Δρομολογεί επένδυση 80 εκατ. η γερμανική Boehringer Ingelheim

298

Επένδυση ύψους 80 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας για την ενίσχυση της παραγωγικής μονάδας στο Κορωπί σχεδιάζει η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Boehringer Ingelheim, η οποία στοχεύει να μετατρέψει τη μονάδα που διατηρεί στην Ελλάδα σε ένα hub παραγωγής νέων και καινοτόμων φαρμάκων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επένδυση αυτή προορίζεται για την ενίσχυση του εργοστασίου της εταιρείας στο Κορωπί, δίνοντας έμφαση στον τομέα της παραγωγής αντιδιαβητικών φαρμάκων. Το ύψος της συγκεκριμένης επένδυσης γνωστοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον CEO της πολυεθνικής εταιρείας, Hubertus von Baumbach, καθώς και άλλων στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας, όπου συζητήθηκε η προοπτική ενός νέου κύκλου επενδύσεων επιπλέον 80 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία. Η γερμανική εταιρεία έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις αντίστοιχου ύψους από το 2008 έως σήμερα, κατά τη διάρκεια δηλαδή της οικονομικής κρίσης, ενώ πλέον η μονάδα στο Κορωπί μπορεί και εξάγει σε περίπου 70 χώρες παγκοσμίως, καταγράφοντας μερίδιο αγοράς 2,2% επί των συνολικών εξαγωγών της χώρας.

Σημειώνεται ότι η αξία των εξαγωγών της εταιρείας αναμένεται να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ το 2021, ενώ προσφάτως άγγιξε τα 500 εκατ. ευρώ. Πηγές αναφέρουν ότι βασικό κίνητρο για την προώθηση της συγκεκριμένης επένδυσης είναι η νομοθετική ρύθμιση που αφορά τον συμψηφισμό του clawback.

Πράσινα λιμάνια, έξυπνα νησιά και το repowering είναι οι νέοι υποσχόμενοι τομείς στην αγορά της Ελλάδας για την Enel Green Power, πέραν του ενδιαφέροντος για ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της σε αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά. Η ιταλική εταιρεία, που πρωτοπορεί παγκοσμίως στον τομέα των ΑΠΕ και λειτουργεί στην Ελλάδα το αιολικό πάρκο στον Καφηρέα και συνολικά 58 έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 475 MW, είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τον επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power και πρόεδρο του SolarPower Europe Αριστοτέλη Χαντάβα, για να γίνουν χρειάζονται σταθερό πλαίσιο. Ο κ. Χαντάβας, μιλώντας στο συνέδριο του Athens Investment Forum, έκανε ειδική αναφορά στο ενδιαφέρον της εταιρείας του για το repowering, δηλαδή την αντικατάσταση του παλαιού εξοπλισμού μονάδων ΑΠΕ με πιο σύγχρονο και αποδοτικό.

Σχεδιασμός για μετατροπή σε ξενοδοχείο

Παρά την κάμψη του τουρισμού, προχωρούν επενδυτικά σχέδια, προκειμένου να κεφαλαιοποιηθεί η αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες φιλοξενίας, μόλις επιστρέψει η κανονικότητα στον κλάδο. Για παράδειγμα, το σχήμα Hines-Henderson, που έχει αποκτήσει το πρώην Odeon Starcity στη Λ. Συγγρού, προχωρεί τον σχεδιασμό για τη μετατροπή του ψυχαγωγικού κέντρου σε ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων. Προ ημερών εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής η αρχιτεκτονική μελέτη, με την οποία δρομολογείται η πλήρης ανακατασκευή του κτιρίου, μέσω της κατεδάφισης της υφιστάμενης ανωδομής. Η νέα ανωδομή που θα κατασκευαστεί θα προβλέπει μείωση της κάλυψης του κτιρίου κατά 545 τ.μ. και μεγαλύτερο ακάλυπτο χώρο με αύξηση πρασίνου.

Ιστορική ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης

Κοινό τόπο αποτελεί, μεταξύ ολοένα και περισσότερων κορυφαίων παραγόντων της αγοράς, ότι το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελεί ιστορική ευκαιρία για τη χώρα. Κατά το πρόσφατο συνέδριο 3rd InvestGR Forum 2020, o διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Greece Χάρης Μπρουμίδης ανέφερε πως η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μιας ιστορικής ευκαιρίας να χρηματοδοτήσει και να καλύψει το κενό τομέων στους οποίους διαχρονικά υστερεί, όπως οι ψηφιακές δεξιότητες, το δίκτυο πέμπτης γενιάς 5G, η ψηφιοποίηση επιχειρήσεων και το ψηφιακό κράτος. Σημείωσε ότι στην ανάπτυξη καταλυτικό ρόλο δύναται να διαδραματίσει η επιτάχυνση της κατασκευής και η γεωγραφική επέκταση του 5G σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μέσα από πιλοτικά έργα ανοικτών δικτύων ασύρματης πρόσβασης (Open RAN). Με τον τρόπο αυτό μπορούν να δημιουργηθούν οι «έξυπνες πόλεις» και η «έξυπνη γεωργία» και τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να ενισχυθούν με ψηφιακές τεχνολογίες. Οπως σημείωσε ο κ. Μπρουμίδης, η Vodafone έχει επενδύσει πάνω από 2 δισ. ευρώ σε υποδομές και υπηρεσίες νέας γενιάς στα χρόνια της κρίσης.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ