Ε. Λιακούλη: Στήριξη των νεφροπαθών με ενημέρωση και υποδομές

416

Σε δήλωση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, προχώρησε η Ε. Λιακούλη. Στην δήλωση της αναφέρει τα κάτωθι:

Η σημερινή  ημέρα, αναγνωρισμένη  ως  η Παγκόσμια  Ημέρας Νεφρού,  είναι  μια σημαντική ευκαιρία προβληματισμού και σκέψης, αλλά  κυρίως, οργανωμένης δράσης και  αποτελεσματικής διεκδίκησης, για όλους τους νεφροπαθείς.

Στην χώρα μας, χιλιάδες  συνάνθρωποι δίνουν καθημερινή μάχη, με θεραπείες και αιμοκάθαρση, πολλοί απ’αυτούς, περιμένοντας το «θαύμα» μιας μεταμόσχευσης νεφρού, που θα τους ξαναδώσει ποιότητα στη ζωή τους. 

Ο θλιβερός κατάλογος της αναμονής στην Εθνική Λίστα Αναμονής Μοσχεύματος μεγαλώνει διαρκώς, αλλά οι δότες νεφρού στη χώρα μας, παραμένουν σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, σε πολύ χαμηλά επίπεδα, περίπου 5 δότες ανά ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Η έλλειψη πληροφόρησης, η έλλειψη οργανωμένης καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού, έτσι ώστε η δωρεά οργάνων να πάψει να είναι ένα μεγάλο ταμπού, αλλά και η έλλειψη σοβαρής υποδομής υποδοχής οργάνων στα νοσοκομεία της χώρας, είναι οι πραγματικές αιτίες που διαμορφώνουν αυτή την κατάσταση.    

Με σημειολογική έναρξη τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους νεφροπαθείς και καταθέτουμε ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό Υγείας, ζητώντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, αφενός για οργανωμένη καμπάνια ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού στο θέμα της πρόληψης των νεφρικών παθήσεων  και της δωρεάς οργάνων και αφετέρου,  για τις πολιτικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις σχεδιασμού για την  χρηματοδότηση διαμόρφωσης υποδομών υποδοχής οργάνων, στα νοσοκομεία της χώρας.

Είναι το ελάχιστο χρέος μας, μπροστά στην μεγάλη περιπέτεια που βιώνουν καθημερινά οι νεφροπαθείς και οι οικογένειές τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ