Εκδήλωση στο Σύνταγμα με ένα κερί στο χέρι για τη μνήμη των θυμάτων της Χρυσής Αυγής

114

Μια εκδήλωση στη μνήμη των θυμάτων της Χρυσής Αυγής, αλλά όχι μόνο, διοργάνωσαν στο Σύνταγμα, το βράδυ της Τρίτης 6 Οκτωβρίου -λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η απόφαση της δικής, η «Αλληλεγγύη για Όλους» και η κίνηση καλλιτεχνών «Art Attack».

Φωτογραφίες του Παύλου Φύσσα, του Σαχζάτ Λουκμάν, της Ελένη Τοπαλούδη, του Ζακ Κωστόπουλου, του Τζορτζ Φλόυντ τοποθετήθηκαν στην πλατεία Συντάγματος με κεριά μνήμης. Με τον στίχο του Μπρεχτ: «Λανθασμένο μου φαινόταν πάντα τ’ όνομα που μας δίναν…», άνοιξε την εκδήλωση ο ηθοποιός Βαγγέλης Βαροτσάκης, αναφερόμενος στα στερεότυπα που έβαλαν στο στόχαστρο τους δολοφονημένους.

Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής, η Ελένη Καρασαββίδου, ευχαριστώντας τους πολίτες που στάθηκαν με ένα κερί στο Σύνταγμα «ενάντια στην οργανωμένη ακροδεξιά βία», εξήγησε τον συμβολισμό της κίνησης. «Δεν είναι μόνο ένα κερί, είναι μια λέξη, μια πράξη, ένα “σταμάτα”, ένα “ξεκίνα”, ένα όνειρο που θα υπηρετήσει ο κάθε πολίτης, όταν καλεστεί από τις περιστάσεις ενάντια στον φασισμό», σημείωσε.

Από την Τσαγκαράδα, η Τάνια Τσανακλίδου συνδέθηκε διαδικτυακά με την εκδήλωση και απήγγειλε ένα απόσπασμα από κείμενο του Μανόλη Αναγνωστάκη.

«Εύχομαι η αλήθεια και το φως να λούσουν την αυριανή ημέρα που είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα στη μεταπολίτευση. Είναι μια ιστορική ημέρα. Είμαι μακριά, αλλά η καρδιά μου είναι πάντα εκεί», είπε η κ. Τσανακλίδου απευθυνόμενη στους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτρείο Ειδήσεων.

Καλλιτέχνες συνδέθηκαν από το Παρίσι, την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη. Από τις ΗΠΑ, ο Νίκος Μαρκόπουλος διάβασε ποίηση της Μάγια Αγγέλου ως φόρο τιμής στον Τζόρτζ Φλόιντ.

Με την άδεια της Μάγδας Φύσσα η εκδήλωση αφιερώθηκε στη μνήμη του γιού της, Παύλου.

«Άλλαξε τον κόσμο, το έχει ανάγκη […] Μονάχα η πραγματικότητα μπορεί να μας μάθει πως την πραγματικότητα να αλλάξουμε», έκλεισε τη βραδιά ο Βαροτσάκης, ξανά με ποίηση του Μπρεχτ, υπενθυμίζοντας το αυριανό ραντεβού για τη συγκέντρωση στο Εφετείο.

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here