Κουτσούμπας: Προϋπολογισμός μνημείο αντιλαϊκότητας σε βάρος των εργαζομένων

133

Μήνυμα ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να αναστείλει τους αγώνες του έστειλε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας. Όπως είπε ο προϋπολογισμός του 2021 και οι εκτιμήσεις για τη διαχείριση της κρίσης του 2020 όπως καταγράφονται σε αυτόν είναι «μνημείο αντιλαϊκότητας σε βάρος των εργαζομένων».

Επίσης, σημείωσε ότι φέρνει «έμμεσους φόρους που φθάνουν το 56% των φορολογικών εσόδων, ποσοστό ακόμα μεγαλύτερο απ’ το παρελθόν. Δραστική αύξηση της φορολογίας των εργαζόμενων 3.5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2020, που θα γονατίσουν τους εργαζόμενους που περιμένουν το 2021 για να πάρουν μια ανάσα».

Επισήμανε ότι «τα αντιλαϊκά «μαντάτα» δεν περιορίζονται στον προϋπολογισμό του 2020» αλλά και στον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της κυβέρνησης που τώρα ονομάζεται «σχέδιο Πισσαρίδη».

Όπως υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η πολιτική της «έκθεσης Πισσαρίδη» είναι «πολιτική φθηνότερης εργατικής δύναμης με κεντρικούς άξονες, το νέο γύρο επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα, την αύξηση της φορολογίας των εργαζόμενων για να ελαφρυνθεί το κεφάλαιο, την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο κράτος, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, τη νέα μείωση των παροχών σε υγεία, παιδεία και κοινωνική προστασία, την προώθηση των επενδύσεων».

«Το αναπτυξιακό πρόταγμα του καπιταλισμού στη χώρα μας για την επόμενη δεκαετία έχει βαθιά αντιλαϊκό πρόσημο. Προβλέπει χαμηλούς μισθούς, συγκέντρωση της παραγωγής με καταστροφή των αυτοαπασχολουμένων και των μικρών επιχειρήσεων, διάλυση των όποιων κοινωνικών κατακτήσεων είχαν απομείνει, ολοένα και περισσότερα φορολογικά βάρη στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα».

Στην αρχή της ομιλίας του είπε ότι η κυβέρνηση ένα χρόνο πριν έλεγε συνειδητά ψέμματα συγκαλύπτοντας τις προβλέψεις επιβράδυνσης της διεθνούς οικονομίας και της στασιμότητας στην ΕΕ, όπως και τις αυτονόητες επιπτώσεις που αυτές θα είχαν στην ελληνική οικονομία. «Συγκαλύπτατε πως η εγχώρια οικονομία βρισκόταν ήδη σε υποχώρηση. Ουσιαστικά οι διαβεβαιώσεις σας συγκάλυπταν τη νέα διεθνή κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου που πλέον είχε ξεκινήσει να εκδηλώνεται» ανέφερε.

Είπε ότι η εμφάνιση του κορονοϊού και τα μέτρα διαχείρισής του, ήρθαν να επιδράσουν πάνω σε μια καπιταλιστική οικονομία, στην Ελλάδα και διεθνώς, η οποία βρισκόταν σε εξαιρετικά αδύναμη φάση, οδηγώντας στη βαθύτερη μεταπολεμική οικονομική κρίση.

«Οι εκτιμήσεις της ισχυρής Ελλάδας του 2004 θρυμματίστηκαν στην κρίση του 2008, οι δικές σας εκτιμήσεις έναν χρόνο πριν, όταν εμφανιζόσασταν να διαγκωνίζεστε με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα πιστωθεί την ισχυρή Ελλάδα του 2019, θρυμματίστηκαν με την κρίση του 2020. Την ίδια ακριβώς αναξιοπιστία έχουν οι προβλέψεις σας σήμερα, για την ανάκαμψη του 2021, που βάζετε μέσα στον προϋπολογισμό σας, που είναι ανεδαφικός, αντιφατικός και ατεκμηρίωτος» τόνισε.

Χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «πλασιέ των μεγάλων εμπορικών ομίλων», και πρόσθεσε ότι «μοναδική ανακούφιση για τους χιλιάδες μικροεπαγγελματίες είναι η διαγραφή και όχι η προσωρινή αναστολή χρεών». Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την κατηγόρησε ότι άφησε χωρίς μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό τους χώρους δουλειάς, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και άλλους χώρους, «αλλά σας πείραξαν κάποιες κινητοποιήσεις των εργαζόμενων που τις κάνουν, τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα προστασίας».

Υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- ότι όπως η κυβέρνηση «δεν αναστέλλει το αντιλαϊκό της έργο έτσι και οι αγώνες των εργαζομένων δεν αναστέλλονται. Η μάσκα είναι μέσο προστασίας και όχι φίμωτρο».

Αναφορικά με το εμβόλιο τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «το ΚΚΕ θεωρεί ότι με ευθύνη του κράτους πρέπει να γίνει σωστή ενημέρωση του λαού και να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα μαζικού και δωρεάν εμβολιασμού, με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, με την προϋπόθεση ότι θα λάβουν την απαραίτητη πιστοποίηση, όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους από τις διεθνείς και κρατικές αρχές.

Όπως στο παρελθόν (για παράδειγμα με τη γρίπη Η1Ν1), έτσι και τώρα συνιστούμε τον εμβολιασμό καθ’ υπόδειξη του γιατρού, για να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Ο εμβολιασμός πρέπει να αποτελέσει συνειδητή πράξη και απαίτηση του λαού, για να προστατέψει την υγεία του»

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here