Η κυβέρνηση «δείχνει» τις ΜΚΟ για τα επεισόδια στη Μόρια και προχωρά στο σχέδιο για προσφυγικό- μεταναστευτικό

360

Αιχμές όσον αφορά υποκίνηση των χθεσινών επεισοδίων στη Μόρια από ΜΚΟ άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αξιοποιώντας όμως ταυτόχρονα την κατάσταση ως επιχείρημα υπέρ της εφαρμογής του σχεδίου της κυβέρνησης στο προσφυγικό- μεταναστευτικό και δεσμευόμενος για 200 επιστροφές μη δικαιούντων άσυλο την εβδομάδα μέσα σε ένα τρίμηνο.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να είναι έτοιμο το πρώτο κέντρο κλειστού τύπου στη Σάμο και στις αρχές Μαρτίου τα υπόλοιπα, με στόχο να προλάβει η κυβέρνηση την αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Με τη λειτουργία τους, θα ανακοινωθούν και τα ανοιχτά κέντρα στην ενδοχώρα.

Η κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, δεν κάνει αποδεκτό το αίτημα του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη για κήρυξη των νησιών του Βορείου Αιγαίου στα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εκτιμώντας ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται δεν συντρέχει λόγος.

«Τα χθεσινά επεισόδια στη Μόρια αναδεικνύουν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας που είναι η ασφάλεια των πολιτών. Κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δε δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων», δήλωσε ειδικότερα ο κ. Πέτσας.

Χαρακτήρισε «αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δε συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου» και τόνισε ότι οι ελληνικές Αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα ποιοι μπορεί να υποκίνησαν τα χθεσινά επεισόδια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε χθες το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη δημιουργία μητρώου εργαζομένων στις ΜΚΟ που ασχολούνται με το προσφυγικό και σημείωσε: «Εάν υπάρχουν υποκινούμενα επεισόδια από κάποιους που νομίζουν ότι θίγονται, θα το εξετάσουν οι αρχές. Εμείς βάζουμε τάξη στην αναρχία που υπάρχει. Στο μητρώο ΜΚΟ θα δηλώνονται και τα μέλη και οι συνεργασίες με πρόσωπα που έχουν».

Επιβεβαίωσε επίσης ότι τα πλωτά φράγματα που έχει παραγγείλει το υπουργείο Άμυνας θα δοκιμαστούν πιλοτικά και εφόσον αποδειχθεί ότι μπορούν να λειτουργήσει αποτρεπτικά αλλά χωρίς πρόβλημα για τη ναυσιπλοΐα, κίνδυνο για τους αλιείς και για τους ανθρώπους που προσπαθούν να το περάσουν, η κυβέρνηση θα δει πως θα αναπτυχθεί σε περιοχές του νοτιοανατολικού Αιγαίου που θα επιλέξει.

«Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε. Και η Κυβέρνηση αναπτύσσει όλους τους άξονες του Σχεδίου της: Την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών, τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων» δήλωσε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε ότι προτεραιότητα δίδεται στην αποσυμφόρηση των νησιών μας που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος και στη διεθνοποίηση του ζητήματος, στην εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο και στις επιστροφές.

«Ενδεικτικά, ενώ ολόκληρο το 2019 είχαν γίνει μόνο 391 επιστροφές, μέσα στον Ιανουάριο του 2020 είχαμε 85 επιστροφές σε 7 αποστολές. Επιδίωξή μας είναι να τις πολλαπλασιάσουμε, ώστε να φτάσουν στις 200 την εβδομάδα εντός τριμήνου», σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Αναφέρθηκε επίσης στα ανταποδοτικά μέτρα προς τις τοπικές κοινωνίες: «Με τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων, προβλέπεται η ενίσχυση των δήμων οι οποίοι θα φιλοξενήσουν δομές για πρόσφυγες και μετανάστες, με 25 εκατομμύρια ευρώ. Με ακόμη 25 εκατομμύρια ευρώ θα ενισχυθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση των δράσεων για τη στήριξη τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας και έργων υποδομών».

Μεγάλη σημασία απέδωσε στη διαμόρφωση ενός νέου, ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου το οποίο να βασίζεται στην έμπρακτη αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ένωσης και να λαμβάνει υπόψη τις αντοχές των κρατών-μελών. Υπενθύμισε ότι οι διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη είναι σε εξέλιξη στο δρόμο για ένα «Δουβλίνο IV», καθώς και ότι μόλις πρόσφατα υπογράφηκε συμφωνία που προβλέπει τη φιλοξενία του επιχειρησιακού γραφείου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο στην Ελλάδα (EASO), τον διπλασιασμό του προσωπικού που απασχολεί στην Ελλάδα, από τα 500 άτομα στα 1.000, και στην αύξηση κατά 30% της χρηματοδότησης, που για το 2020 θα ανέλθει στα 36 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ