Εως τον Ιανουάριο του 2022 στο ψηφιακό νέφος οι κρατικές υπηρεσίες

365

Στο ψηφιακό νέφος θα μεταφερθεί σταδιακά το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών, σε εφαρμογή και του νόμου 4623/19 που προβλέπει ότι όλα τα κεντρικά πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου θα πρέπει, μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, να έχουν μεταφερθεί στο κυβερνητικό υπολογιστικό νέφος. Τα τελευταία τρία χρόνια το Δημόσιο διαθέτει υποδομές νέφους (G cloud) που βρίσκεται υπό τη διαχείριση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣΔΔ) και χρησιμοποιείται από αριθμό κυβερνητικών φορέων για τη φιλοξενία των πληροφοριακών συστημάτων τους. Δεδομένου, όμως, ότι υφίσταται πολύ υψηλό ενδιαφέρον από δημόσιους φορείς για την ένταξή τους στο G cloud, όπως και ότι απαιτείται η επέκταση της υπολογιστικής ισχύος του, αλλά και η προσθήκη εναλλακτικού δεύτερου κέντρου δεδομένων, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής δρομολογεί τη δεύτερη γενιά κυβερνητικού νέφους.

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού της τάξεως των 24,3 εκατ. ευρώ, για το οποίο το αρμόδιο υπουργείο εξέδωσε την πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων, προκειμένου αυτό να ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία», να εξασφαλίσει, δηλαδή, συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η πρόσκληση αυτή έχει αποδέκτη την αναθέτουσα αρχή του έργου, την Κοινωνία της Πληροφορίας, που θα πρέπει να υποβάλει την πρόταση και κατ’ επέκταση την αίτηση χρηματοδότησης του έργου μέχρι και τις 2 Νοεμβρίου.

Γιατί όμως η νέα γενιά κυβερνητικού νέφους είναι απαραίτητη; Επειδή, εκτός από την απαιτούμενη επέκταση της υπολογιστικής ισχύος και τη δημιουργία δεύτερου κέντρου δεδομένων που θα εξασφαλίζει την επιχειρησιακή λειτουργία ύστερα από ενδεχόμενη καταστροφή του υφιστάμενου (πρωτεύοντος) data center, είναι αναγκαία η εξασφάλιση παροχής νέων πιο προηγμένων υπηρεσιών. Οι τελευταίες, που δεν ήταν διαθέσιμες κατά τον σχεδιασμό της αρχικής σύμβασης του κυβερνητικού νέφους, προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακος και καινοτομίες.

Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης λαμβάνουν επίσης ως δεδομένο ότι τα νέα πληροφοριακά συστήματα δημόσιων φορέων, τα οποία θα υλοποιηθούν σταδιακά εντός των επόμενων 2-3 ετών και θα φιλοξενηθούν στο G cloud, θα έχουν αυξημένες ανάγκες σε αποθηκευτικό χώρο, υπολογιστική ισχύ, μνήμη, ταχύτητα επικοινωνίας και ασφάλεια. Oπως και ότι αναμένεται σημαντική αύξηση της ψηφιοποίησης των διακινούμενων εγγράφων, αλλά και ραγδαία αύξηση των δεδομένων, σε ποσοστό 60% και 80% ετησίως.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η μετάβαση στην τηλεργασία που θα παραμείνει ως εναλλακτική επιλογή ακόμη και αφότου τεθεί υπό έλεγχο η πανδημική κρίση, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αυξημένες ανάγκες για υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους.

Η εγκατάσταση όλων των κεντρικών εφαρμογών και πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου στις κεντρικές υποδομές της νέας γενιάς κυβερνητικού νέφους εκτιμάται πως θα περιορίσει τη γραφειοκρατία και θα εξοικονομήσει πόρους για το κράτος λόγω, μεταξύ άλλων, της ενιαίας συντήρησης και λειτουργίας της αναγκαίας υπολογιστικής υποδομής και της κεντρικής προμήθειας αδειών λογισμικού και εξοπλισμού.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ