Εμβολιασμός: Ανοίγει ο δρόμος για παιδιά και εφήβους -«Πιλότος» η ανταπόκριση των σαραντάρηδων για τους 35-39

70

Προχωρά με ταχείς ρυθμούς το πρόγραμμα εμβολιασμού ενάντια στον κορωνοϊό στη χώρα μας με τις νεότερες ηλικιακές ομάδες να σπεύδουν να κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19.

Το πρωί της Παρασκευής η πλατφόρμα emvolio.gov.gr ξεκίνησε να δέχεται αιτήσεις για εμβολιασμό, με ελεύθερη επιλογή εμβολίου για τις ηλικίες 40 έως 44 ετών.

Το ενδιαφέρον ήταν τόσο ζωηρό, που σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, ως τις 11:00 είχαν ήδη οριστεί 66.000 ραντεβού για εμβολιασμό από τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Θυμίζουμε πως ως σήμερα, η ηλικιακή αυτή ομάδα μπορούσε να εμβολιαστεί μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Εκπληκτη από την διάθεση των νέων να εμβολιαστούν εμφανίστηκε άλλωστε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής
εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Την ίδια ώρα, απηύθηνε έκκληση στους άνω των 50 να εμβολιαστούν. «Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να μας εμπιστευτούν και να πάνε να εμβολιαστούν», ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού

Πότε απελευθερώνονται τα εμβόλια για τις ηλικίες 35-39
Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε πως στο υπουργείο παρακολουθούν την εξέλιξη των ραντεβού στους πολίτες μεταξύ 40 και 44 ετών και τη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινώσουν την απελευθέρωση των εμβολίων στην πλατφόρμα και για τις ηλικίες 35-39.

Τη Δευτέρα επίσης, όπως ανακοινώθηκε, η κυβέρνηση διευρύνει την δωρεάν διάθεση self test σε κάθε εργαζόμενο τη χώρας. Συγκεκριμένα, από Δευτέρα 24 Μαΐου και έως Σάββατο 29 Μαΐου θα διατίθενται μέσω των φαρμακείων 2 self tests (ένα για την εβδομάδα από 24 Μαΐου και ένα για την επόμενη, από 31 Μαΐου) σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και σε όσους έχουν ατομική επιχείρηση, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, ο προγραμματισμός θέλει την ενσωμάτωση και των ηλικιών 20-29 στην πλατφόρμα των εμβολίων μέσα στον Ιούνιο. Μιλώντας για το θέμα νωρίτερα μέσα στη μέρα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς διευκρίνισε ότι στη συγκεκριμένη ομάδα δεν θα χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca.

Πλησιάζουμε τα 5 εκατομμύρια εμβολιασμών
Από την επομένη του Πάσχα, η Ελλάδα «τρέχει» με περισσότερους από 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Σαν αποτέλεσμα, ως και την Παρασκευή 21 Μαΐου, έχουν πραγματοποιηθεί 4.814.981 εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στο emvolio.gov.gr, οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις του εμβολίου ανέρχονται πλέον σε 1.768.771, ενώ συνολικά 3.121.419 άνθρωποι έχουν κάνει έστω και μία δόση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η χώρα μας τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ στον αριθμό εμβολιασμένων ανά 100.000 κατοίκους. Επιπλέον, με ποσοστό 16,1% η Ελλάδα κατατάσσεται 5η στον αριθμό πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Ανοίγει ο δρόμος για τον εμβολιασμό εφήβων
Την ίδια ώρα, φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος για τους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων στη χώρα μας, όπως προανήγγειλε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Για τους 18-29 ετών υπάρχουν δύο παράγοντες που θα πρέπει να προσμετρήσουμε. Ο ένας είναι οι παραδόσεις των εταιρειών γιατί υπάρχουν κάποιες αναταράξεις το τελευταίο διάστημα και ο δεύτερος είναι η συμμετοχή της προηγούμενης (ηλικιακής) ομάδας» τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους που συνέχισε πως με βάση αυτό τον σχεδιασμό εντός του Ιουνίου θα προχωρήσουμε και στην επόμενη πενταετία».

Όπως δήλωσε μάλιστα στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής, ο εμβολιασμός αυτής της ομάδας (18-29) δε θα σταματήσει στους 18αρηδες, αλλά θα επεκταθεί και στα παιδιά από 16 ετών, για τα οποία το εμβόλιο της Pfizer έχει λάβει τη σχετική έγκριση. Σε περίπτωση που το ηλικιακό όριο για το συγκεκριμένο εμβόλιο, εγκριθεί από τον EMA και για μικρότερες ηλικίες, «θα πάμε και πιο κάτω».

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here