Εως το 2022 η εκδίκαση όλων των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη

294

Σε κάποια ειρηνοδικεία έχουν δοθεί ημερομηνίες εκδίκασης ακόμη και το… 2032.

Την εκδίκαση των υποθέσεων των δανειοληπτών που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη με ταχείες διαδικασίες προβλέπει νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Με την προτεινόμενη νομοθετική παρέμβαση, προβλέπεται η υποχρεωτική εκδίκαση εντός του έτους 2021 των υποθέσεων για τις οποίες έχει προσδιορισθεί δικάσιμος από τις 15 Ιουνίου 2021 και μετά.

Εντός εξαμήνου από τη συζήτηση θα πρέπει να έχει εκδοθεί απόφαση. Ουσιαστικά, έως τα μέσα του 2022 θα πρέπει να έχουν εκδικασθεί όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις, οι οποίες σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεπερνούν τις 40.000. Σημειώνεται πως σε 30 από τα 140 ειρηνοδικεία της χώρας έχει δοθεί ημερομηνία συζήτησης ακόμη και μετά το 2027.

Για παράδειγμα, στα Ειρηνοδικεία της Περιφέρειας Πειραιά, ο χρόνος εκδίκασης φθάνει ακόμη και το 2032, ενώ πιο σύντομοι είναι οι χρόνοι σε Ειρηνοδικεία της Περιφέρειας Αθηνών, όπου ο χρόνος εκδίκασης δεν επεκτείνεται πέραν του 2022, δηλαδή δύο χρόνια από σήμερα. Με δεδομένο πάντως ότι στον νομό Αττικής συγκεντρώνεται το 50% των εκκρεμών υποθέσεων και μεταξύ αυτών οι μισές εκδικάζονται σε Ειρηνοδικεία του Πειραιά, το πρόβλημα είναι έντονο, καθώς οδηγεί σε άτυπη παράταση του νόμου Κατσέλη για ακόμη μία δεκαετία, παρά το γεγονός ότι ο νόμος πρόκειται να καταργηθεί σύντομα και στη θέση του να ισχύσει το νέο πτωχευτικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον σχεδιασμό της κυβέρνησης ήταν να προηγηθεί ένα πρώτο «ξεκαθάρισμα» των εκκρεμών υποθέσεων, μέσω της υποβολής αιτήματος επαναπροσδιορισμού της δικασίμου.

Μέσω της διαδικασίας αυτής, οι πολίτες θα κληθούν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία της αίτησής τους, τα οποία θα ελεγχθούν αυτόματα ως προς την αξιοπιστία τους. Η πλατφόρμα θα είναι διασυνδεδεμένη με το Taxis μέσω του οποίου θα γίνεται ο έλεγχος επιλεξιμότητας της αίτησης, δηλαδή κατά πόσον ο δικαιούχος εμπίπτει στην προστασία του νόμου Κατσέλη. Οι οφειλέτες που δεν θα υποβάλουν αίτηση επαναπροσδιορισμού της δίκης τους και δεν θα επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους θα χάσουν την προστασία του νόμου Κατσέλη και η τράπεζα θα μπορεί να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα, που φθάνουν μέχρι και τον πλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας τους. Εκτιμάται ότι ένας σημαντικός αριθμός δανειοληπτών έχει υποβάλει αίτημα ένταξης στον νόμο Κατσέλη αν και δεν πληροί τα κριτήρια, μόνο για να ανασταλούν τα αναγκαστικά μέτρα εναντίον του και να κερδίσει χρόνο, καθώς η επιλεξιμότητα ελέγχεται κατά τη στιγμή της εκδίκασης από το δικαστήριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα δάνεια που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας φθάνουν τα 11 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το ποσοστό των κόκκινων στεγαστικών δανείων, αυτά που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη είναι το 31%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα καταναλωτικά δάνεια είναι 19,9%.

Η επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη αποτελεί πάγιο αίτημα των τραπεζών, που θεωρούν ότι ο νόμος λειτουργεί σαν καταφύγιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Επίσης, η εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων το ταχύτερο δυνατόν είναι ένα από τα θέματα για τα οποία πιέζουν οι θεσμοί. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να επιλύσει την εκκρεμότητα και παράλληλα εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη τους για το λεγόμενο σχέδιο-γέφυρα, δηλαδή την προστασία της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών, ενήμερων και μη, που επλήγησαν από την πανδημία.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ