Σπίρτζης: Πλαστός και αντιαναπτυξιακός ο προϋπολογισμός, η κυβέρνηση κάνει πάλι εμπόριο ελπίδας

170

«Πλαστό, προκλητικό, εικονικό και αντιαναπτυξιακό» χαρακτήρισε ο Χρήστος Σπίρτζης τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2021, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Η κυβέρνηση κινείται για μια ακόμη φορά στη λογική του “βλέποντας και κάνοντας”, κοροϊδεύοντας, με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε το κοινοβούλιο, αλλά κυρίως τους πολίτες. Κάνει εμπόριο ελπίδας σε όλα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξήγησε πως: «εμείς πιστεύουμε στην αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, πιστεύουμε στην ανάγκη να έχουμε παραγωγική δομή. Εύχομαι η δεδομένη, δυστυχώς,  αποτυχία σας στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης να μην ακολουθηθεί από την αποτυχία σας και στην οικονομία και τα εθνικά θέματα».

«Μιλάτε για την επιστροφή στην κανονικότητα όταν ξέρετε ότι ο κόσμος μας δεν θα είναι ποτέ ίδιος μετά την πανδημία και όταν γνωρίζετε ότι όλα αυτά που αλλάζετε σήμερα, είτε αφορούν την υγειονομική κρίση είτε την οικονομία και τη συσσώρευση πλούτου σε λίγους, είτε το κοινωνικό κράτος και τις εργασιακές σχέσεις, είτε τα ατομικά δικαιώματα, τα δημοκρατικά δικαιώματα αλλά και το δόγμα σας νόμος και τάξη δεν είναι για την επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά για την εδραίωση μιας βάρβαρης, απάνθρωπης κοινωνίας μεγάλων ανισοτήτων. Και αυτό δεν πρόκειται να το υπηρετήσουμε ούτε σε θεσμικό επίπεδο ούτε σε αναπτυξιακό επίπεδο» συμπλήρωσε.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Χρήστος Σπίρτζης ανέφερε: «Εύχομαι το 2021 να είναι η χρονιά που θα είναι εφησυχασμένος και ανέμελος ο ελληνικός λαός με ανατροπή της πολιτικής σας. Και να μην είστε εσείς ούτε ανέμελοι ούτε εφησυχασμένοι».

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο αρμόδιος τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε:

«Στον προϋπολογισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπως και σε όλα τα υπουργεία, αυξήθηκε το κόστος για τις αμοιβές συνεργατών. Το 2019 ήταν 2.721.000 ευρώ, φέτος είναι 8.044.000 ευρώ. Επιτελικό κράτος κατά τα λοιπά…

Το υπουργείο Οικονομικών έχει επιβάλλει σε όλα τα υπουργεία να έχουν μία δομή στις οικονομικές υπηρεσίες. Εδώ έχουμε, με τον προηγούμενο νόμο, να δημιουργείται ένα υπουργείο μέσα στο υπουργείο. Ρωτάμε, να μας απαντήσετε εσείς, να μας απαντήσει και το υπουργείο Οικονομικών: Γιατί δεν υπάρχει ένας διατάκτης, μία τεχνική υπηρεσία, μία διεύθυνση προσωπικού, μια οικονομική υπηρεσία; Είναι άλλο βιλαέτι η κυρία Νικολάου;

Ενώ έχει αυξηθεί κατά 7 εκ. ο τακτικός προϋπολογισμός της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, ενώ έχει μειωθεί κατά 75 εκ. ο τακτικός προϋπολογισμός της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Τάξης, έχετε μειώσει κατά 25.981.000 ευρώ τις παροχές στους εργαζόμενους. Και ρωτάω, τι σημαίνει αυτό για τους αστυνομικούς, για τους εργαζόμενους στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Τάξης».

Κάνοντας κριτική στην ομιλία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είπε:

«Κύριε υπουργέ, ο νόμος για την πολιτική προστασία που ψηφίστηκε από εσάς είναι σε αναστολή από τον Μάρτιο. Δεν εφαρμόζεται. Επίσης, μπαίνουν μερικά ερωτήματα. Δεν φυλασσόταν πριν τη ΝΔ ο Έβρος; Τι μας λέτε τώρα; Δεν θα λαϊκίσω, και δεν θα πω αυτά που λέει όλη η κοινωνία για το τι κάνουμε με τον Χρήστο Παππά και την ακροδεξιά στη χώρα μας.

Έχουμε μια αντιδιαμετρικά αντίθετη πεποίθηση για το σωφρονιστικό σύστημα, αλλά και το πως αντιμετωπίζετε τα σύγχρονα ζητήματα όπως η βία από όπου και αν προέρχεται. Ένας από τους τρόπους που μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η παιδεία στις σχολές της αστυνομίας. Και εκεί είμαστε στη διάθεσή σας, να εισφέρουμε με τις προτάσεις μας, για να υπάρχει μία κανονική ακαδημαϊκή ανωτατικοποίηση αυτών των σχολών και όχι για το θεαθήναι.

Τρομάζουμε όταν λέτε ότι θα φέρετε αλλαγές στον σωφρονιστικό κώδικα. Δεν ακούτε κανέναν, ούτε την κοινωνία, ούτε αυτούς που αφορά, ούτε δυστυχώς τους φορείς.

Σήμερα καμαρώσατε γιατί περιορίσατε το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και δεν το περίμενα αυτό. Το αφήνω ασχολίαστο, να κάτσει να το σκεφτεί η ΝΔ μόνη της».

Αναφερόμενος στο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις, ο Χρήστος Σπίρτζης τόνισε: «Σας καταθέτω το νόμο 4753/2020 για να δούμε πως αντιμετωπίζει η ΝΔ τις φυσικές καταστροφές. Πρόκειται για πλήρη καταστρατήγηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις. Ένας να πάει να σας κάνει καταγγελία, θα τον πληρώσει η χώρα. Την επόμενη ημέρα βγήκε ο υπουργός Υποδομών, κύριος Καραμανλής και μετά από απόφαση της επιτροπής μεγάλων έργων είπε ότι θα δοθούν 150 εκ. για τις ζημιές του Ιανού. Πως θα το κάνετε αυτό; Με απευθείας ανάθεση; Με αυτό το πλαίσιο; Χωρίς φυσικό αντικείμενο, χωρίς μελέτες, χωρίς ποσότητες; Με τι έκπτωση θα το κάνετε;»

Ο πρώην υπουργός Υποδομών άσκησε κριτική σε Κουμουτσάκο, Σκυλακάκη για όσα ανέφεραν στις ομιλίες τους: «Άκουσα τον κύριο Κουμουτσάκο νωρίτερα και μας είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μη μαστιγώνουμε την Τουρκία. Μην τη μαστιγώνετε άλλο, μη τη μαστιγώνετε τόσο πολύ, μην την απομονώνετε την Τουρκία. Για όνομα του Θεού…

Και βέβαια άκουσα τον κύριο Σκυλακάκη που όταν ακούει τη λέξη δημόσιο, ανατριχιάζει. Είπε ο κύριος Καστανίδης ότι το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων βοηθάει τη χώρα να ξεπεράσει την κρίση και σηκώθηκε να απαντήσει. Μα αυτό δεν είναι ένας δογματισμός της από εδώ πλευράς του λόφου. Είναι ο τρόπος που αντιμετώπισαν ιστορικά τις κρίσεις οι πρωτεύουσες του καπιταλισμού. Η Αμερική, η Ευρώπη, όλοι. Για όνομα του Θεού, επίσης…»

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here