Εντεκα μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων ζητεί ο ΣΕΤΕ

342

Τη μείωση 100% του μη μισθολογικού κόστους που αφορά τους εργοδότες προτείνει, μεταξύ άλλων, ο ΣΕΤΕ.

Μέτρα για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων, που περιλαμβάνουν τη μείωση του λειτουργικού κόστους για τους μήνες της κρίσης, τη στήριξη της απασχόλησης και την εξασφάλιση ρευστότητας, ζητεί από την κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Σημειώνεται πως οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό στην οικονομία και στον τουρισμό αυξάνονται καθημερινά και η πραγματικότητα είναι ότι θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες, σύμφωνα με το ευνοϊκό σενάριο, έως ότου η κατάσταση ισορροπήσει. Ο ΣΕΤΕ θεωρεί βέβαιο ότι, έως τα τέλη Μαΐου τουλάχιστον, το αρνητικό κλίμα θα διογκώνεται. Στη συνέχεια αναμένεται μια εξισορρόπηση και, εάν εξελιχθεί το θετικό σενάριο, ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι προτάσεις αφορούν το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων όπως καταλύματα, τουριστικά γραφεία, οργανωτές εκθέσεων και συνεδρίων, τουριστικά λεωφορεία, αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, ακτοπλοΐα, κρουαζιέρα, γιότινγκ, μαρίνες, λιμάνια, υπαίθριες δραστηριότητες κ.λπ.

Στην περίπτωση που κάποια μέτρα παρερμηνευθούν ως κρατική ενίσχυση, ο ΣΕΤΕ θυμίζει τη δυνατότητα επίκλησης της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, του προσωρινού χαρακτήρα τους και συνιστά ειδική συνεννόηση με την ΕΚΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ειδικότερα, προτείνονται άμεσα:

1. Μείωση 100% του μη μισθολογικού κόστους που αφορά τους εργοδότες, με ταυτόχρονη διατήρηση της εισφοράς υπέρ των εργαζομένων, από 1/3/2020 έως 31/5/2020, για τις τουριστικές επιχειρήσεις, ώστε να υπάρξει δραστική μείωση του κόστους και προσπάθεια διατήρησης των θέσεων εργασίας.

2. Αναστολή καταβολής των τρεχουσών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (ΦΠΑ, Σπατόσημο ΤΕΕΑ, ασφαλιστικές εισφορές), συμπεριλαμβανομένων και των δόσεων τυχόν ρυθμίσεων, έως 31/5/2020, με δυνατότητα παράτασης μετά την επανεξέταση της κατάστασης, πλησιάζοντας στην ανωτέρω ημερομηνία. Με την παρέλευση του χρόνου της αναστολής, δυνατότητα νέας ρύθμισης.

3. Πρόγραμμα επιχορήγησης των ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση και την επαναπρόσληψη του προσωπικού.

4. Να μειωθεί ο αριθμός των απαιτούμενων ημερών εργασίας των εργαζομένων στον ξενοδοχειακό κλάδο για τη λήψη επιδόματος ανεργίας κατά 30 ημέρες με παράλληλη αύξηση των ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας από 400 σε 500 στην τετραετία, ειδικά για το 2021.

5. Αναστολή ή δραστική μείωση κατά τουλάχιστον 50%, μόνο για φέτος, της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

6. Για τις αεροπορικές που επιχειρούν σε ελληνικά αεροδρόμια, το μέρος των τελών που καταβάλλεται ανά επιβάτη ή ανά πτήση μέσω αυτών στο Δημόσιο ή στα αεροδρόμια και αφορά το τελικό έσοδο του Δημοσίου, όπως αυτό προκύπτει από τις συμβάσεις παραχώρησης, να παραμένει σε αυτές τουλάχιστον έως 31/5/2020 και επανεξέταση της κατάστασης. Για την πολιτική αυτή, απαιτείται χρήση κονδυλίων, από αυτά που λαμβάνει η πολιτεία από τις συμβάσεις παραχώρησης.

7. Παροχή κεφαλαίων κίνησης με 100% εγγύηση του Δημοσίου, με τραπεζικά κριτήρια, διαδικασία κατά την οποία οι τράπεζες, ανάλογα με το ρίσκο και την κατάσταση της επιχείρησης, θα μπορούν να δανείζουν ή όπως μέχρι σήμερα γίνεται ή με εγγύηση του Δημοσίου.

8. Αναστολή της υποχρέωσης πληρωμής των δόσεων των δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων έως 31/12/2020 και ισόχρονη παράταση του χρόνου αποπληρωμής τους.

9. Μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή σε 6% και του συνόλου της εστίασης στο 13% από 1/7/2020 έως 31/12/2020.

10. Μετάπτωση του ΦΠΑ στις εγχώριες μεταφορές στο 13%, για το ίδιο χρονικό διάστημα.

11. Ενίσχυση των δράσεων τουριστικής προβολής.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ