Εμπιστευτικό έγγραφο της Interpol για απάτες με τα εμβόλια κορονοϊού στο dark web

179

Το φως της δημοσιότητας είδε επείγον-εμπιστευτικό προειδοποιητικό έγγραφο της Interpol, με τη μορφή «πορτοκαλί αγγελίας», για την παραγωγή εμβολίων-μαϊμού κατά του κορονοϊό των εταιρειών Pfizer και BioNTech, το οποίο στάλθηκε στις 5 Ιανουαρίου στις ελληνικές Αρχές.

Στο εν λόγω έγγραφο που αποκάλυψε το «Βήμα»παρουσιάζονται αναρτήσεις στo επονομαζόμενο dark web για πώληση εμβολίων, καταγράφονται 14 παραπλανητικοί ιστότοποι, που ανήκουν δήθεν στην εταιρεία Pfizer, ενώ παρουσιάζονται μέχρι και ηλεκτρονικές αγγελίες ψεύτικων καρτών εμβολιασμού.

Με αναφορές της Διεθνούς Αστυνομίας ότι η νόθευση της σχετικής διαδικασίας, της επίσημης, νόμιμης διανομής εμβολίων, δεν είναι πλέον μία θεωρητική απειλή αλλά μια πραγματικότητα.

Ετοιμότητα απέναντι στην αναδυόμενη απειλή

Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο της Ιντερπολ , «αυτή η “πορτοκαλί ανακοίνωση” σκοπεύει να προειδοποιήσει για εγκληματική δραστηριότητα που σχετίζεται με τα εμβόλια κορονοϊού. Η πανδημία του 2020 προκάλεσε ευκαιριακές και επιθετικές εγκληματικές συμπεριφορές.

Στο πλαίσιο της ανερχόμενης παγκόσμιας διανομής εμβολίων, συνιστάται στις αρμόδιες αρχές να αυξήσουν το επίπεδο ετοιμότητάς τους για να αντιμετωπίσουν αυτήν την αναδυόμενη απειλή. Οι ακόλουθες λεπτομέρειες παρασχέθηκαν στην Interpol από τις Pfizer και BioNTech για κοινή χρήση με τις αρμόδιες Αρχές Ασφαλείας για την πρόληψη και απαγόρευση παράνομων εμβολίων Covid-19, συναφή προϊόντα και απάτη σχετικά με τα εν λόγω εμβόλια».

Στο έγγραφο μνημονεύονται εκτός των άλλων αγγελίες που εντοπίστηκαν στο «παράνομο διαδίκτυο» όπου μιλούν για γρήγορη αγορά του διαθέσιμου εμβολίου, για λογαριασμούς στο Instagram που διαφημίζουν ειδικά ψυγεία για διατήρηση του εμβολίου. Ακόμη αναφέρονται οι τρόποι συσκευασίας και νόμιμης διανομής των εμβολίων , με επισημάνσεις ότι «τα εμβόλια δεν θα αποσταλούν από την Κίνα ή την Ινδία κι ούτε σε διαφορετικές συσκευασίες» (από αυτές που καταδεικνύονται στο έγγραφο της Interpol). Και όλα αυτά με ταυτόχρονες οδηγίες για την αναγνώριση των γνήσιων εμβολίων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με αναφορές σε ΜΜΕ των ΗΠΑ ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης ερευνά υπόθεση παράνομης διανομής εμβολίου κατά παράβαση της προτεραιότητας που όρισε το αμερικανικό κράτος. Μάλιστα στα τέλη Δεκεμβρίου υπήρχαν αναφορές κυβερνητικών αξιωματούχων ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης που λαμβάνουν παράνομα εμβόλια θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 1.000.000 δολάρια και απώλεια κρατικής άδειας.

Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε και στο Mega, υπήρχαν συζητήσεις για κατάρτιση νομοσχεδίου που θα επέβαλλε ποινικές κυρώσεις για όσους αλλοιώνουν τη σχετική διαδικασία. Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μέριλαντ εντόπισαν ιστότοπους που ανέφεραν ότι ανήκουν σε εταιρείες βιοτεχνολογίας που αναπτύσσουν θεραπείες για Covid-19.

Οι Αρχές δήλωσαν ότι οι ψεύτικες ιστοσελίδες χρησιμοποίησαν λογότυπα πραγματικών εταιρειών για να εξαπατήσουν τα θύματα, ώστε να παρέχουν προσωπικές πληροφορίες.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here