Δάνεια από ESM με light μνημόνιο και ευρωομόλογο προτείνει η Γαλλία

354

Σε διεθνή ψηφιακή συνέντευξη Τύπου από το Παρίσι ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ παρουσίασε το σχέδιο για την ανάκαμψη της Ευρώπης μετά την πανδημία. Η παγκόσμια κρίση που θα προκαλέσει η πανδημία θα είναι «μακρά» και η ανάκαμψη «παρατεταμένη, δύσκολη και υψηλού κόστους», τόνισε ο κ. Λε Μερ.

Την πρόταση της Γαλλίας για κοινό ταμείο χρηματοδότησης της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, μετά την υποχώρηση της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε χθες ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ. Σε διεθνή ψηφιακή συνέντευξη Τύπου από το Παρίσι, στα αγγλικά, ο κ. Λε Μερ μίλησε για ένα ταμείο πεπερασμένης διάρκειας –πέντε έως δέκα ετών– υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο θα εκδίδει ομόλογα «με την κοινή και εις ολόκληρον (σ.σ.: “joint and several” στα αγγλικά) εγγύηση» των κρατών-μελών της Ε.Ε. (ο ορισμός, με άλλα λόγια, του ευρωομολόγου).

Το χρέος

Η γαλλική πρόταση περιλαμβάνει δύο πιθανές λύσεις για την εξυπηρέτηση του κοινού χρέους: έναν ευρωπαϊκό «φόρο αλληλεγγύης» ή έκτακτες εισφορές από τα κράτη-μέλη. Το ταμείο θα είναι εκτός του ΠΔΠ (του κοινοτικού προϋπολογισμού). Ο κ. Λε Μερ απέφυγε να προσδιορίσει το μέγεθός του. Ωστόσο, ερωτηθείς για την ολλανδική πρόταση που κυκλοφόρησε προχθές, για ένα ταμείο 10-20 δισ. ευρώ για μεταβιβάσεις προς τη Νότια Ευρώπη, αφού σημείωσε ότι είναι ένα «πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση» και ότι «όλοι πλέον συνειδητοποιούμε ότι υπήρχε ένα έλλειμμα αλληλεγγύης», είπε ότι η γαλλική πρόταση «πάει πιο πέρα». Επικαλέστηκε μάλιστα δηλώσεις του επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς (και προκατόχου του ως υπουργού Οικονομίας) Τιερί Μπρετόν, χθες στο γαλλικό ραδιόφωνο, περί μη επάρκειας των υφιστάμενων εργαλείων. Στην παρέμβασή του αυτή, ο κ. Μπρετόν τοποθέτησε το μέγεθος των αναγκαίων πόρων ανοικοδόμησης στο 1,6 τρισ. ευρώ.

Μείωση εξάρτησης

Εξηγώντας την ανάγκη για το μακροπρόθεσμο αυτό εργαλείο, ο κ. Λε Μερ μίλησε χωρίς περιστροφές: Η παγκόσμια κρίση που θα προκαλέσει η πανδημία, τόνισε, θα είναι «μακρά» και η ανάκαμψη θα είναι «παρατεταμένη, δύσκολη και υψηλού κόστους». Πέρα από την κοινή πρωτοβουλία για την τόνωση των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά τη λήξη του υγειονομικού συναγερμού, ο Γάλλος υπουργός μίλησε για «ιδανική ευκαιρία» να αναθεωρήσει η Ε.Ε. το οικονομικό της μοντέλο, ενισχύοντας την οικονομική της κυριαρχία με τον επαναπατρισμό ζωτικών βιομηχανιών στην Ευρώπη και τη μείωση της εξάρτησης από τρίτες χώρες σε κρίσιμους τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι μπαταρίες για την ηλεκτροκίνηση.

Οι 3 πυλώνες

Πιο άμεσα, ο κ. Λε Μερ είπε ότι η χώρα του, σε στενή συνεργασία με τη Γερμανία, στηρίζει τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για την άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης. Τα τρία βασικά εργαλεία στα οποία αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), «με ελαφριά αιρεσιμότητα και χωρίς στίγμα σε καμία χώρα», νέα χρηματοδότηση ύψους έως και 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης, ύψους 100 δισ. ευρώ, το οποίο παρουσίασε επισήμως χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο κ. Λε Μερ εξέφρασε την προσδοκία ότι επί των τριών αυτών πυλώνων μπορεί να υπάρξει συμφωνία την προσεχή Τρίτη στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

«Η Ευρώπη είτε θα μείνει πιστή στις πολιτικές της ρίζες, την αλληλεγγύη, την ασφάλεια, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, και θα ευημερεί, είτε θα ενδώσει στον πανικό και στον εθνικό εγωισμό, και θα εξαφανιστεί», τόνισε ο Γάλλος υπουργός. «Ας αποφύγουμε τις ιδεολογικές αντιπαραθέσεις περί ευρωομολόγων ή κορωνοομολόγων. Μία είναι η κρίσιμη πολιτική ερώτηση: Θα σταθούμε μαζί ή θα δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο τη θλιβερή εικόνα μιας ηπείρου διχασμένης μεταξύ Βορρά και Νότου;».

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ