Δένδιας: Άμεσα οι συνομιλίες με Ιταλία και Αίγυπτο για την ΑΟΖ

260

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναφέρθηκε στις νέες τουρκικές προκλήσεις, τον αγωγό Eastmed, αλλά και το ταξίδι του σε Λιβύη, Αίγυπτο, Κύπρο και έκανε γνωστές ποιες θα είναι οι κινήσεις της Ελλάδας.

Ο κ. Δένδιας παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, επισημαίνοντας αρχικά για τον αγωγό Eastmed: «Εξαιρετικά σημαντική συμφωνία, γιατί είναι μια εναλλακτική οδός που οδηγεί στην ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ. Είναι μια καθαρή περίπτωση. Αυτό που συμβαίνει έχει να κάνει με την αναζήτηση εναλλακτικών ενεργειακών πόρων από την ΕΕ. Ο λόγος που δεν υπογράφει αμέσως η Ιταλία έχει να κάνει με περιβαλλοντικές επιπτώσεις στα Νότια της χώρας».

Για τις επαφές του με τον Χαφτάρ είπε: «Θεωρήσαμε ότι πρέπει να έχουμε σαφή επικοινωνία μαζί του. Ο Εθνικός Στρατός, έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του με τις δύο συμφωνίες με την Τουρκία. Ήθελα να ακούσω από πρώτο χέρι τις απόψεις του και σε δεύτερη φάση τον συντονισμό των ενεργειών μας».

Σε ερώτηση για το αν ο αγωγός ακυρώνει τις συμφωνίες Τουρκίας και Λιβύης, ξεκαθάρισε: «Εμείς θεωρούμε πως η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, είναι ανύπαρκτη. Ο Eastmed δεν είναι αντίδραση σε αυτό. Δεν στρέφεται κατά κάποιου. Αλλά η Τουρκία επειδή έχει εγγενή ανασφάλεια, αντιδρά σε αυτό».

Για το ενδεχόμενο θερμού επεισόδιο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Δεν είμαστε μόνοι μας, δεν σημαίνει όμως ότι συμφωνώ με την πρόβλεψη για θερμό επεισόδιο. Δεν μπορώ να είμαι 100% σίγουρος, αλλά δεν θα κάνει κάτι η Τουρκία που θα βλάψει την ίδια. Γιατί θα επαληθευτεί πως είναι διεθνής ταραξίας.

Αυτός που εγγυάται την ασφάλεια και την ανεξαρτησία είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις. Από την άλλη πλευρά, ότι εγγυάται την σταθερότητα, οποιαδήποτε φιλική παρουσία στην περιοχή, τη χαιρετίζουμε».

Ο κ. Δένδιας ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να υπάρξει προσφυγή στη Χάγη, υπογραμμίζοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης τοποθετήθηκε. Δεν είμαστε κατά της επίλυσης της διαφοράς μέσω δικαστικής οδού. Αλλά θα πρέπει να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο για να γίνει αυτό. Αλλά αυτό δεν υπάρχει τώρα. Θα θέλαμε να δούμε την Τουρκία να μπει σε μια διάθεση συνεννόησης. Αλλά δεν συζητάμε με την Τουρκία τους λεονταρισμούς. Αλλά είμαστε ανοιχτοί σε όποια πρόταση οδηγεί στη συνεργασία μεταξύ των λαών μας».

Στη συνέχεια ο υπουργός συμπλήρωσε: «Ο πολιτικός κόσμος, έχει δείξει θεσμική σοβαρότητα και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων ήταν σοβαρότατες. Μόνο ευγνωμοσύνη έχω να εκφράσω στον πολιτικό κόσμο. Δεν είναι τα κόμματα το πρόβλημα, είναι η Τουρκία. Εάν εξασφαλίσουμε ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την επίλυση διαφορών μέσω διαιτησίας ή δικαστηρίων, τότε να το συζητήσουμε. Αλλά με τις κινήσεις της Τουρκίας, δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορούμε να οδηγηθούμε σε κάτι τέτοιο.

Πριν από τις ΗΠΑ έχουμε τετραμερή στο Κάιρο – Αίγυπτος, Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία. Και μετά θα πάμε στις ΗΠΑ με τον κ. Μητσοτάκη. Δεν δημιουργούμε συμμαχίες εναντία στην Τουρκία όμως. Προσκαλούμε την Τουρκία να συμμετάσχει σε κάτι τέτοιο. Η Ελληνική Διπλωματία αποκατέστησε βηματισμό και με το πλέγμα των συνεννοήσεων με τα κράτη των περιοχών θα οδηγηθούμε στην ανάπτυξη των σχέσεων μας».

Απαντώντας σε ερώτηση για την αλλαγή στάσης της Ιταλίας απέναντι στη Λιβύη αλλά και για τον ορισμό των ΑΟΖ, ο κ. Δένδιας, είπε: «Είχε μια κατανόηση με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Ο κ. Σάρατζ όμως δεν ήταν ειλικρινής απέναντι στην Ιταλία. Ο Σάρατζ δεν άκουσε τις συμβουλές της Ιταλίας για τις συμφωνίες με την Τουρκία. Και η Ιταλία έχει παράδοση δεκαετιών στην παρουσία της στη Λιβύη. Έχω απόλυτη πεποίθηση ότι με την Ιταλία, στο πλαίσιο του καθορισμού των ΑΟΖ θα φτάσουμε σε ένα επίπεδο εγκάρδιας συνεννόησης. Η δική μας προτεραιότητα είναι να τελειώσουμε σχετικά γρήγορα.

Την πρώτη βδομάδα του Ιανουαρίου θα είναι η συνάντηση με την Αίγυπτο στο ίδιο πλαίσιο. Με την Αλβανία δεν έχουμε ασχοληθεί ακόμα. Είδα τον κ. Ράμα την ημέρα των σεισμών, αλλά δεν προλάβαμε να συζητήσουμε».

«Η Τουρκία δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ουάσιγκτον αυτό το διάστημα», είπε επίσης ο κ. Δένδιας αναφορικά με τις σχέσεις Πούτιν – Ερντογάν και τη Λιβύη, προσθέτοντας: «Είναι ευκαιριακή συμπόρευση σε ορισμένα ζητήματα. Και η ιστορία έχει δείξει πως αυτές οι σχέσεις δεν κρατούν».

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here