Απίθανο – Αυτές είναι οι 13 χώρες που δεν «άγγιξε» ο κοροναϊός – Δεν έχουν αναφέρει κανένα κρούσμα ή θάνατο!

260

Στον ενάμιση χρόνο που ήδη διαρκεί αυτός ο εξελισσόμενος συλλογικός εφιάλτης, τα κρούσματα της COVID-19 έχει ξεπεράσει παγκοσμίως τα 220 εκατομμύρια και τα 4,5 εκατομμύρια οι θάνατοι.

Στον πλανήτη ξεπηδούν νέες εστίες έξαρσης, εξαιτίας της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής «Δέλτα», αλλά και των ανισοτήτων στην πρόσβαση στα εμβόλια κατά του κοροναϊού.

Παρά τη χορήγηση συνολικά πάνω από 5,4 δισεκατομμυρίων δόσεων έως τώρα, τα lockdown και τα περιοριστικά μέτρα επανέρχονται σε πολλές χώρες.

Υπάρχουν κάποιες, ωστόσο, που δηλώνουν ότι κατάφεραν να μείνουν αλώβητες από την πανδημία -αν και η λίστα τους ολοένα και μικραίνει.

Μέχρι και σήμερα, 13 κράτη και υπερπόντιες περιοχές όχι μόνο δεν έχουν αναφέρει ούτε ένα θάνατο από κοροναϊό στα εδάφη τους, αλλά και κανένα κρούσμα.

Τουλάχιστον αυτό καταγράφεται στα επίσημα στοιχεία τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι μικρά νησιωτικά κράτη ή μακρινές περιοχές στον Ειρηνικό και στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Λόγω και των περιορισμένων δυνατοτήτων των εγχώριων συστημάτων υγείας, επέβαλαν από νωρίς αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και αποκλείστηκαν – με βαρύ τίμημα για τις τοπικές οικονομίες- από τον υπόλοιπο κόσμο και γειτονικές χώρες που δοκιμάζονται από την πανδημία.

Στη λίστα των καταγραφόμενων ως Covid-free χωρών υπάρχουν, εν τω μεταξύ, μόνο δύο ηπειρωτικές. Αμφότερες, δε, είναι στην ασιατική ήπειρο.

Πρόκειται για το Τουρκμενιστάν και τη Βόρεια Κορέα, η ακρίβεια των υγειονομικών στοιχείων των οποίων αντιμετωπίζονται με καχυποψία -λόγω και της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό τους- από τους ειδικούς.


1. Τόνγκα

Αποτελούμενη από περίπου 170 νησιά, εκ των οποίων κατοικούνται τα 36, η χώρα αυτή του νότιου Ειρηνικού έκλεισε σχεδόν με την απαρχή της πανδημίας τα σύνορά της.

Κράτησε μακριά από τις ακτές της τα κρουαζιερόπλοια. Σταμάτησε τις πτήσεις. Σε πρώτη φάση, μάλιστα, επέβαλε και αυστηρό lockdown, παρά το ότι δεν είχε κρούσμα. Και έτσι παραμένει.

Ακόμη και σήμερα, πάντως, συνεχίζει να είναι σε απομόνωση, καθώς -λόγω των εμποδίων στο πρόγραμμα COVAX– έχει εμβολιαστεί πλήρως μόνο το 24,7% των περίπου 100.000 κατοίκων της.

2. Τουβαλού

Βρίσκεται στον κεντρικό Ειρηνικό, περίπου στα μισά μεταξύ Χαβάης και Αυστραλίας. Αποτελείται από τέσσερα κοραλλιογενή νησάκια και πέντε ατόλες, συνολικής έκτασης μόλις 26 τ.χλμ.. Ο πληθυσμός δεν ξεπερνά τους 10.000 κατοίκους.

Ούτως ή άλλως απομακρυσμένο, το νησιωτικό κράτος έκλεισε νωρίς τα σύνορά του και συνεχίζει να το κάνει, καθώς -αν και έχει μηδενικά κρούσματα κοροναϊού- μόνο το 38,9% του πληθυσμού του έχει λάβει τη δεύτερη δόση εμβολίου.

3. Τοκελάου

Ανεξάρτητο κράτος μεν, πλην εξαρτημένο από τη Νέα Ζηλανδία, βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό και αποτελείται από μόλις τρεις τροπικές κοραλλιογενείς ατόλες.

Έχει έκταση 10 τ.χλμ., μόλις 1.500 κατοίκους -εκ των οποίων έχει εμβολιαστεί πλήρως το 68,6%- και κανένα κρούσμα.

4. Νιούε

Είναι το μεγαλύτερο κοραλλιογενές νησί στον πλανήτη και η πρώτη χώρα που απέκτησε Wi-Fi στον κόσμο, το 2003.

Βρίσκεται βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας, στον νότιο Ειρηνικό.

Έχει έκταση 260 τ.χλμ. και μόλις 1.600 κατοίκους, από τους οποίους έχει λάβει διπλή δόση εμβολίου μετά βίας το 2%. Παρ’ όλα αυτά, στα απομακρυσμένα εδάφη του δεν έχει καταγραφεί μέχρι και σήμερα κανένα κρούσμα της Covid-19.

5. Ναούρου

Έκτασης μόλις 21 τ.χλμ, είναι η τρίτη μικρότερη χώρα σε μέγεθος στον κόσμο. Αποτελείται από ένα νησί, στο οποίο κατοικούν 10.000 άνθρωποι.

Εξ αυτών, έχει εμβολιαστεί πλήρως το 57%.

Έως και τώρα, το Ναούρου έχει καταφέρει να κρατήσει μακριά από τα εδάφη του τον κοροναϊό, με αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως και άλλα γειτονικά κράτη.

Διαβάστε περισσότερα στο in.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here