Καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ ότι αφαιρείται ο μοριακός αναλυτής κορονοϊού από το νοσοκομείο Σύρου – Τι απαντά το υπουργείο

148

Σύμφωνα με καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ την Τετάρτη 19/8 έγινε προσπάθεια απεγκατάστασης του μοριακού αναλυτή που εξετάζει δείγματα κορονοϊού από το νοσοκομείο Σύρου.

Συγκεκριμένα η ΠΟΕΔΗΝ ανέφερε: «Αυτή την ώρα στο Νοσοκομείο της Σύρου προσπαθούν να ξηλώσουν το μοριακό αναλυτή που εξετάζει δείγματα κορονοιου. Οι εργαζόμενοι είναι μπροστά από το εργαστήριο και εμποδίζουν την εταιρεία να ξηλώσει το μηχάνημα. Δεν φθάνει που κρύβουν κρούσματα από τα νησιά τώρα απογυμνώνουν τις Κυκλάδες από τη δυνατότητα διενέργειας γρήγορων αξιόπιστων τεστ».

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και το Υπουργείο Υγείας μέσω του Διοικητή της 2ης  Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου.

Συγκεκριμένα:

«Σχετικά με την απεγκατάσταση του μοριακού αναλυτή (PCR) από το Γ.Ν. Σύρου «ΒΑΡΔΑΚΕΙΟ», θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής, προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια και να μην υπάρχει παραπληροφόρηση, με ό,τι αυτή συνεπάγεται:

Ο μοριακός αναλυτής, που εγκαταστάθηκε και λειτούργησε από 3-8-2020, έως σήμερα στο νοσοκομείο,  έχει δυνατότητα επεξεργασίας 96 δειγμάτων ανά 7ωρο.

Στο χρονικό διάστημα λειτουργίας του (16 ημέρες), πραγματοποιήθηκε έλεγχος μόνο 235 δειγμάτων. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η δυνατότητα του συγκεκριμένου μηχανήματος είναι πολλαπλάσια των αναγκών του Γ.Ν. Σύρου.

Προκειμένου να καλυφθούν αυξημένες ανάγκες του λεκανοπεδίου Αττικής, λαμβάνοντας υπόψη ότι διανύουμε το τελευταίο δεκαπενθήμερο της θερινής περιόδου και ενόψει πιθανού δεύτερου κύματος της πανδημίας, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του συγκεκριμένου αναλυτή στο μικροβιολογικό τμήμα του Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ», που είναι νοσοκομείο αναφοράς COVID-19.

Το εργαστήριο του Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» εξυπηρετεί τις ανάγκες εξέτασης δειγμάτων ύποπτων κρουσμάτων από το σύνολο της 2ης Υ.ΠΕ. καθώς επίσης και θα διενεργεί τον υποχρεωτικό έλεγχο των υγειονομικών υπαλλήλων, που επιστρέφουν από την θερινή τους άδεια.

Ταυτόχρονα, δρομολογήθηκε η αντικατάσταση του αναλυτή του Γ.Ν. Σύρου από άλλον αναλυτή, με δυνατότητα επεξεργασίας 4 δειγμάτων ανά 50΄, ο οποίος μεταφέρεται σήμερα από το Γ.Ν. Ρόδου, θα βρίσκεται στο νοσοκομείο της Σύρου αύριο Πέμπτη 20-8-2020  και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του Γ.Ν. Σύρου.

Οι ανάγκες του Γ.Ν. Ρόδου εξυπηρετούνται πλήρως με δύο μοριακούς αναλυτές, που συνεχίζουν να λειτουργούν στο μικροβιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου.

Επομένως, δεν τίθεται θέμα ανάγκης αποστολής δειγμάτων στην Αθήνα και επιπλέον δεν στοιχειοθετείται οποιαδήποτε ενέργεια αποδυνάμωσης του νοσοκομείου Σύρου, που πρόσφατα στελεχώθηκε και ενισχύθηκε με προσλήψεις ιατρικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού».

(Φωτογραφία αρχείου)

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here