Έκρυθμη η κατάσταση της πανδημίας: Η ημερομηνία «κλειδί» και το ενδεχόμενο σκληρότερων μέτρων

345

Με καθολικό κλείσιμο των σχολείων, απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ αλλά και συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων ξεκινά μία ακόμη κρίσιμη εβδομάδα στη μάχη κατά του κορονοϊού, που συνεχίζει να σαρώνει στο πέρασμά του δίνοντας νέο διπλό αρνητικό ρεκόρ με 392 διασωληνωμένους και 71 θανάτους σε 24 ώρες.

Η ανάσχεση της πανδημίας αποδεικνύεται δύσκολο στοίχημα για την κυβέρνηση που ζητεί από τους πολίτες πιστή τήρηση των μέτρων, προκειμένου να αποφευχθούν ακόμη σκληρότερα μέτρα.

της Γεωργία Σκιτζή

Ημερομηνία – «κλειδί» για τους λοιμωξιολόγους και τους κυβερνητικούς παράγοντες είναι η 20η Νοεμβρίου, καθώς τότε θα υπάρχει ένα απτό πρώτο δείγμα της αποτελεσματικότητας των μέτρων που θα βασίζεται σε δύο παράγοντες:

α) αριθμός κρουσμάτων και

β) διασωληνωμένων, στοιχεία που δείχνουν και κατά πόσο πιέζεται το εθνικό σύστημα υγείας.

Το αρνητικό σενάριο

Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη επεξεργάζονται σκληρότερα μέτρα σε περίπτωση που δεν υπάρχει βελτίωση στους επιδημιολογικούς δείκτες, δεδομένου ότι οι κλίνες των εντατικών γεμίζουν ασφυκτικά και ήδη έχει ενεργοποιηθεί στη Βόρεια Ελλάδα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, λόγω της ραγδαίας αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Για το λόγο αυτό, στο τραπέζι βρίσκονται μέτρα που σχετίζονται με την κινητικότητα των πολιτών και θα αφορούν ακόμη και την αναστολή επαγγελματικών δραστηριοτήτων, αλλά και περαιτέρω περιορισμό κυκλοφορίας.

Για το ενδεχόμενο να χρειαστούν και νέα μέτρα, «δύσκολα και πρωτόγνωρα», προειδοποίησε και ο ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας Τάκης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος καλεί το πολιτικό σύστημα «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να επικρατήσει η συναίσθηση της κατάστασης και να βρεθούν τώρα οι μηχανισμοί διακομματικής συνεννόησης».

Σύντομα το 13033 και ως εφαρμογή στα κινητά

Ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια τα SMS που αποστέλλονται καθημερινά στο 13033 για μετακινήσεις πολιτών στη διάρκεια του lockdown σύμφωνα με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρη Ζαριφόπουλο, ο οποίος προανήγγειλε ότι θα έρθει σύντομα μία ηλεκτρονική εφαρμογή (application) που θα πλαισιώσει την διαδικασία για τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις, καθιστώντας την ακόμη πιο φιλική προς τον χρήστη.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ