Παρατείνεται η δόμηση σε εκτός σχεδίου οικόπεδα

105

Τη ρύθμιση με την οποία παρατείνεται εκ των υστέρων η δυνατότητα δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων κατέθεσε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση. Μαζί έδωσε παράταση σε πλήθος ρυθμίσεων για νομιμοποίηση παρατυπιών, όπως στη δήλωση αυθαιρέτων σε δάση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του κτηματολογίου, στην προθεσμία νομιμοποίησης παράνομων κτηνοτροφικών μονάδων, ακόμα και στην προθεσμία διατήρησης των αυθαιρέτων στο Δέλτα του Εβρου.

Οι σχετικές, με έντονο προεκλογικό άρωμα, ρυθμίσεις κατατέθηκαν χθες αργά το βράδυ στη Βουλή, σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας. Πιο συγκεκριμένα:

• Ορίζεται, όπως είχε ανακοινωθεί, η δυνατότητα «κράτησης» του δικαιώματος δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων, εφόσον έως τις 9 Δεκεμβρίου είχε είτε υποβληθεί αίτηση για έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας, είτε αίτηση για έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης, συνοδευόμενη από τα αναγκαία δικαιολογητικά. «Ωστόσο ειδικώς για αυτές τις περιπτώσεις, χρήση της βεβαίωσης όρων δόμησης που θα εκδοθεί, θα μπορεί να γίνει μόνο μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2023, καθώς έως και την ημερομηνία αυτή θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα για έκδοση οικοδομικής αδείας ή προέγκρισή της», αναφέρεται.

• Παρατείνεται κατά τρεις μήνες (δηλαδή έως τέλος Μαρτίου) η δυνατότητα δήλωσης αυθαιρέτων σε δάση (οικιστικές πυκνώσεις) προς νομιμοποίηση. Επίσης παρατείνεται κατά ένα έτος (έως το τέλος του 2023) τόσο η προθεσμία νομιμοποίησης παράνομων κτηνοτροφικών μονάδων, όσο και η «ασυλία» που δόθηκε σε αυθαίρετα μέσα στο Δέλτα του Εβρου, μέχρι να ολοκληρωθεί το πλαίσιο προστασίας της περιοχής. Τέλος παρατάθηκε έως το τέλος του 2024 η ολοκλήρωση της «μεταφοράς» δηλώσεων αυθαιρέτων από τον ν. 4178 στον ν. 4495, η μετεγκατάσταση πρατηρίων καυσίμων και άλλες διορίες πολεοδομικού ενδιαφέροντος.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here