Ανησυχία για την πορεία του click away – «Παράθυρο» για τα εμπορικά κέντρα

178

Σε αργή αλλά σταθερή τροχιά μείωσης βρίσκεται το επιδημιολογικό φορτίου του κορονοϊού στην Ελλάδα, με την πίεση όμως στα δημόσια νοσοκομεία να παραμένει υψηλή, όπως και ο αριθμός των διασωληνωμένων.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Λοιμωξιολόγοι και πολιτική ηγεσία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προκειμένου να μην υπάρξει χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων από τους πολίτες, αντίθετα πιστή εφαρμογή, ειδικά όσο πλησιάζουμε προς τις γιορτές, που μπορεί να μας συνεπάρει το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Άλλωστε, όπως επαναλαμβάνουν καθημερινά τα κυβερνητικά στελέχη τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, δηλαδή αυστηρά οικογενειακά και με περιορισμό σε μετακινήσεις και ψώνια. «Επέκταση στις ώρες μετακινήσεων δεν θα υπάρξει. Ο κίνδυνος στα ρεβεγιόν να μεταφέρουμε τον κορονοϊό σε μεγαλύτερους, κατά τους γιατρούς, είναι ό,τι πιο επικίνδυνο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σήκωσαν ρολά τα καταστήματα – «Μουδιασμένοι» οι καταναλωτές

Δειλά δειλά μπαίνουν σε εορταστικούς ρυθμούς τα καταστήματα, καθώς χθες άνοιξαν οι επιχειρηματίες που μπορούν να υποστηρίξουν τη μέθοδο του click away.

Με αντισηπτικά στην είσοδο και ταμπέλες που παροτρύνουν τους καταναλωτές να τηρούν τις αποστάσεις επιχειρούν να προσελκύσουν τους καταναλωτές, οι οποίοι όμως εμφανίζονται «μουδιασμένοι», καθώς πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία που προκαλεί διστακτικότητα στις αγορές.

Εν τω μεταξύ προβληματισμένοι είναι πολλοί καταστηματάρχες που δεν διαθέτουν e-shop και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν. Η λύση των τηλεφωνικών παραγγελιών προκαλεί δυσλειτουργίες, διότι το καταναλωτικό κοινό  δεν μπορεί να δει αναλυτικά τις προδιαγραφές των προϊόντων που επιθυμεί για να μπορέσει να προχωρήσει σε ψηφιακές αγορές.

«Παράθυρο» για εμπορικά κέντρα

Η πρακτική click away που προβλέφθηκε για το «άνοιγμα» του λιανεμπορίου και των συνοικιακών καταστημάτων φαίνεται πως θα διευρυνθεί και σε πολυκαταστήματα, ακόμη και σε εμπορικά κέντρα, όπως προκύπτει από το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, στο ΦΕΚ με τα νέα μέτρα (Δ1α/ΓΠ.οικ.80189/12.12.2020) προστασίας της δημόσιας υγείας προβλέπεται ότι:

Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κλειστού τύπου εμπορικά κέντρα και όσες λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop), μπορούν να αναπτύξουν τη διαδικασία εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας (click away) σε ανοιχτό εξωτερικό χώρο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα καταστήματα/ υποκαταστήματα αλυσίδων μέσα σε εμπορικά κέντρα, θα μπορούν να βγάζουν ειδικά stand έξω και να λειτουργούν με τη μέθοδο του click away.

Τι φοβάται η κυβέρνηση

Η εναλλακτική πρόταση για παράδοση των προϊόντων εκτός καταστημάτων που υιοθέτησε η κυβέρνηση ενέχει ορισμένους κινδύνους. Υπάρχει η ανησυχία στο Μαξίμου μήπως καταστρατηγηθεί η απελευθέρωση για αγορές με κωδικό 2 στο κινητό και σε ποιο βαθμό οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μπορούν να περιορίσουν αυτό το φαινόμενο, δεδομένου ότι ήδη η κινητικότητα σε αυτό το δεύτερο lockdown είναι μεγάλη.

Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη φοβούνται για πιθανό συνωστισμό έξω από τα καταστήματα, ειδικά όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα που οι αγορές θα αυξάνονται για τα καθιερωμένα δώρα.

Για το λόγο αυτό, επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους, ότι εάν παρατηρηθούν εικόνες συνωστισμού και συνεπώς αύξησης της διασποράς του κορονοϊού θα δοθεί άμεσα σήμα προκειμένου να κλείσει το λιανεμπόριο, ακόμα και με τη μέθοδο του click away.

Σύψας: Καμία επίσκεψη από συγγενείς και φίλους στις φετινές γιορτές – Αναμένουμε τον Ιανουάριο να ζοριστούμε

«Αναμένουμε τον Ιανουάριο να ζοριστούμε. Αν επιστρέψουμε σε υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων θα ξαναγίνει lockdown διευκρίνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Ο κ. Σύψας είπε ότι τα δύσκολα δεν πέρασαν ακόμη, καθώς όσον αφορά τις νοσηλείες και τους θανάτους η αποκλιμάκωση είναι πιο αργή και αυτό οφείλεται στην απόδοση του lockdown.

Το άνοιγμα της αγοράς σημαίνει μεγαλύτερη κυκλοφορία άρα και μεγαλύτερη διασπορά εξήγησε και πρόσθεσε ότι το κρύο οδηγεί σε αύξηση της επιδημίας. «Αν παρατηρηθούν συνωστισμοί θα ανακληθεί το μέτρο του click away» είπε.Στις φετινές γιορτές ο κ. Σύψας τόνισε ότι δεν πρέπει να έχουμε «καμία επίσκεψη από συγγενείς και φίλους για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Του χρόνου θα έχουμε καλύτερα Χριστούγεννα».

Είπε επίσης ότι είναι σημαντικό να μη φτάσουμε στον Ιανουάριο και δούμε τα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου από τη διασπορά. «Με 600 διασωληνωμένους είναι κακή ιδέα να ανοίξουν τα κλειστά εμπορικά κέντρα» επισήμανε.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Ο καθηγητής τόνισε ότι στις 7 Ιανουαρίου θα μπορέσουν να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία.

«Στις 7 Ιανουαρίου θα είμαστε σε θέση να ανοίξουν τουλάχιστον τα δημοτικά», είπε αρκεί να τηρήσουμε τα μέτρα. «Τρέμουμε την πίεση στο σύστημα υγείας. Αν τα νούμερα είναι καλύτερα και έχουν πτωτική τάση, τότε θα ανοίξουμε τα σχολεία.»

«Η εκκλησία να κάνει το καθήκον της»

Για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στους κόλπους της εκκλησίας το άνοιγμα των ναών μόνο για δύο μέρες ο κ. Σύψας ανέφερε: «Η εκκλησία στο δεύτερο κύμα είναι πολύ κάτω από τις περιστάσεις. Πρέπει να κάνει το καθήκον της.», είπε ο Λοιμωξιολόγος και συμπλήρωσε πως «τα γεγονότα που είδαμε δεν τιμούν την εκκλησία».

Ο καθηγητής τόνισε ότι «πρέπει να τηρήσουν τα μέτρα. Προέχει η δημόσια υγεία. Η εκκλησία να μην εκθέσει τους πιστούς σε κανέναν κίνδυνο».

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here