισαίων Κοινόν τίμησε την μνήμη των πεσόντων στην Μάχη της Σημαίας

239

Με μία σεμνή τελετή και με μεγάλη συμμετοχή πολιτών τιμήθηκε την Κυριακή 14/6, η μνήμη των πεσόντων αξιωματικών και στρατιωτών του 1/38 Συντάγματος Ευζώνων, οι οποίοι θυσιάστηκαν για την τιμή και την αξιοπρέπειά τους αρνούμενοι να παραδώσουν τη Σημαία του Συντάγματος στους Γάλλους εισβολείς στη Θεσσαλία, στον χώρο του μνημείου που βρίσκεται μπροστά από το Κλειστό Γυμναστήριο στην οδό Καρδίτσης.

Η μάχη που έγινε στην περιοχή «Μεζούρλο»- λίγο έξω από τη Λάρισα- έλαβε χώρα στις 30 Μαΐου /12 Ιουνίου 1917, στην κορύφωση του Εθνικού Διχασμού, και ονομάστηκε «Μάχη της Σημαίας». Η εκδήλωση που διοργανώθηκε για ένατη συνεχή χρονιά από την Επιτροπή Ιστορικής Μνήμης και Παράδοσης Ν. Λάρισας, ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση στη οποία τιμήθηκε και η μνήμη των βασικών πρωτεργατών της αναδείξεως της Μάχης και του μνημείου, που έφυγαν πρόωρα από κοντά μας: του Κων/νου Καρδαρά ιατρού-χειρουργού, του Δημητρίου Βάλλα δημοσιογράφου, του Δημητρίου Χατζηπλή αγρότη και του Κωνσταντίνου Σαμουρέλη π.αντιδημάρχου Δήμου Λαρισαίων.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από την κα. Αθηνά Κακούρη βραβευμένη λογοτέχνης, συγγραφέας μεταξύ πολλών άλλων του προσφάτως εκδοθέντος βιβλίου «Ουλάνοι στην Λάρισα» που είναι μια αφήγηση των γεγονότων που έζησε η Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο του 1915 έως τον Ιούλιο του 1917 και μια εξέταση των προβληματισμών που δημιουργεί η προσεκτική ανάλυσή τους. Στην πραγματικότητα, ποτέ κανένας ουλάνος, δηλαδή Γερμανός λογχοφόρος ιππέας, δεν εμφανίστηκε, ούτε καν στον μακρινό ορίζοντα της Λάρισας!

Η «είδηση» πλάστηκε και, μαζί με άλλες, χρησιμοποιήθηκε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως πρόφαση για να αφαιρεθεί από την Ελλάδα η ανεξαρτησία της και να ανατραπεί το νόμιμο πολίτευμά της με μια μπλόφα το 1917, η οποία επεσήμανε ότι: για κάθε μία μέρα του παρελθόντος πού θυμόμαστε, προσθέτουμε μία μέρα ζωής στο μέλλον μας, του κ Ιωάννη Δασκαρόλη υποψηφίου διδάκτορα Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας και συγγραφέα των βιβλίων: «Δημοκρατικά τάγματα-οι «πραιτοριανοί» της β’ ελληνικής δημοκρατίας 1923-1926» και «Στρατιωτικά κινήματα στην Ελλάδα του μεσοπολέμου (1922-1935)» και δεκάδων σχετικών άρθρων, ο οποίος ανέφερε ότι: «Στην γαλλική προέλαση που αποτέλεσε και την τελευταία προσβολή της ήδη κουρελιασμένης ελληνικής ουδετερότητας στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε σαφείς οδηγίες να μην προβληθεί η παραμικρή αντίσταση από τα ελληνικά στρατεύματα. Οι Γάλλοι δεν αρκέστηκαν στην κατοχή της Λάρισας και στον αφοπλισμό των Ελλήνων στρατιωτών, αλλά επεδίωξαν την ταπείνωση και τον εξευτελισμό του αντιπάλου τους ζητώντας τα ξίφη των αξιωματικών τους. Μεταξύ ταπείνωσης και απελπισμένης αντίστασης οι εύζωνες του 1/38 συντάγματος και οι αξιωματικοί τους προτίμησαν το δεύτερο, αψηφώντας ακόμη και τις διαταγές της κυβέρνησης, συνεχίζοντας νοερά την δισχιλιετή παράδοση θυσίας των Ελλήνων για την τιμή τους και την ελευθερία τους. Ο αγώνας που έδωσαν ίσως έμοιαζε φαινομενικά μάταιος και καταδικασμένος, καθώς ο αντίπαλος είχε συντριπτική αριθμητική και υλική υπεροχή, δικαιώθηκε όμως στο εθνικό υποσυνείδητο και με τη σημερινή σας παρουσία». Χαιρετισμό απέστειλαν και δεκάδες εκπροσώποι δημοτικών παρατάξεων που είναι μέλη του Πανελληνίου Δικτύου Αυτοδιοικητικών.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν οι χαιρετισμοί που απέστειλαν οι οικογένειες των πρωτεργατών της εκδήλωσης και η παρουσία της κας. Νίκης Βάλλα σύζυγο του δημοσιογράφου Δ. Βάλλα. Ακολούθησε ομιλία και αναφορά στο ιστορικό της μάχης από τον κ. Κων/νο Βαϊούλη ο οποίος αναφέρθηκε στις δραματικές ομοιότητες με τη σημερινή ιστορική συγκυρία, επεσήμανε ότι « σε εποχές εθνικής υποχωρητικότητας μπροστά στις απαιτήσεις των ξένων εκβιαστών, είναι πολύ σημαντικό να τιμούμε ενωτικά τους ηρωικούς αξιωματικούς και στρατιώτες οι οποίοι υπερασπιζόμενοι την δόξα και την τιμή της Πατρίδας μας, αντέταξαν το «Μολών Λαβέ» στο ιταμό αίτημα των ξένων εισβολέων για παράδοση της Σημαίας μας». Πρότεινε να τεθεί η εκδήλωση υπό την αιγίδα του Δήμου, να προωθηθεί συνεργασία με τον Δήμο Καρδίτσας, τόπο καταγωγής των στρατιωτών, να αναληφθεί κοινή δράση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την έρευνα και ανεύρεση των ονομάτων των πεσόντων και να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο με όλους τους θεσμικούς πολιτικούς και στρατιωτικούς φορείς για να επιστραφεί η αρπαγείσα Σημαία του 1/38 Συντάγματος Ευζώνων..
Είναι Χρέος όλων μας η επιστροφή της.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Δημοτικής παράταξης «Λαρισαίων Κοινόν» κ.Μιχάλη Κατσάνη, τον εκπρόσωπο του «Μακεδονικού Συνδέσμου κ. Αλέκο Σοφιανίδη και τον εκπρόσωπο της Επιτροπής κ.Δημήτριο Τσιάρα και η τελετή ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό ύμνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here