«Ερημώνουν» οι -πρώην- οάσεις δροσιάς στον Τύρναβο

456

Με τις θερμοκρασίες αρχές του Ιούλη να φτάνουν ή να ξεπερνούν τους 41 βαθμούς Κελσίου στον θεσσαλικό κάμπο οι πολίτες απεγνωσμένα ψάχνουν για κοντινές οάσεις δροσιάς δίπλα στα αστικά κέντρα για μικρές αποδράσεις, αφού για πολλές οικογένειες οι καλοκαιρινές διακοπές είναι πλέον όνειρο …θερινής νυκτός. Κι όμως στην περιοχή του Τυρνάβου μοναδικές οάσεις δροσιάς μετά την αξιοποίησή τους πριν χρόνια, το τελευταίο διάστημα έχουν αφεθεί στην τύχη τους με τους γνωστούς – αγνώστους να έχουν λεηλατήσει τα πάντα και τα αγριόχορτα να έχουν μετατρέψει την περιοχή κυριολεκτικά σε ζούγκλα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πηγές Μάτι Τυρνάβου, οι οποίες βρίσκονται περίπου 20 χιλιόμετρα από τη Λάρισα στη νέα εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης, στρίβοντας στη διασταύρωση Αργυροπουλίου και αμέσως μετά παίρνοντας τον δρόμο για τη γραφική Λυγαριά. Μετά από δύο χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένου δρόμου ο επισκέπτης συναντά τις πηγές Μάτι οι οποίες τροφοδοτούν με νερό την τεχνητή λίμνη που έχει διαμορφωθεί τη δεκαετία του ’50.

Εκεί πριν μερικά χρόνια ο Δήμος Τυρνάβου θέλοντας να αξιοποιήσει με παρεμβάσεις ήπιας μορφής την περιοχή, δημιούργησε ένα χώρο αναψυχής με τεχνητή γέφυρα, διαδρόμους, παγκάκια, φωτισμό για τη νύχτα, ακόμα και ένα μικρό θεατράκι δίπλα στη λίμνη για ρομαντικές βραδιές. Δυστυχώς η σημερινή κατάσταση στον χώρο των πηγών είναι απελπιστική με τους κατοίκους κυρίως της Λυγαριάς να διαμαρτύρονται για την απαράδεκτη κατάσταση . Ο χώρος αρχικά λεηλατήθηκε αφαιρώντας μόνιμες ψησταριές, πικ νικ, ξυλεία από τα κιόσκια, ενώ άγρια βλάστηση έχει σκεπάσει τα πάντα με το υπαίθριο θεατράκι και με τα φωτιστικά τη νύχτα να έχουν καλυφθεί από άγρια βάτα.

ΦΡΑΓΜΑ ΛΙΜΝΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙΟΥ – ΛΥΓΑΡΙΑΣ

Ίδια κατάσταση και στο Μάτι Τυρνάβου όπου βρίσκεται και το φράγμα της λίμνης. Εκεί ο επισκέπτης θα συναντήσει έναν καταπράσινο χώρο. Θα θαυμάσει το φράγμα της λίμνης με το νερό να ρέει από την υπερχείλιση. Όταν αυτό περισσεύει, δημιουργεί ένα ποτάμι με γάργαρο νερό το οποίο περιβάλλεται από διαφόρων ειδών θάμνους και δένδρα, κυρίως πλατάνια, δημιουργώντας ένα μοναδικό οικοσύστημα. Εκεί ο Δήμος Τυρνάβου κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια είχε δημιουργήσει, εδώ και χρόνια, χώρους πικ – νικ με την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, αλλά και υπαίθριων ψησταριών για μπάρμπεκιου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι εκεί λειτουργεί δεκαετίες τώρα παραδοσιακή δριστέλλα ή νεροτριβή και δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδυάζουν το πλύσιμο των ρούχων με μπάρμπεκιου. Κι εδώ η κατάσταση είναι τραγική με τις ψησταριές να έχουν κλαπεί, ενώ στις δύο πεζογέφυρες, μία στο φράγμα – λίμνη (φωτ.) και μία στο ποτάμι, έχουν κλαπεί τα κάγκελά τους με αποτέλεσμα η διάβαση των επισκεπτών να καθίσταται επικίνδυνη. Οι πολίτες , δημότες και επισκέπτες γενικότερα επισημαίνουν την παραπάνω τραγική κατάσταση και ζητούν από κάθε αρμόδιο, άμεσα να καθαριστούν οι χώροι και να γίνουν οι όποιες επισκευές ώστε να είναι προσβάσιμες όλες τις εποχές.

Πηγή: elefthria.gr-Του Κώστα Τσόλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here