Η απαγόρευση κυκλοφορίας και o κωδικός 6: Πώς θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα

207

Να βάλει φρένο με κάθε τρόπο σε φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού θα επιχειρήσει η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας το μοντέλο που θα ακολουθήσει για να περιχαρακώσει όσους πολίτες σκοπεύουν να χαλαρώσουν και προετοιμάζονται για εορταστικές βραδιές, αψηφώντας την έκκληση και σύσταση της πολιτείας για ρεβεγιόν σε κλειστό οικογενειακό κύκλο.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Το crash test των Χριστουγέννων

Κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ευθέως ότι ο τρόπος που θα εορταστεί το φετινό ρεβεγιόν των Χριστουγέννων θα αποτελέσει το crash test και για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς. Δηλαδή, αν παρατηρηθούν φαινόμενα καταστρατήγησης των μέτρων που θα οδηγήσουν σε αναζωπύρωση νέων εστιών του ιού και απότομη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας, αυτό θα σημάνει αυτόματα εφαρμογή σκληρότερου lockdown και φραγμό στις μετακινήσεις.

«Πονοκέφαλος» στο κυβερνητικό επιτελείο

Το Μαξίμου ανησυχεί για τις συναθροίσεις και τους πιθανούς συνωστισμούς που θα πυροδοτήσουν εκ νέου τον φονικό ιό και στέλνει σαφές μήνυμα στους απείθαρχους, ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό, απροσεξία και επιπόλαιες κινήσεις. «Θέλω να πιστεύω ότι οι συμπολίτες μας θα συμμορφωθούν με τις παροτρύνσεις των ειδικών», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας ότι: «αυτές τις γιορτές καλό είναι να τις γιορτάσουμε με τις οικογένειές μας σε όσο το δυνατόν πιο στενό κύκλο».

Σαρωτικοί έλεγχοι ανήμερα των γιορτών

Για το λόγο αυτό οι έλεγχοι ακόμα και ανήμερα τα Χριστούγεννα θα είναι σαρωτικοί, κλιμάκια αστυνομικών θα βρίσκονται στους δρόμους και η οδηγία από την πολιτική ηγεσία είναι να μην υπάρξει καμία ελαστικότητα λόγω γιορτών, αντίθετα οι έλεγχοι να είναι εξαντλητικοί και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 05:00 να τηρηθεί στο ακέραιο. Ο κίνδυνος ωστόσο που εγκυμονεί από το μέτρο αυτό, είναι οι νυχτερινές διανυκτερεύσεις σε συγγενικά ή σπίτια φίλων, επιλογή ωστόσο που έγκειται στην ατομική ευθύνη κάθε πολίτη.

Με SMS και οι επισκέψεις σε σπίτια

Δεδομένου ότι τα ενθαρρυντικά νέα από το μέτωπο της πανδημίας μπορούν να ανατραπούν, οι έλεγχοι για τις μετακινήσεις μετά τις 10 το βράδυ – ειδικά τις ημέρες των γιορτών – θα είναι συστηματικοί, ενώ ακόμα και το μεσημέρι θα ισχύουν απαγορεύσεις και τα sms στο 13033, τα οποία οι πολίτες θα πρέπει να τηρήσουν, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα.

Το σχετικό ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε αναφέρει πως όποιος θέλει να βγει από το σπίτι του θα πρέπει να στείλει sms στο 13033 με τον κωδικό 6. Πρόκειται, δηλαδή, να στέλνουμε sms στο 13033 στον κωδικό που μέχρι σήμερα στέλναμε για σωματική άσκηση, βόλτα ή κατοικίδιο.

Ποιοι μπορούν να αλλάξουν περιφερειακή ενότητα;

Οι 4 κατηγορίες για τις οποίες θα επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού, κατ’ εξαίρεση, είναι οι εξής:

•           λόγοι υγείας

•           επιστροφή στη μόνιμη κατοικία

•           επανένωση οικογενειών

•           επαγγελματικοί λόγοι

Ανώτατο όριο τα 9 άτομα

Συμφώνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης, για ρεβεγιόν και ειδικά τις ημέρες 24 – 25 Δεκεμβρίου 2020 και 1 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπονται συναθροίσεις με ανώτατο όριο έως 9 ατόμων που προέρχονται από 2 οικογένειες.

Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, οι εκκλησίες για την ημέρα των Χριστουγέννων, την Πρωτοχρονιά και την ημέρα των Φώτων, θα μπορούν να πραγματοποιήσουν λειτουργίες με παρουσία πιστών. Στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε, για τις εκκλησίες προβλέπεται ένα πιστός ανά 15 τ.μ. με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς. Παράλληλα, τα Θεοφάνεια απαγορεύεται η τέλεση αγιασμού των υδάτων σε υπαίθριους χώρους, ενώ επιτρέπεται μόνο εντός των ιερών ναών.

Για τη μετακίνηση παραλαβής με click away

Όσον αφορά στις μετακινήσεις, για παραλαβή παραγγελίας μέσω click away, επιτρέπεται η μετακίνηση εντός της ίδιας περιφέρειας μόνο όμως για ένα άτομο. Σημειώνεται ότι το ωράριο λειτουργίας είναι έως τις 21:00, με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00. Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα τροφίμων και τα click away θα λειτουργήσουν και στις 27 Δεκεμβρίου 2020.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here