Γώγος για το εξιτήριο express του Ντόναλντ Τραμπ: Σε έναν κοινό άνθρωπο δεν θα γινόταν

108

Για τον Ντόναλντ Τραμπ, το εξιτήριο express που πήρε, σε 72 μόλις ώρες και την εμφάνισή του σήμερα χωρίς μάσκα, μίλησε ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος.

«Ξέρετε ότι όταν κάποιος αρρωστήσει από κορονοϊό, οι οδηγίες είναι να επιστρέψει με μάσκα δέκα ημέρες μετά την ύφεση και του τελευταίου συμπτώματος. Όταν γυρίζει τέτοια εποχή χωρίς μάσκα, είναι επικοινωνιακό λάθος» ανέφερε στο Mega.

«Σε έναν κοινό άνθρωπο δεν θα γινόταν ποτέ αυτό. Χρειάζεται παρακολούθηση τουλάχιστον 7-10 ημερών. Κατά πάσα πιθανότητα η παρακολούθησή του θα συνεχιστεί στον Λευκό Οίκο, από ομάδα γιατρών» τόνισε για το εξιτήριο.

«Δεν έχω τον ιατρικό του φάκελο και δεν ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται. Αν πιστέψουμε τα αναφερόμενα από τον αμερικανικό Τύπο, ο Τραμπ έκανε ένα σύμπλεγμα θεραπείας. Πιθανώς να τον βοήθησε αυτό στην ταχεία ανάρρωσή του. Αλλά δεν έχουμε πολλά δεδομένα» ανέφερε.

«Η πιθανότητα μετάδοσης με τη μάσκα ελαττώνεται»

Ο κ. Γώγος μίλησε για το μίνι lockdown στην Αχαΐα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ήταν βέβαιο ότι θα συμβεί».

«Είχαμε σημαντική ροή νέων κρουσμάτων στην Πάτρα, ενώ εδώ και καιρό είχαμε πολύ λίγα κρούσματα. Δεν υπάρχει περιοχή στην Ελλάδα που είναι περιορισμένη από την υπόλοιπη χώρα. Η διασπορά ήταν βέβαιο ότι θα συμβεί. Η Πάτρα είναι μια φοιτητούπολη, ο κόσμος μετακινείται. Έχουν χαλαρώσει και τα μέτρα. Έχουμε μέχρι στιγμής την τελευταία εβδομάδα 57 κρούσματα, αλλά η δυναμική είναι ανησυχητική καθώς έχουμε αύξηση και διασπορά. Είναι mini lockdown, δεν είναι το δεκαπενθήμερο που συνηθίσαμε, καθώς όσο περνάει ο καιρός βλέπουμε ότι ο βασικός χρόνος αναπαραγωγής του ιού είναι οι 7-10 μέρες» ανέφερε μιλώντας στο Mega.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί σε Γιάννενα και Αχαΐα υιοθετήθηκε το μέτρο της μάσκας παντού, ενώ στην Αθήνα όχι, ο κ. Γώγος είπε ότι:

«Τα μέτρα του lockdown, έχουν μέσα στο “πακέτο” και την καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Στην Αθήνα η οδηγία είναι αν βρισκόμαστε κοντά σε κάποιον να φοράμε μάσκα. Θα δούμε αν θα έρθει η καθολική χρήση μάσκας στην Αθήνα. Μέχρι τη Δευτέρα θα δούμε αν έχουν αποδώσει τα μέτρα, και αν όχι θα εξετάσουμε και αυτό το μέτρο».

Για το κλείσιμο καταστημάτων νωρίτερα από τα μεσάνυχτα είπε: «Υπάρχει το μέτρο των περιορισμών κατά περιοχή, αλλά σε έναν ιστό όπως η Αθήνα αν κλείσεις μια περιοχή θα μεταφέρεις τον κόσμο στην άλλη. Δεν υπάρχει συζήτηση αυτή τη στιγμή να κλείνει η εστίαση στις 10. Θα τα δούμε όλα την άλλη εβδομάδα».

Για τις μάσκες είπε; «100% προστασία δεν υπάρχει ποτέ. Εξαρτάται από το ιικό φορτίο σε ένα χώρο, κυρίως αν ο χώρος είναι τελείως κλειστός και δεν αερίζεται. Είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο αν την φορούν όλοι. Η πιθανότητα μετάδοσης ελαττώνεται πολύ και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εξαφανιστεί».

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here