Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας: Πρωτοποριακός απεικονιστικός έλεγχος για τους ασθενείς που πάσχουν από  Αιμοσφαιρινοπάθειες

322

Τη διαβεβαίωση ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας πραγματοποιείται ένας πρωτοποριακός απεικονιστικός έλεγχος για τους ασθενείς που πάσχουν από  Αιμοσφαιρινοπάθειες (Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο), εξέφρασε στον πρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας κ. Βασίλειο Δήμο, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Γρηγόρης Βλαχάκης, κατά την πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Λάρισας.

Ο εξειδικευμένος αυτός έλεγχος αφορά στην εξέταση με πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία (MRI) και περιλαμβάνει τόσο την αναίμακτη ποσοτικοποίηση της εναπόθεσης σιδήρου στην καρδιά και στα συμπαγή όργανα της κοιλίας, αλλά και την λεπτομερή μελέτη για τον εντοπισμό επικίνδυνων επιπλοκών, σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Το πρωτόκολλο αυτό αναμένεται να  ολοκληρωθεί στο προσεχές διάστημα, με την προμήθεια ενός ειδικού λογισμικού που θα αφορά στην μελέτη της καρδιακής λειτουργίας με τεχνικές Μαγνητικής Τομογραφίας (CMR) σε αυτούς του ασθενείς.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου κ. Δήμος, οι εξετάσεις αυτές κρίνονται πολύ σημαντικές για την πορεία της υγείας των εν λόγω ασθενών και επειδή δεν πραγματοποιούνται συστηματικά σε κανένα Δημόσιο Νοσοκομείο της χώρας, πολλοί ασθενείς από τις 35 Μονάδες Θαλασσαιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου που παρακολουθούνται σε διάφορα Νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, μεταβαίνουν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας για να εξεταστούν.

Στην επιτυχία αυτού του επιτεύγματος, έχουν συμβάλει η άριστη επιστημονική κατάρτιση αλλά και ανθρώπινη αντιμετώπιση των ανθρώπων αυτών, τόσο από τον υπεύθυνο του προγράμματος, κ. Ευάγγελο Αλεξίου, Ακτινολόγο Δ/ντη ΕΣΥ στην Μονάδα Μαγνητικής Τομογραφίας του ΓΝΛ, όσο και από τους ειδικά εκπαιδευμένους Τεχνολόγους-Ακτινολόγους της Μονάδας, γεγονός που κινητοποιεί εκατοντάδες ασθενείς απ’ όλη την Ελλάδα, κάνοντας το Νοσοκομείο κέντρο αναφοράς για την εξέταση.

Εκτός από την πρόθεση της Διοίκησης να αναβαθμίσει περαιτέρω τις υπηρεσίες του Μαγνητικού Τομογράφου του Νοσοκομείου με νέας τεχνολογίας λογισμικά για την εξέταση των ασθενών με Αιμοσφαιρινοπάθειες,  ο κ. Βλαχάκης κατά την συζήτηση με τον πρόεδρο του συλλόγου, δεσμεύτηκε για την έναρξη λειτουργίας και τον εξοπλισμό με νέο μηχάνημα υπερήχων ενός Ειδικού Καρδιολογικού Ιατρείου Αιμοσφαιρινοπαθειών, την προμήθεια  ειδικού μηχανήματος υπερήχων το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να διενεργεί ελαστογραφία ήπατος καθώς και την προμήθεια ειδικού μηχανήματος για τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας των ασθενών (DXA).

Με την βοήθεια του ανωτέρω εξοπλισμού, αναμένεται να ολοκληρωθεί η  συστηματική παρακολούθηση των ασθενών που πάσχουν από Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, στο ΓΝ Λάρισας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here