Αισιοδοξούν αλλά δεν «βλέπουν» αύξηση κερδών οι επιχειρηματίες

268

Πολύ πιο αισιόδοξοι για την προοπτική της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες εμφανίζονται οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019, αισιοδοξία, όμως η οποία δεν αποτυπώνεται αισθητά ούτε στα κέρδη ούτε στις πωλήσεις, πολλώ δε μάλλον στους μισθούς. Την ίδια ώρα, τα σημάδια επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας είναι ορατά στις προσδοκίες για τις εξαγωγές των ελληνικών επιχειρήσεων, προσδοκίες  οι οποίες είναι μειωμένες σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της έρευνας IBR της Grant Thornton, η αισιοδοξία των Ελλήνων επιχειρηματιών για την προοπτική της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2019 στο 68% από 44% το πρώτο εξάμηνο του 2019, καταγράφοντας αύξηση 24 ποσοστιαίων μονάδων. Την ίδια ώρα, ο δείκτης οικονομικής αβεβαιότητας βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013, στο 39%, μειωμένος κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Παρά το θετικό κλίμα και την αισιοδοξία που διαμορφώνεται στο οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας, οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι τόσο τα έσοδα όσο και η κερδοφορία της επιχείρησής τους θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο εξάμηνο. Συγκεκριμένα, οι προσδοκίες για τα έσοδα παραμένουν αμετάβλητες στο 64%, ενώ οι προσδοκίες για την κερδοφορία κατέγραψαν αύξηση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και ανήλθαν στο 59%. Επιπλέον, αν και παρατηρείται μια μικρή άνοδος κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση των εργοδοτών να αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένων, από το 21% στο 24%, τα ποσοστά παραμένουν πολύ χαμηλά σε σχέση με τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια επίπεδα, τα οποία αντιστοίχως είναι 76% και 78%. Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, οι Ελληνες επιχειρηματίες δηλώνουν περισσότερο απαισιόδοξοι, καθώς οι προσδοκίες τους μειώθηκαν από το 52% στο 49%.

Το τελευταίο στοιχείο σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη μείωση της αισιοδοξίας των επιχειρηματιών στην Ευρώπη, στο 45% από 50%, η οποία αποδίδεται κυρίως στην αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit.  

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here