Θεοδωρικάκος: Εντός του 2021 ολοκληρώνεται η αναμόρφωση του ΑΣΕΠ

176

Εντός του 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί η αναμόρφωση του προσοντολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκο. Τοποθετούμενος στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τον «εκσυγχρονισμό του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και την ενίσχυση του ΑΣΕΠ», από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία που αφορά το προσοντολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή, για το ποια προσόντα οφείλει να έχει στη θέση που βρίσκεται ο κάθε δημόσιος υπάλληλος. Είπε ότι πρόκειται για μια κρίσιμη μεταρρύθμιση «που κρίνουμε ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2021». Σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα συνδυαστεί με τη μεταρρύθμιση του ΑΣΕΠ, και του πρώτου γραπτού πανελλήνιου διαγωνισμού που θα διεξαχθεί «το αργότερο ως το τρίτο τρίμηνο του 2022».

Αναφερόμενος στην πολιτική του συζητούμενου νομοσχεδίου είπε ότι αναδεικνύει την αξιοκρατία, δηλαδή την τοποθέτηση του κατάλληλου ανθρώπου στην κατάλληλη θέση, και έχει ως κεντρική επιλογή τον γραπτό πανελλήνιο διαγωνισμό, που θα διεξάγεται κάθε δύο χρόνια.

Η βουλευτής της ΝΔ Μ. Γιαννάκου, πρότεινε τη χρήση των πολλαπλών επιλογών στον γραπτό διαγωνισμό, ενώ υποστήριξε τη συνέντευξη για την πρόσληψη στελεχών που, εκτός από γνώσεις, θα μπορούν θα αποδείξουν ότι «ξέρουν να διοικούν».

Ενημέρωση για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και των μετακλητών ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Σπίρτζης, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση ότι προσλαμβάνει χιλιάδες υπαλλήλους με «κατ’ εξαίρεσιν» διαδικασίες. Ενημέρωσε επίσης την επιτροπή, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επανακατάθεσε την τροπολογία της για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του προσωπικού που δίνει μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας (ιατροί αστυνομικοί, καθαριστές, οδηγοί ΜΜΜ κ.ά.).

Απαντώντας, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι για το προσωπικό του Δημοσίου έχει απαντήσει το υπουργείο από τον Αύγουστο. Στην κ. Λιακούλη είπε ότι ο νόμος Πεπονή απετέλεσε σπουδαία μεταρρύθμιση, ενώ κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει το νομοσχέδιο εφόσον εκτιμά ότι περιλαμβάνει τις σχετικές κατευθύνσεις του τέως πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα. Για τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά είπε ότι δίδεται η δυνατότητα να αξιολογούνται και να αξιοποιούνται στον διαγωνισμό, ενώ στάθηκε ανοιχτός για περαιτέρω συζήτηση. Όσο για τις προσλήψεις μέχρι τη διεξαγωγή του διαγωνισμού το 2022, είπε ότι θα συνεχίσουν να ακολουθούν την υπάρχουσα νομιμότητα.

«Το νομοσχέδιο είναι μια σημαντική τομή, εμβαθύνει, εμπεδώνει και ενισχύει την αξιοκρατία και αφορά το σύνολο της κοινωνίας, αλλά πάνω απ’ όλα τους νέους, που, αν θέλουμε η πατρίδα να έχει μέλλον και προοπτική, οφείλουμε να τους δώσουμε τις ευκαιρίες που τους αξίζουν», είπε καταλήγοντας ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here