Πολιτική πόλωση για τον προϋπολογισμό του 2021 – Ομιλίες πολιτικών αρχηγών

192

Κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση σήμερα στη βουλή για την  ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2021 με τις διαδοχικές ομιλίες του Πρωθυπουργού και των Πολιτικών Αρχηγών, κλείνοντας την μακρά κοινοβουλευτική διαδικασία που ξεκίνησε από την περασμένη Παρασκευή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η αξιωματική αντιπολίτευση σε υψηλούς τόνους εξαπολύει βέλη κατά της πλειοψηφίας και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού με αιχμή τα κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας, κάνοντας λόγο για αποτυχίες στις κυβερνητικές επιλογές. Από την πλευρά της η κυβέρνηση υπεραμύνεται των επιλογών της, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό, που κατατέθηκε εν μέσω της σοβαρότερης υγειονομικής κρίσης των τελευταίων 100 ετών, που προκάλεσε ισχυρούς κλυδωνισμούς στις οικονομίες όλων των κρατών.

«Σηκώνει το γάντι» ο πρωθυπουργός

Επιθετική γραμμή αναμένεται να ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή ομιλία του απαντώντας στις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα από τον ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα και να αποδυναμώσει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός θα καλέσει την αντιπολίτευση να καταθέσει σοβαρή και ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση, υπενθυμίζοντας τα πολιτικά σφάλματα και το αδιέξοδο των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ασκούσε την διακυβέρνηση.

Επί του προϋπολογισμού ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει ότι η ύφεση είναι δεδομένη, όχι όμως η βαθύτερη στην Ευρώπη  όπως ισχυρίζεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση απομονώνοντας – όπως ισχυρίζεται- στοιχεία του τρίτου τριμήνου του έτους. Επ’ αυτού αναμένεται να επαναλάβει ότι στο 9μηνο του 2020 η ύφεση στη χώρα μας ήταν 8,5%, ενώ άλλες χώρες του Νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία κατέγραψαν ύφεση σημαντικά μεγαλύτερη, 9,4% και 11,5% αντίστοιχα.

Αποκατάσταση εμπιστοσύνης

Μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι η Ελλάδα κατάφερε καλύτερη επίδοση, γιατί αποκατέστησε την εμπιστοσύνη τόσο με την αποφασιστική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, όσο και με τη συνετή διαχείριση των οικονομικών συνεπειών της.

Θα υπενθυμίσει δε ότι η εμπιστοσύνη αυτή επιβεβαιώνεται από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια σε ελληνικούς τίτλους κάθε διάρκειας και από την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων που θα δώσουν στη χώρα νέα δυναμική και νέες θέσεις εργασίας.

Έμπρακτη στήριξη των πληττόμενων

Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι στα προσωρινά μέτρα, έχει προβλεφθεί αποθεματικό ύψους 7,5 δισ. ευρώ το 2021 που μαζί με τα 24 δισ. ευρώ το 2020, φτάνουν τα 31,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή, όσα θα πάρουμε περίπου τα επόμενα χρόνια από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στα μόνιμα μέτρα, τη νομοθέτηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και την κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, που μειώνουν το μη-μισθολογικό κόστος, καθιστούν πιο ελκυστική την απασχόληση, αυξάνουν το καθαρό εισόδημα των εργαζομένων και τονώνουν την ιδιωτική κατανάλωση.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here