Η ανεργία επιστρέφει στη Βρετανία

271

Οι επιθετικές επιδοτήσεις της βρετανικής κυβέρνησης για την απασχόληση διατήρησαν τα επίσημα στοιχεία σε υψηλά επίπεδα τον Αύγουστο, παρά το γεγονός ότι η καραντίνα, που είχε επιβληθεί την άνοιξη, προξένησε εκτεταμένη οικονομική βλάβη. Η στατιστική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμά πως ο επίσημος δείκτης της ανεργίας, που είχε μόλις φθάσει στο 4,5% τον Αύγουστο, δηλαδή ελαφρώς υψηλότερα από τα επίπεδα προ της πανδημίας του 3,9%, θα πρέπει να θεωρηθεί εξωραϊσμένος. Αντιθέτως με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσοι βρίσκονται στη Βρετανία σε καθεστώς αναστολής εργασίας, και λαμβάνουν στήριξη από το πρόγραμμα της κυβέρνησης, λογίζονται απασχολούμενοι. Αυτό παραμορφώνει την εικόνα. Οταν στις 31 Οκτωβρίου εκπνεύσει το κρατικό πρόγραμμα επιδότησης των μισθών, αναμένουμε μαζικές απολύσεις. Κι αυτή η εξέλιξη θα εκτινάξει τον δείκτη προσωρινά σε επίπεδα άνω του 8%, διαρκούντος του τελευταίου τριμήνου του 2020, αλλά στη συνέχεια θα αποκλιμακωθεί σε εναρμόνιση με την ανάκαμψη της οικονομίας.

Αν και οι πρόσφατες πρωτοβουλίες της  κυβέρνησης, καθώς και τα στοχευμένα προγράμματα αναστολής εργασίας, για τη στήριξη των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω περιφερειακών περιοριστικών μέτρων, θα εξακολουθήσουν να βοηθούν την απασχόληση, πιθανολογούμε ότι δεν θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν πλήρως την επικείμενη άνοδο της ανεργίας – κι αυτό θα παρατηρηθεί όταν οι κρατικές δράσεις ολοκληρωθούν. Ο αριθμός όσων ζήτησαν επίδομα ανεργίας αυξήθηκε και πάλι τον Σεπτέμβριο κατά 281.000 άτομα, ενώ τον Αύγουστο οι αιτούντες ήταν αυξημένοι κατά 395.000. Τον Ιανουάριο η αύξηση μισθών σε ετήσια βάση είχε διαμορφωθεί στο 3,1% και μετά τον Ιούνιο υπήρξε κάμψη 0,1%, αλλά τα πιο πρόσφατα στοιχεία του τέλους του καλοκαιριού δείχνουν μια συγκρατημένη βελτίωση. Σε ετήσια βάση οι μισθοί αυξήθηκαν 0,8% τον Αύγουστο, ενώ τον Ιούλιο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν της τάξεως 0,2%.

Τα προγράμματα της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον για την επιδότηση της απασχόλησης στρεβλώνουν την πραγματική κατάσταση. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις των δεδουλευμένων ωρών, των κενών θέσεων, του αριθμού των αιτούντων επιδόματα και των σε αναστολή υπαλλήλων προσφέρουν μια πιο καθαρή προσέγγιση. Προφανώς όλα τα παραπάνω υπαγορεύουν μια πολύ σημαντική διόρθωση, αφότου λήξουν οι κρατικές παρεμβάσεις, αλλά, παράλληλα, φανερώνουν και μια σοβαρή ανάκαμψη στη ζήτηση για εργατικά χέρια κατά τη διάρκεια του θέρους, διότι η οικονομική δραστηριότητα βελτιωνόταν. Από τις 7 έως τις 20 Σεπτεμβρίου υπολογίζεται ότι το 9% των 32,6 εκατ. ανθρώπων, που συναπαρτίζουν το εργατικό δυναμικό, τελούσε σε αναστολή εργασίας σε σύγκριση με το 30% την περίοδο 1 με 14 Ιουνίου. 

* Ο κ. Kallum Pickering είναι οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας Berenberg.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ