Eurogroup: Προς μετάθεση των δημοσιονομικών στόχων στο 2022

319

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Προς την αναστολή της υποχρέωσης επίτευξης του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα κινείται το Eurogroup.

Όπως ανέφερε προ ολίγου κοινοτικός αξιωματούχος: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η [πανδημία της] Covid-19 αλλάζει το τι είναι λογικό να περιμένουν οι υπουργοί από την Ελλάδα. Οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας για το 2020 και πολύ πιθανόν και για το 2021 θα εκτιμηθούν διαφορετικά». Ο ίδιος αξιωματούχος πάντως δεν σχολίασε το ενδεχόμενο μόνιμης μείωσης των στόχων, σημειώνοντας ότι είναι κάτι «που δεν έχει συζητηθεί».

Στο αυριανό Eurogroup θα συζητηθεί η έκτη έκθεση στο πλαίσιο της ενισχυμένης μετα-προγραμματικής εποπτείας της χώρας και η δυνατότητα εκταμίευσης της τρίτης δόσης των 748 εκατ. ευρώ (κυρίως έσοδα από τα ομόλογα SMP και ANFA). Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, η έκθεση καταγράφει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν προσαρμόσει τις κινήσεις τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά ότι η συνολική αξιολόγηση είναι θετική και ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη μεταρρυθμιστική ατζέντα. Όπως είπε πάντως ο αξιωματούχος, λόγω των μέτρων καταστολής του ιού αλλά και της εξάρτησής της από τον τουρισμό και τη ναυτιλία, η κρίση του κορωνοϊού «θα πλήξει βαριά» την ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν αύριο και με μία άλλη ιδιότητα: αυτή του Συμβουλίου Διοικητών του ESM. Μεταξύ άλλων, το Συμβούλιο θα συζητήσει και θα αντιδράσει στην ανεξάρτητη αξιολόγηση των προγραμμάτων προσαρμογής του EFSF και του ESM στην Ελλάδα που εκπονήθηκε υπό τον πρώην επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Χοακίν Αλμούνια.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ