Η ΝΔ «ψαρεύει» στους κεντρώους ψηφοφόρους

186

Το πολιτικό στίγμα της κυβέρνησης μετατοπίζεται εμφανώς προς το κέντρο, εκφράζοντας την ιδεολογία του κοινωνικού φιλελευθερισμού, η οποία συνδυάζει δεξιά και κεντρώα πολιτικά χαρακτηριστικά.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Ο πρωθυπουργός ευρισκόμενος πλέον πέντε χρόνια στο τιμόνι της ΝΔ επιχειρεί να συγκρατήσει τα κεκτημένα στο κεντρώο χώρο, ενώ συνεχίζει να «ψαρεύει» ψηφοφόρους σε ουδέτερα πολιτικά ύδατα, διατηρώντας συναινετικό λόγο και επιχειρώντας να διεμβολίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να υποστηρίζει την ελεύθερη οικονομία, προωθώντας το ρυθμιστικό του πρόγραμμα, τείνοντας έτσι προς τα δεξιά, εμφανίζεται όμως και ως υπέρμαχος της ανοιχτής κοινωνίας «κλείνοντας το μάτι» προς τα αριστερά σε κοινωνικά και ηθικά ζητήματα.

Το τρίπτυχο ανανέωση – διεύρυνση – μεταρρυθμίσεις

Η πολιτική πλατφόρμα με την οποία εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηρίχθηκε στο τρίπτυχο ανανέωση – διεύρυνση – μεταρρυθμίσεις και στόχο έχει αυτές οι αρχές να διέπουν τη διακυβέρνησή του. Όπως αναφέρει ο ίδιος, «η ΝΔ είναι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη των αλλαγών, της μετριοπάθειας και της κοινωνικής ευαισθησίας». Στο κομμάτι της διεύρυνσης πολλές φορές δέχθηκε κριτική για αξιοποίηση στελεχών που προέρχονται από το παλαιό ΠΑΣΟΚ, ενώ έριξε γέφυρες και σε στελέχη του ΠΟΤΑΜΙΟΥ. Παράλληλα, έδειξε την πόρτα της εξόδου στην γαλάζια παλαιά φρουρά και τοποθέτησε σε κυβερνητικά πόστα τεχνοκράτες και νέα άφθαρτα πρόσωπα.

Η ΝΔ έχει μετατραπεί με αυτό τον τρόπο σε ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, με στελεχιακό δυναμικό που προέρχεται από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, ενώ προσπαθεί να κυριαρχήσει στο πολιτικό κέντρο, κερδίζοντας ψηφοφόρους περισσότερο απολιτίκ, χωρίς δηλαδή ιδεολογικές αναφορές, οι οποίοι θέλουν στην πράξη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, δημιουργία θέσεων εργασίας και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Τα επόμενα βήματα στην μετά – covid εποχή

Σε παράλληλους δρόμους κινείται αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, καθώς επιχειρεί να ισορροπήσει στο μέτωπο της πανδημίας και να «τρέξει»  το πρόγραμμά της που περιλαμβάνει γενναίες μεταρρυθμίσεις με στόχο να μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και ανάκαμψης.

Για το λόγο αυτό, η κοινοβουλευτική δραστηριότητα εντείνεται σημαντικά, προωθούνται νομοθετικές πρωτοβουλίες στην Παιδεία, στα Εργασιακά, στο Ασφαλιστικό αλλά και στα εθνικά θέματα, ενώ σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται και το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα των τελευταίων 15 ετών, που στόχο έχει να αυξήσει σημαντικά την επιχειρησιακή ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων. Παράλληλα, επιχειρείται με τους σωστούς κυβερνητικούς χειρισμούς να αξιοποιηθεί κατάλληλα ο σημαντικότερος «αιμοδότης» της ελληνικής οικονομίας που δεν είναι άλλο από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πού στοχεύει πολιτικά η κυβέρνηση

Το εκλογικό σώμα μετασχηματίζεται τα τελευταία χρόνια, μετά από 10 χρόνια μνημόνια, εναλλαγή των δύο μεγάλων κομμάτων στην εξουσία, με μόνη εξαίρεση την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο τώρα που οι επόμενες εκλογές θα προσθέσουν αναπόφευκτα στο μυαλό του ψηφοφόρου τις οδυνηρές συνέπειες που θα φέρει στην κοινωνία, ο «οικονομικός θάνατος» που προκάλεσε η πανδημία. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ότι χωρίς το κέντρο είναι αδύνατο να κερδίσεις εκλογές, ενώ μεγάλο στοίχημα αποτελεί και η αντιμετώπιση της πολιτικής απαξίωσης, δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος των πολιτών – σύμφωνα με έρευνες- απαρνείται την πολιτική. Για το λόγο αυτό, το στενό επιτελείο του πρωθυπουργού επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος και να παραχθεί έργο από την κυβέρνηση, με ορατά για την κοινωνία αποτελέσματα.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here