ESM: Η Ελλάδα θα ωφεληθεί τα μέγιστα από το Pandemic Crisis Support

359

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τα οφέλη μίας πιθανής προσφυγής της Ελλάδας στην προληπτική πιστωτική γραμμή Pandemic Crisis Support αναδεικνύει με ανάρτησή του στο ιστολόγιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ο επικεφαλής οικονομολόγος του, Καλίν Άνεβ Γιάνσε.

Σύμφωνα με την ανάλυσή του, για ένδεκα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, «η χρηματοδότηση άμεσων και έμμεσων υγειονομικών δαπανών θα ήταν πιο φθηνή μέσω του ESM παρά μέσω δανεισμού στις αγορές». Η χώρα μας, μάλιστα, δεδομένων των αποδόσεων των ομολόγων της στις 26.5 (1,91% για επταετή, 1,97% για δεκαετή), θα είχε το μεγαλύτερο όφελος όλων (οι άλλες δέκα χώρες είναι η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Μάλτα, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Ιρλανδία).

Οι χώρες που θα προσφύγουν στη νέα πιστωτική γραμμή, σημειώνει ο Κ.Α. Γιάνσε, «θα επωφεληθούν από τα ιδιαίτερα χαμηλά, ακόμα και αρνητικά επιτόκια που ισχύουν σήμερα». Όπως αναφέρει, χάρη στην κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ/Aa1 του ESM, πληρώνει επιτόκιο -0,21% σε επταετή ομόλογα και -0,05% σε δεκαετή ομόλογα.

Επιπλέον, «τα μέλη μας συμφώνησαν να περικόψουν την ετήσια χρέωση περιθωρίου και   τη χρέωση υπηρεσιών [upfront service fee]». Η χρέωση περιθωρίου της προληπτικής γραμμής ECCL, υπενθυμίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Μηχανισμού, όπως καθορίστηκε το 2012, έφτανε το 0,35%. «Για το Pandemic Crisis Support, μειώθηκε στο 0,1%», γράφει. Η εφάπαξ χρέωση υπηρεσιών, ταυτόχρονα, μειώθηκε από 0.5% σε 0,25%: «Ο ESM θα χρεώσει το απολύτως ελάχιστο δυνατό για αυτά τα δάνεια· οι χρεώσεις αυτές απλά θα καλύψουν το διοικητικό και επιχειρησιακό μας κόστος».

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ανάλυση του Άνεβ Γιάνσε, μία χώρα που θα λάβει από το Pandemic Crisis Support δεκαετή δάνεια θα πληρώσει επιτόκιο 0,08%, ενώ αν δανειστεί για επτά έτη θα έχει αρνητικό επιτόκιο (-0,07%).

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη πιστωτική γραμμή έχει ανώτατο όριο το 2% του ΑΕΠ της χώρας που προσφεύγει (τιμές 2019) – που μεταφράζεται σε δυνατότητα δανεισμού ως και 3,7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. 

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ