Γεωργιάδης: Η Ελλάδα πέτυχε μία από τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις, για το πρώτο τρίμηνο του 2020

388

«Το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία επανέρχεται και αντιδρά στις προκλήσεις, μας δίνει τη βεβαιότητα, ότι και την πρόκληση που έχουμε μπροστά μας θα μπορούμε να την ξεπεράσουμε». Αυτό σημείωσε σε δήλωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Όπως δήλωσε ο υπουργός:

«Παρά τις διάφορες Κασσάνδρες που προέβλεπαν καθίζηση του ελληνικού ΑΕΠ για το 2020, το πρώτο τρίμηνο έκλεισε με μία ελάχιστη ύφεση της τάξεως του 0,9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019. Η Ελλάδα πέτυχε μία από τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις, για το πρώτο τρίμηνο του 2020, στις χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν είχαμε τα περιοριστικά μέτρα που αναγκαστικά έλαβε η κυβέρνηση όπως και άλλες κυβερνήσεις, τον μήνα Μάρτιο, ο στόχος του Προϋπολογισμού θα είχε υπερκαλυφθεί. Είναι μία συλλογική εθνική επιτυχία που μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον. Ασφαλώς το επόμενο τρίμηνο δεν θα έχει την ίδια εικόνα, καθόσον εκεί η επίπτωση του κορονοϊού θα έχει μεγαλύτερη χρονική επίδραση. Όμως, το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία επανέρχεται και αντιδρά στις προκλήσεις, μας δίνει τη βεβαιότητα ότι και την πρόκληση που έχουμε μπροστά μας θα μπορούμε να την ξεπεράσουμε».

«Στόχος μας είναι όλα τα δάνεια να εκταμιευθούν εντός του καλοκαιριού»

«Σε μόλις 7 ώρες, την πρώτη ημέρα λειτουργίας του Ταμείου Εγγυοδοσίας, υπεβλήθησαν 10.000 αιτήσεις με αιτούμενο ποσό δανείων 3,7 δισ. ευρώ. Στόχος μας είναι όλα τα δάνεια να εκταμιευθούν εντός του καλοκαιριού».

Αυτό ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης στη συνέντευξή του σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 ενώ σημείωσε ότι από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχουν εκταμιευθεί τον πρώτο μήνα δάνεια ύψους, περίπου, 1 δισ. ευρώ, όταν στο ΤΕΠΙΧ Ι είχαν εκταμιευθεί δάνεια ύψους 200 εκατ. ευρώ σε 9 μήνες. «Δηλαδή, στο 1/9 του χρόνου έχει εκταμιευθεί 5 φορές μεγαλύτερο ποσό» όπως σημείωσε ο υπουργός, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ελληνικό και Κασιόπη

Ο υπουργός ανέφερε ότι είναι κοντά ο χρόνος που θα μπουν μπουλντόζες στο Ελληνικό. «Θα πηγαίναμε πιο γρήγορα αν δεν υπήρχε η γνωστή δικαστική διαμάχη» όπως είπε ενώ πρόσθεσε ότι «εκδόθηκε η άδεια για την επένδυση στην Κασιόπη της Κέρκυρας και θα δούμε κι εκεί μπουλντόζες τις επόμενες ημέρες».

Ο υπουργός σχολίασε την επικαιρότητα λέγοντας: «Έχω εισηγηθεί ενδοκυβερνητικά όσοι συλλαμβάνονται για επεισόδια, να πληρώνουν αυτοί και οι οικογένειές τους τις ζημιές. Και για τους ανήλικους, οι γονείς τους. Δεν μπορεί να πληρώνουμε όλοι εμείς γιατί αυτοί θέλουν να κάνουν επανάσταση. Χθες, έσπασαν την Αθήνα για τον άνθρωπο αυτόν που δολοφονήθηκε αδίκως, απεχθώς, απαραδέκτως στις ΗΠΑ. Συμφωνώ μαζί τους 100%. Είναι, όμως, αυτός λόγος να σπάσουν την Αθήνα;».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «το πρώτο τρίμηνο του 2020, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μικρότερη ύφεση σ’ όλη την ευρωζώνη και μάλιστα με διαφορά (-0,9% η Ελλάδα έναντι -3,5% η ευρωζώνη). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τους πρώτους δύο μήνες του 2020, προ του Μαρτίου που έγινε το lockdown, η ελληνική οικονομία έτρεχε με πολύ μεγάλο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, πάνω από 2%».

Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε: «Δεν λέω ότι η χρονιά θα είναι εύκολη. Και προφανώς, οι τουρίστες θα είναι λιγότεροι. Λέω, όμως, να μην δημιουργούμε χειρότερη εντύπωση από την πραγματική. Για παράδειγμα, χθες, εκπρόσωπος από μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα μου είπε ότι οι μονάδες του είναι πλήρως κλεισμένες για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου».

Τέλος ανέφερε ότι: «στο μέτρο του εφικτού και συγκρινόμενοι με τους άλλους, όπως καταφέραμε στο υγειονομικό σκέλος να πάμε καλύτερα, έτσι και στην οικονομία μέχρι στιγμής πάμε καλύτερα. Αυτή είναι η αλήθεια».

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ