Εκπτωση 25% για τις εισφορές και τον Απρίλιο

303

Παράλληλα, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση που προβλέπει την παράταση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Απριλίου για εργοδότες και ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Την επέκταση της έκπτωσης κατά 25% για την εμπρόθεσμη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών Απριλίου, από περίπου 900.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στο πλαίσιο της συνέχισης των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού. Αν και η πορεία των εσόδων του ενιαίου ασφαλιστικού φορέα της χώρας προκαλεί ήδη προβληματισμό, καθώς η πανδημία χτύπησε, όπως ήταν φυσικό, και τις πληρωμές κυρίως δε από τους μη μισθωτούς για τους οποίους ισχύει από τις αρχές του χρόνου το νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αποφασίσει τη συνέχιση του μέτρου, που εφαρμόστηκε τους δύο προηγούμενους μήνες. Ετσι, και τα ειδοποιητήρια των εισφορών Απριλίου που αναμένεται να αναρτηθούν στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ προς το τέλος Μαΐου, θα δίνουν τη δυνατότητα καταβολής των εισφορών με έκπτωση 25%.

Βασική προϋπόθεση βέβαια θα παραμείνει η εμπρόθεσμη πληρωμή καθώς και η πληρωμή των εισφορών προηγούμενων μηνών 2020. Παράλληλα, βέβαια, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση που προβλέπει την παράταση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Απριλίου για εργοδότες και ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις ή εργοδότες οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης Απριλίου 2020, που είναι απαιτητές 31 Μαΐου, χωρίς τον υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό τόκων και άλλων προσαυξήσεων λόγω εκπρόθεσμης καταβολής. Οι εισφορές αυτές θα πρέπει να εξοφληθούν τμηματικά σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2020.

Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους, όπως ίσχυσε και για τους δύο προηγούμενους μήνες, θα δοθεί η δυνατότητα να επιλέξουν την πληρωμή της εισφοράς που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική τους κατηγορία, την πληρωμή της εισφοράς Απριλίου 2020 μειωμένης κατά 25% εφόσον έχουν εξοφλήσει τις εισφορές Ιανουαρίου – Μαρτίου 2020, ή τέλος την πληρωμή της εισφοράς σε 4 μηνιαίες δόσεις χωρίς προσαυξήσεις, με καταβολή της 1ης δόσης έως 31/10/2020 εφόσον εμπίπτουν στους πληττόμενους κλάδους.

Προσοχή όμως, μόνο εφόσον κάποιος επιλέξει την καταβολή των εισφορών χωρίς έκπτωση θα διατηρήσει το ύψος της μελλοντικής ανταποδοτικής του σύνταξης, καθώς ο νόμος ορίζει ρητώς ότι σε περίπτωση επιλογής της έκπτωσης θα μειωθούν αναλογικά και οι συντάξιμες αποδοχές του αντίστοιχου μήνα. Για παράδειγμα, όπως εξηγεί στην «Κ» ο δικηγόρος Δ. Μπούρλος, κάποιος που θα συνταξιοδοτηθεί με 40 έτη ασφάλισης και του υπολείπονται 5 έτη έως τη συνταξιοδότηση, αν έχει επιλέξει την 1η κατηγορία η απώλεια στη μηνιαία σύνταξη θα είναι 0,55 ευρώ, αν έχει επιλέξει την 4η κατηγορία θα είναι 1,35 ευρώ και αν έχει επιλέξει την 6η κατηγορία θα είναι 2,25 ευρώ.

Μάλιστα, ο κ. Μπούρλος επισημαίνει πως ήδη στους κόλπους των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων διαμορφώνεται μια νέα, ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική πραγματικότητα που τους οδηγεί σε δυσκολία ανταπόκρισης στις ήδη ανειλημμένες οικονομικές τους υποχρεώσεις. Και προτείνει, να δοθεί από το υπουργείο Εργασίας η δυνατότητα σε όσους επέλεξαν υψηλή ασφαλιστική κατηγορία για το τρέχον έτος, να μπορέσουν να την αλλάξουν. 

Για τους εργοδότες και τη δυνατότητα μεταχρονολογημένης πληρωμής των εισφορών Απριλίου, σε 4 δόσεις, η Κοινή Υπουργική Απόφαση ξεκαθαρίζει ρητώς ότι μπορούν να υπαχθούν όσοι απασχολούν μισθωτούς που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο και ανήκουν στις πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει των ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ