Κοντοζαμάνης για ΕΣΥ και κορονοϊό: Σήμερα έχουμε αποθέματα για έξι μήνες

105

Κατά τη σημερινή (06/10) ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, τόνισε ότι υπάρχει επάρκεια φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι υπάρχει συνεργασία με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και δωρεές προκειμένου να διασφαλιστεί το απόθεμα που χρειάζεται η χώρα.

Σχετικά με τη ρεμντεσιβίρη, υπενθύμισε ότι η προμήθειά της γίνεται μέσω ευρωπαϊκού μηχανισμού σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., χωρίς κόστος για τη χώρα μας και υπάρχουν συγκεκριμένες ποσότητες που διατίθενται στην Ελλάδα. Τόνισε, ωστόσο, ότι το συγκεκριμένο προϊόν βρίσκεται σε αυξημένη ζήτηση και επισήμανε ότι -όπως και κάθε φάρμακο- θα πρέπει να χρησιμοποιείται βάσει συγκεκριμένων ενδείξεων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Σήμερα, όπως είπε, η Ελλάδα παρέλαβε 144 φιαλίδια και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα παραλάβει πολύ περισσότερα, διότι υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός για την προμήθεια κάθε χώρας.

«Το σύστημα υγείας λειτουργεί στο 100%»

Αναφερόμενος στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε πως ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου «αναδιατάσσουμε και προσαρμόζουμε τις δυνάμεις μας». Σήμερα 122 κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν στην Αττική, όταν πριν από 15 ημέρες λειτουργούσαν 107 και κενές είναι 40, ανέφερε.

«Σε καμία περίπτωση δεν έχει ματαιωθεί σοβαρό χειρουργείο» προσέθεσε ο υφυπουργός σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζοντας ότι το σύστημα υγείας λειτουργεί κανονικά και εξυπηρετεί όλους τους πολίτες.

Επανέλαβε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση σχεδίου ανάπτυξης νέων κλινών ΜΕΘ, και σταδιακά τους επόμενους μήνες νέες κλίνες ΜΕΘ θα μπαίνουν στη μάχη κατά του κορονοϊού, με πρώτη την καινούργια μονάδα 50 κλινών ΜΕΘ, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης στο νοσοκομείο «Σωτηρία», δωρεά της Βουλής των Ελλήνων.

Ο κ. Κοντοζαμάνης, υπογράμμισε ότι υπάρχει πλήρης επάρκεια τόσο σε εξοπλισμό για τις ΜΕΘ όσο και σε μέσα ατομικής προστασίας, και μάλιστα -όπως είπε- «για πρώτη φορά χτίζουμε και εθνικό στρατηγικό απόθεμα σε μέσα ατομικής προστασίας».

Σημείωσε, τέλος, ότι σήμερα υπάρχει απόθεμα για τους επόμενους 6 μήνες και αυτό συνεχίζει να «χτίζεται», ώστε «αν πάμε σε έξαρση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο όπως έγινε τον προηγούμενο Μάρτιο, όπου και τότε δεν έλειψε τίποτα από το σύστημα υγείας, να έχουμε τα αποθέματα τα οποία θα μας διασφαλίσουν την κάλυψη των αναγκών».

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here