Επενδύσεις 100 εκατ. στον κλάδο logistics από εταιρείες ακινήτων

332

Στροφή στον κλάδο των logistics, ως μέτρο θωράκισης απέναντι στην πανδημία, πραγματοποιούν τους τελευταίους μήνες οι εταιρείες ακινήτων. Πρόκειται για έναν τομέα όπου και στο παρελθόν είχαν γίνει επενδύσεις, ωστόσο ήταν επιλεκτικές και αφορούσαν μόνο τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου. Πλέον, η συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων έχει αποδειχθεί η «αγαπημένη» όλων των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητα (ΑΕΕΑΠ), αλλά και εταιρειών που δραστηριοποιούνται γενικότερα στο real estate, όπως η Pasal Development.

Κεφάλαια

Συνολικά από τις αρχές του 2019 και μέχρι σήμερα, έχουν τοποθετηθεί κεφάλαια που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ είτε για την απόκτηση υφιστάμενων αποθηκών είτε για την ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων σύγχρονων προδιαγραφών.

Επίκεντρο είναι ασφαλώς η περιοχή του Ασπροπύργου, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, ορισμένες εταιρείες κινούνται και σε άλλα σημεία εντός ή πέριξ του λεκανοπεδίου Αττικής, όπως το Μαρκόπουλο και τα Οινόφυτα. Πριν από δύο εβδομάδες, η Prodea ολοκλήρωσε την απόκτηση αποθήκης επιφάνειας 12.400 τ.μ. στο Μαρκόπουλο. Μισθώτρια είναι η εταιρεία logistics Unilog. Το ύψος της επένδυσης ανήλθε σε 10 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ της χώρας, με χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ, έχει προχωρήσει στην υπογραφή προσυμφώνου για την απόκτηση του 100% εταιρείας που διαθέτει οικόπεδο στον Ασπρόπυργο, επί του οποίου κατασκευάζονται δύο νέα κτίρια εμπορικών αποθηκών σύγχρονων προδιαγραφών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνολική επιφάνεια αναμένεται να ξεπεράσει τις 23.000 τ.μ., ενώ η κατασκευή του συγκροτήματος αναμένεται να περαιωθεί μέχρι το τέλος του έτους, όταν και προβλέπεται να ολοκληρωθεί η σχετική συναλλαγή. Μάλιστα, ήδη υφίσταται συμφωνία με τον μισθωτή/χρήστη, ο οποίος θα είναι μεγάλος εμπορικός όμιλος. Αν και το τελικό τίμημα τελεί ακόμα υπό διαμόρφωση, η Prodea έχει μέχρι σήμερα καταβάλει ποσό 7 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή για το συγκεκριμένο ακίνητο.

Η Prodea έχει θέσει σε εφαρμογή ένα επενδυτικό σχέδιο το οποίο, εφόσον υλοποιηθεί, θα την καταστήσει εκ των ηγετών του κλάδου των logistics (σε επίπεδο εκμετάλλευσης ακινήτων logistics). Η διοίκηση της εταιρείας στοχεύει στην ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων logistics αξίας άνω των 300 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, αναγνωρίζοντας τις σημαντικές προοπτικές της συγκεκριμένης αγοράς όχι μόνο ως «αμυντικού» επενδυτικού προϊόντος με αντοχές σε περιόδους κρίσης, αλλά και ως ενός κλάδου που θα αναπτυχθεί σημαντικά στη χώρα μας σε βάθος χρόνου.

Σε πρόσφατη ανάλυσή της, η Trastor ΑΕΕΑΠ, στην οποία συμμετέχουν ως επενδυτές η Τράπεζα Πειραιώς και ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Varde Partners, σημειώνει ότι «η ισχυρή ενίσχυση των διαδικτυακών πωλήσεων και η επανεξέταση της δομής των αλυσίδων εφοδιασμού, προς εξασφάλιση της συνέχειας των δραστηριοτήτων των εμπόρων από τυχόν μελλοντικούς κλυδωνισμούς, έχουν οδηγήσει σε πρόσθετη ζήτηση χώρων εφοδιασμού (storage/logistics) προς στέγαση περισσότερων αποθεμάτων, ιδιαιτέρα για αγαθά υψηλής προστιθέμενης αξίας και ταχείας κατανάλωσης».

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την έλλειψη αποθέματος σύγχρονων αποθηκευτικών χώρων λόγω της υποεπένδυσης των προηγούμενων ετών, έχει πυροδοτήσει μια επενδυτική «φρενίτιδα» προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, με τις ΑΕΕΑΠ να έχουν περισσότερες επενδυτικές επιλογές στη διάθεσή τους.

Η Trastor ήρθε πρόσφατα σε συμφωνία για την εξαγορά της εταιρείας Δωρίδα Κτηματική, η οποία είναι ιδιοκτήτρια αποθήκης 25.000 τ.μ. σε οικόπεδο 62,7 στρεμμάτων στη θέση Ρουπάκι στον Ασπρόπυργο. Το ακίνητο είναι μισθωμένο πλήρως στην εταιρεία logistics Synergy Group και το τίμημα ανήλθε σε 9,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Τάσο Καζίνο, «δημιουργούμε σταθερά ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ποιοτικών κέντρων logistics, που διαθέτουν ή δύνανται μελλοντικά να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία».

Από τις εταιρείες που αναπτύσσουν οι ίδιες εγκαταστάσεις logistics είναι πλέον και η Briq Properties ΑΕΕΑΠ, η οποία συστάθηκε με εισφορά ακινήτων από τον όμιλο Infoquest και πλέον έχει διευρύνει σημαντικά το χαρτοφυλάκιό της. Πρόσφατα ξεκίνησε την ανάπτυξη έκτασης 57,5 στρεμμάτων στην περιοχή του Ασπροπύργου, την οποία απέκτησε πριν από λίγους μήνες.

Οπως αναφέρει η Αννα Αποστολίδου, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, θα δημιουργηθεί ένα υπερσύγχρονο κέντρο logistics, επιφάνειας 20.764 τ.μ., με στόχο να μισθωθεί εξ ολοκλήρου από ένα χρήστη. Μάλιστα, η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με ενδιαφερομένους, οι οποίοι είναι εταιρείες logistics, πολυεθνικοί όμιλοι και εγχώριες εμπορικές αλυσίδες.

Στόχος είναι να βρεθεί ο «εκλεκτός» τους επόμενους μήνες, ώστε να υπάρξει το χρονικό περιθώριο για πιθανές διαφοροποιήσεις στην εσωτερική διαρρύθμιση των χώρων του ακινήτου με βάση τις ανάγκες του χρήστη. Η συνολική επένδυση (μαζί με την αγορά του οικοπέδου) εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 13 εκατ. ευρώ, ενώ η κατασκευή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο από σήμερα, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2021.
Εκτός όμως από τις ΑΕΕΑΠ, επενδύσεις στον χώρο των logistics προωθούν και άλλες εταιρείες ακινήτων, με χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα την Pasal Development. Η εταιρεία συμφώνησε πρόσφατα να αποκτήσει ένα χαρτοφυλάκιο αποτελούμενο από τρία κτίρια logistics, συνολικής επιφάνειας 62.500 τ.μ. και ετήσιας απόδοσης άνω του 8%.

Το ύψος της επένδυσης αναμένεται να ανέλθει σε 38 εκατ. ευρώ, με την εισηγμένη να αναδεικνύεται σε έναν από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες logistics μεταξύ των εταιρειών ακινήτων, καθώς θα διαθέτει 100.000 τ.μ., κυρίως στην περιοχή του Ασπροπύργου. Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, προβλέποντας αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Pasal, αλλά και απόκτηση μετοχών της εταιρείας από τον νυν ιδιοκτήτη των ακινήτων, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μια εξειδικευμένη εταιρεία ανάπτυξης και διαχείρισης logistics.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ