Δύο διαγωνισμοί από τον ΟΑΣΑ για 1.300 λεωφορεία

431

Το αργότερο μέχρι το επόμενο φθινόπωρο θα διεξαχθεί ο πρώτος διαγωνισμός.

Το μέγεθος της προμήθειας οδηγεί στην απόφαση διχοτόμησης του διαγωνισμού για την ανανέωση του στόλου λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο πολυαναμενόμενος διαγωνισμός, ο οποίος θα οδηγήσει σε αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών των αστικών συγκοινωνιών, αποτελεί στοίχημα της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ακύρωσή του λόγω προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Στη συνέχεια αποφασίστηκε ότι οι όροι του διαγωνισμού δεν ευνοούν τις συνθήκες ανταγωνισμού, με κυριότερο εμπόδιο την πρόβλεψη για πολυετή συντήρηση του στόλου από τον ανάδοχο.

Ο διαγωνισμός για την προμήθεια του νέου στόλου που θα αντικαταστήσει τον γερασμένο στόλο της Αθήνας και μέρος αυτού της Θεσσαλονίκης, έχει απασχολήσει επί μήνες την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, η οποία φαίνεται ότι καταλήγει στην οριστική μορφή του, τον αριθμό των οχημάτων και το μείγμα αυτών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση οδηγήθηκε στην απόφαση για προμήθεια συνολικά 1.300 λεωφορείων εκ των οποίων τα 300 θα κατευθυνθούν στη Θεσσαλονίκη. Η προμήθεια θα πραγματοποιηθεί μέσω δύο διαγωνισμών, με τον πρώτο να δρομολογείται το προσεχές διάστημα (το αργότερο το επόμενο φθινόπωρο) και θα αφορά συνολικά 600 οχήματα.

Ως προς τον πρώτο διαγωνισμό, θα περιλαμβάνει την αγορά 200 ηλεκτρικών, 200 φυσικού αερίου και 200 ντίζελ. Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση (μέσω ΕΤΕπ) αφορά τα ηλεκτρικά οχήματα. Το κόστος προμήθειας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 200 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση του έργου θα προέρχεται από την ΕΤΕπ όσο και από την ανακατανομή κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-2020. 

Στην παρούσα φάση το υπουργείο Υποδομών επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού, σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται ότι καμία από τις συμμετέχουσες εταιρείες δεν θα μπορεί να αναλάβει άνω του 50% του έργου.

Ο μικρότερος αριθμός αναδόχων που προβλέπεται είναι δύο, ωστόσο δεν αποκλείεται η συμμετοχή να προέρχεται από περισσότερες εταιρείες, καθώς κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί (εφόσον το επιθυμεί) να υποβάλει, για παράδειγμα, προσφορά για μία μόνο κατηγορία οχημάτων. Στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός του 2021, ώστε εντός εξαμήνου να ξεκινήσει η σταδιακή άφιξη των λεωφορείων.

Ο πρώτος διαγωνισμός αναμένεται να εξυπηρετήσει την Αθήνα με περίπου 450 λεωφορεία και τα υπόλοιπα θα κατευθυνθούν στη Θεσσαλονίκη.

Σε αυτή την πρώτη φάση, από τα 600 λεωφορεία τα περίπου 450 προορίζεται να δρομολογηθούν στην Αθήνα και τα υπόλοιπα 150 στη Θεσσαλονίκη.

Ο δεύτερος διαγωνισμός εκτιμάται ότι θα βγει στον αέρα το 2021. Θα περιλαμβάνει περίπου 750 λεωφορεία, ενώ εκτιμάται ότι σε δεύτερο χρόνο θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα ως προς το μείγμα καυσίμου. Στελέχη του υπουργείου Υποδομών προσανατολίζονται στην αύξηση του αριθμού των ηλεκτρικών λεωφορείων στον δεύτερο διαγωνισμό, με στόχο φυσικά τη μεγαλύτερη δυνατή χρηματοδότηση.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ