Δεύτερη ευκαιρία για οφειλέτες στα Ταμεία

268

Διάταξη με την οποία θα μπορέσουν να ενταχθούν εκ νέου σε ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών όσοι βρέθηκαν εκτός, εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας. Ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης δήλωσε πρόσφατα ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται ένα πλαίσιο ένταξης στις 120 δόσεις αυτών που επλήγησαν κι έχασαν τη ρύθμιση, αντίστοιχο με αυτό που ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες το υπουργείο Οικονομικών. 

Η κυβερνητική πρόταση τέθηκε ήδη υπ’ όψιν των εκπροσώπων των θεσμών, στο πλαίσιο της 8ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που ξεκίνησε χθες, καθώς είναι γνωστή η αντίδραση των Ευρωπαίων σε τέτοιου είδους μέτρα και συγκεκριμένα σε νέες ρυθμίσεις οφειλών, καθώς θεωρούν ότι δεν προάγουν την κουλτούρα των πληρωμών. Στον αντίποδα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι πρέπει να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους απώλεσαν τις ρυθμίσεις, κυρίως δε αυτή των έως 120 δόσεων, εξαιτίας των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας στο σύνολο της εγχώριας οικονομίας. 

Η δεύτερη αυτή ευκαιρία θα αφορά τις ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) που χάθηκαν το διάστημα των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. Υπενθυμίζεται πως όλες οι δόσεις ρυθμισμένων οφειλών «πάγωσαν» για 3 μήνες και η αποπληρωμή τους ξεκίνησε εκ νέου από 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους. 

Εκτός ρύθμισης έμειναν όσοι είτε δεν πλήρωσαν ποσό που αντιστοιχεί σε 2 δόσεις είτε δεν κατέβαλαν τις βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν εντός του 2020. Οι οποίοι, πλέον, βρίσκονται αντιμέτωποι με την αναβίωση της αρχικής οφειλής και των πάσης φύσεως προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και τόκων. Ειδικά δε στην περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων, ο κίνδυνος είναι διπλός, καθώς το ποσό της αρχικής οφειλής μειώθηκε σημαντικά εξαιτίας του επανυπολογισμού και μια πιθανή απώλεια της ρύθμισης των 120 δόσεων θα είχε πολύ σημαντικό κόστος για αυτούς.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα πιθανά σενάρια προβλέπει την αποπληρωμή των δόσεων που έχουν χαθεί, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να αναβιώσει η ρύθμιση χωρίς αρνητικές συνέπειες. Παράλληλα, θα προβλέπεται και η δυνατότητα ταυτόχρονης ρύθμισης των οφειλών που δημιουργήθηκαν εντός του 2020, έτος που εμφανίστηκε η πανδημία του κορωνοϊού, σε έως 12 δόσεις. 

Μάλιστα, υπάρχουν εισηγήσεις ένταξης και των οφειλών του 2019, προκειμένου η επανένταξη να καταστεί ελκυστικότερη. Οσο για τους οφειλέτες που κατά τη διάρκεια την καραντίνας «πάγωσαν» τις οφειλές τους έως τον Ιούνιο, θα προβλέπεται η δυνατότητα μεταχρονολόγησης των καταβολών, ώστε οι πληρωμές να ξεκινήσουν στο τέλος Οκτωβρίου.

Παράλληλα, και σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται διάταξη σύμφωνα με την οποία οι εισφορές που «πάγωσαν» μέσα στην καραντίνα, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους μη μισθωτούς, θα μπορούν να αποπληρωθούν, από τον Μάιο του 2021 και μετά, σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Πρόκειται για τις ασφαλιστικές εισφορές του lockdown, που εκτιμώνται σε περίπου 316 εκατ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ