Ενισχύθηκε η ζήτηση για εκτάσεις όπου μπορούν να εγκατασταθούν πάνελ

482

Το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων έχει επαναφέρει στο προσκήνιο και ένα ιδιόμορφο «χρηματιστήριο γης», καθώς έχει ενισχυθεί και η ζήτηση για εκτάσεις, κατάλληλες για τη φιλοξενία των σχετικών πάνελ. Οπως σημειώνουν παράγοντες που παρακολουθούν τη συγκεκριμένη αγορά, το κόστος απόκτησης τέτοιων οικοπέδων καθορίζεται από μία σειρά παραγόντων, που διαμορφώνουν ανάλογα και την τιμή.

Κατ’ αρχάς, το βέβαιο είναι ότι δεν κοστίζουν όσο τα οικόπεδα που προορίζονται για εμπορικές χρήσεις, όπως π.χ. η ανάπτυξη ακινήτων, κατοικιών, βιομηχανικών εγκαταστάσεων, ή επαγγελματικών κτιρίων. Αλλά όχι και τόσο φθηνά, όσο μια έκταση γεωργικής καλλιέργειας. Το σημαντικότερο στοιχείο για τη διαμόρφωση της τιμής είναι το πόσο κοντά είναι το οικόπεδο με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Εφόσον η πρόσβαση είναι κοντινή, τότε η τιμή της έκτασης ανεβαίνει, καθώς με τον τρόπο αυτό, ο επενδυτής δεν θα χρειαστεί να προϋπολογίσει επιπλέον δαπάνες για την εκτέλεση έργων υποδομής, ώστε να συνδέσει τη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Ως εκ τούτου, αυξάνεται ανάλογα και η απόδοση της επένδυσής του.

Τα κριτήρια

Επίσης, σημαντικός παράγοντας είναι το μέγεθος του οικοπέδου, καθώς όσο πιο μεγάλο είναι τόσο περισσότερα πάνελ μπορούν να τοποθετηθούν, ενισχύοντας αντίστοιχα και τα μελλοντικά έσοδα. Αντίστοιχα, αν το ακίνητο βρίσκεται σε κεκλιμένο έδαφος, ή υπάρχουν άλλες εδαφικές ανωμαλίες, τότε θα απαιτηθούν σημαντικές χωματουργικές εργασίες, ώστε να καταστεί η τοποθέτηση των πάνελ ευκολότερη και με τρόπο τέτοιο, ώστε να αποδίδουν το μέγιστο, με βάση την έκθεσή τους στον ήλιο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί σημειώνουν και έναν ακόμα παράγοντα διαμόρφωσης της τιμής του ακινήτου, δηλαδή την τοποθεσία του, καθώς τα ιδιαίτερα κλιματολογικά στοιχεία της περιοχής και το ποσοστό της ηλιοφάνειας που δέχεται αυτή, αποτελούν επίσης σημαντικά κριτήρια, που καθορίζουν το τελικό κόστος. Για παράδειγμα, διαφορετική τιμή έχει ένα ακίνητο στην Κρήτη, ή στον Θεσσαλικό Κάμπο, περιοχές δηλαδή με σημαντική ηλιοφάνεια και διαφορετική ένα άλλο ακίνητο σε κάποιο πιο ορεινό σημείο.

Πάντως, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε στα τέλη της δεκαετίας του 2000, σήμερα, το κόστος των ίδιων των πάνελ έχει υποχωρήσει, στοιχείο σημαντικό για τη βιωσιμότητα μιας σχετικής επένδυσης. Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα έχει ενισχυθεί και το αγοραστικό ενδιαφέρον για ήδη αδειοδοτημένα έργα (ακόμα κι αν δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα να λειτουργούν), με βάση το προηγούμενο καθεστώς, δηλαδή με εγγυημένο ύψος ταρίφας.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ