Βούρμπιανη, ένα από τα περίφημα Μαστοροχώρια της Ηπείρου

222

Σε απόσταση μόλις 26 χλμ. από την πόλη της Κόνιτσας, βρίσκεται ένα από τα περίφημα Μαστοροχώρια, τα χωριά των διάσημων μαστόρων της Ηπείρου. Ο λόγος για τη Βούρμπιανη, η οποία κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας ήταν ιδιαιτέρως γνωστή τόσο για τους χτίστες της, όσο και για τους τεχνίτες της ξυλογλυπτικής.

Κατά την διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα η Βούρμπιανη γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη, με τους περίφημους μαστόρους της να εμφανίζουν μεγάλη διασπορά και να δημιουργούν παροικίες με πλούσια και δυναμική δράση, τόσο σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας όπως Γιάννενα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, όσο και σε διάφορες χώρες του εξωτερικού -Αμερική, Αιθιοπία ακόμη και στο Σουδάν.

Στα σημαντικότερα κτίρια που αποδεικνύουν το ότι οι κάτοικοι του χωριού ήταν ιδιαιτέρως φιλομαθείς, με έφεση στα γράμματα και τον πολιτισμό, το υπέροχο διώροφο πέτρινο κτίριο που φιλοξενούσε το πρώτο σχολαρχείο της περιοχής και λειτούργησε ως το 1986 ως δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο και οικοτροφείο. Το κτίριο λειτούργησε ως πνευματικός φάρος για την ευρύτερη περιοχή από τα μέσα του 19ου αιώνα.

Στο χωριό αξίζει κανείς να επισκεφτεί και τον ιερό ναό της Παναγίας με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 16ου αιώνα, το οποίο αποτελεί έργο των ξυλογλυπτών του Γοργοποτάμου. Σημείο συνάντησης τόσο των ντόπιων όσο και των επισκεπτών της Βούρμπιανης αποτελεί η κεντρική πλατεία με τον γεροπλάτανο και τα παραδοσιακά καφενεία.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here