Ο Δήμος Λειψών ζητά από τον Πρωθυπουργό την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και στις επιχειρήσεις

126

Μεγάλη οικονομική «ανάσα» θα μπορούσε να δώσει η απαλλαγή των Λειψών και των άλλων μικρών νησιών από τον ΕΝΦΙΑ και σε επίπεδο επιχειρήσεων, τονίζει ο Δήμαρχος Λειψών κ. Φώτης Μάγγος σε επιστολή του στον Πρωθυπουργό της χώρας.

Σημειώνεται πως ακριβώς ένα χρόνο πριν, σε κατ’ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό,  ο Δήμαρχος Λειψών είχε θέσει ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων μαζί με άλλους Δημάρχους από τα Δωδεκάνησα, την ανάγκη εξαίρεσης των μικρών νησιών από τον ΕΝΦΙΑ, ως ένα δίκαιο και απαραίτητο μέτρο άμβλυνσης των  οικονομικών ανισοτήτων. «Στην διάρκεια της συνάντησης μας, ο κ. Πρωθυπουργός είχε εγγυηθεί προσωπικά τη δρομολόγηση του μέτρου για τα φυσικά πρόσωπα, όπως και έπραξε υπεύθυνα.

Εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης  που ανέτρεψε ριζικά τα πάντα γύρω μας, τα μικρά νησιά και μεταξύ αυτών και οι Λειψοί, μπορούν να βοηθηθούν σημαντικά από την επέκταση του μέτρου και στις επιχειρήσεις, πέραν των φυσικών προσώπων», επισημαίνει ο κ. Μάγγος. Μάλιστα στην επιστολή του στον Πρωθυπουργό περιγραφεί λεπτομερώς την κρισιμότητα του προβλήματος.

Στο νησί των Λειψών το σύνολο των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα της επωνυμίας ή φορολογικού καθεστώτος, είναι μικρές οικογενειακές με αυτοαπασχολούμενους, τους ιδιοκτήτες. Κατά συνέπεια δεν πρόκειται  για μεγάλες απρόσωπες επιχειρήσεις που έχουν αλλού έδρα και άρα μπορεί να επωφεληθούν εις βάρος των ανταγωνιστών τους ή του δημοσίου και να προκαλέσουν στρεβλώσεις στην αγορά.

Επιπλέον τα έσοδα των μικρών επιχειρήσεων τοπικού χαρακτήρα δεν επαρκούν για την κάλυψη των οικονομικών απαιτήσεων της οικογένειας τους, κυρίως λόγω εποχικότητας. Χωρίς αμφιβολία, τα παραπάνω δεδομένα καθιστούν επιτακτική την επανεξέταση του μέτρου με στόχο τη διεύρυνση του και στις επιχειρήσεις, προκειμένου να είναι πιο δίκαιο, ουσιαστικό και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση της ίσης μεταχείρισης των πολιτών και της ικανοποίησης των πραγματικών αναγκών.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here