Το διπλό μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα και το ενδεχόμενο τετ α τετ με τον Ερντογάν

90

Θετικός σε ενδεχόμενη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ωστόσο ότι περιμένει πρώτα να δει το κλίμα στις διερευνητικές επαφές. «Να πάρουμε λίγο τη θερμοκρασία του κλίματος που υπάρχει στις σχέσεις μας και στη συνέχεια να δούμε το χρονοδιάγραμμα των όποιων πολιτικών επαφών» είπε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνάντησης των 27.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η ΕΕ έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας», τόνισε μιλώντας για την τελική διατύπωση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, χαρακτηρίζοντάς την «ένα πολύ καλό κείμενο για όλους».

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας – «κάτι που όλοι επιθυμούμε», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός – είναι η αποφυγή κάθε μονομερούς ενέργειας από την Άγκυρα. Εφόσον η Τουρκία συνεχίσει μονομερή επιθετική συμπεριφορά, θα υπάρξουν συνέπειες – κυρώσεις.

«Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της», διαμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης. «Οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται και οι όποιες αποφάσεις εφόσον χρειαστεί αυτές να παρθούν – το απευχόμαστε θέλω να το ξαναπώ – θα παρθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου», συμπλήρωσε.

«Διατεθειμένοι να πάμε στη Χάγη»

Θετική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την αναφορά στην επανένταξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη, εφόσον δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, να παραπέμψει το θέμα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και να δεχθεί την ετυμηγορία του», συνέχισε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας την προσδοκία του «αυτές οι συζητήσεις κάποια στιγμή να μην είναι διακοσμητικές αλλά να καταλήξουν σε απτό αποτέλεσμα».

«Ανεπαρκές το πρώτο κείμενο»

«Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση», επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το πρώτο κείμενο που παρουσιάστηκε δεν κάλυπτε τις θέσεις μας. Ωστόσο, πρόσθεσε, το τελικό κείμενο είναι σαφώς καλύτερο.

Στο ερώτημα αν ενοχλήθηκε από το πρώτο κείμενο που παρουσιάστηκε ο πρωθυπουργός είπε: «Είναι πάντα μια δυναμική διαδικασία επεξεργασίας κειμένων. Αυτή την φορά έγιναν πιο σημαντικές αλλαγές από ότι συνήθως και τόσο εμείς όσο και η Κύπρος πείσαμε τους εταίρους μας ότι αυτές οι αλλαγές ήταν ενδεδειγμένες».

Αποκλειστικά οι θαλάσσιες ζώνες στις διερευνητικές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία θα αφορούν αποκλειστικά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. «Αποτυπώνεται στην παράγραφο 16 ότι οι διερευνητικές επαφές αφορούν ένα ζήτημα, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε.

Ερωτώμενος για μια πιθανή ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία απάντησε ότι αυτό θα οριστεί μέσω των αρμόδιων καναλιών, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι το αντικείμενό τους θα ήταν όπως και στους προηγούμενος 60 γύρους, μόνο ο καθορισμός των θαλασσιών ζωνών. Ανέφερε επίσης ότι δεν έχει δρομολογηθεί κάποια συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκρίνοντας την έναρξη των διερευνητικών.

Στο στόχαστρο των «27» ο κορονοϊός

Οι Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι συζήτησαν για τον κορονοϊό σήμερα το πρωί για τρείς ώρες, παρόλο που ήταν εκτός ημερήσιας διάταξης. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει εντονότατη ανησυχία για πολλές χώρες και ότι η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα.

«Ένα ζήτημα είναι τα εμβόλια όπου η ΕΕ έχει κάνει πολύ σημαντική πρόοδο», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους μπορούμε να πετύχουμε καλύτερο πλαίσιο συνεργασίας.

Ένας από αυτούς αφορά τα ταξίδια εντός ΕΕ. Και βέβαια έχουμε στη διάθεσή μας ένα καινούργιο εργαλείο και δεν είναι άλλο από τα αξιόπιστα «rapid» τεστ. Είναι πρόσθετο όπλο στη φαρέτρα μας. Να το χρησιμοποιήσουμε για να διευκολύνουμε τα ταξίδια».

Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε, η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Αττική έχει ακόμα υψηλά νούμερα και είναι νωρίς ακόμα να ξέρουμε αν τα μέτρα έχουν αποδώσει. «Θα αξιολογήσουμε τα μέτρα την επόμενη εβδομάδα. Πρέπει να φοράμε υποχρεωτικά μάσκα εκεί που δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις», είπε.

«Δεν είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για πρόσθετα μέτρα για τον κορονοϊό. Εφιστώ την προσοχή σε επιχειρήσεις & επαγγελματίες, θα είμαστε πολύ αυστηροί στις προϋποθέσεις που έχουμε βάλει, με πρώτο στόχο να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους», κατέληξε.

Καμία καθυστέρηση για το Ταμείο Ανάκαμψης

«Υπάρχει ένα ζήτημα σημαντικό το οποίο θα μας απασχολήσει και στο επόμενο Συμβούλιο πώς θα μπορέσουμε να λύσουμε τη διαφορετική ερμηνεία που υπάρχει ως προς το ζήτημα του τρόπου με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε αυτό που αποκαλείται κράτος δικαίου και ποιο θα είναι το πεδίο αναφοράς για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας.

«Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν. Δεν μπορούμε να έχουμε καθυστερήσεις ως προς τα ζητήματα που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης»

Αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση που έγινε μεταξύ των χωρών Βίζενγκραντ, όπου συζητήθηκε το θέμα αυτό και εκφράστηκε η εμπιστοσύνη τους στη γερμανική προεδρία για να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here