Η εστίαση επέστρεψε: Πελάτες γεμίζουν τα τραπεζάκια καφετεριών

147

«Ζωή» πήραν ξανά, μετά από έξι ολόκληρους μήνες αναστολής λειτουργίας, από νωρίς το πρωί τα καταστήματα εστίασης σε όλη τη χώρα.

Η επαναλειτουργία της εστίασης γίνεται υπό ένα αυστηρό πλαίσιο μέτρων, όμως οι πρώτες εικόνες που μεταδίδουν τα ελληνικά φωτογραφικά πρακτορεία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Από τα… αξημέρωτα εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες ξεκίνησαν να ετοιμάζουν τα καταστήματά τους για να υποδεχθούν τους πελάτες.

εστίαση
Φωτογραφία: INTIME NEWS
εστίαση
Φωτογραφία: INTIME NEWS

Σύντομα, ξεκίνησαν να γεμίζουν τα πρώτα τραπέζια από πελάτες που περίμεναν… μήνες για να γευτούν τον καφέ τους στα αγαπημένα τους στέκια:

εστίαση
Φωτογραφία: INTIME NEWS
εστίαση
Φωτογραφία: INTIME NEWS
εστίαση
Φωτογραφία: INTIME NEWS

Αλλαγή ωραρίου από τις 15 Μάϊου
Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε διεύρυνση του ωραρίου για την εστίαση από τις 15 Μάϊου, όταν και θα ανοίξει ο τουρισμός.

Τα μέτρα για την εστίαση
Τα καταστήματα εστίασης λειτουργούν από σήμερα με ωράριο λειτουργίας έως τις 22:45, χωρίς μουσική και αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο.

εστίαση
Φωτογραφία: INTIME NEWS

Η σχετική ΚΥΑ θα έχει ισχύ έως την επόμενη Δευτέρα, 10 Μαΐου. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι για την εστίαση (π.χ. εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering, πλην φοιτητικών εστιατορίων) είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.

Οι βασικές προϋποθέσεις
Θα λειτουργήσουν μόνο οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα όποια παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο,
β) φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών,
γ) μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι
Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής
Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό
Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45
Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.
Λειτουργία καταστημάτων με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery)

Να σημειωθεί ότι προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα και κυρώσεις για τις επιχειρήσεις που παραβαίνουν τα όρια πελατών και ωραρίου, ή δεν τηρούν τον υγειονομικό κανονισμό.

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here