Χολιγουντιανή επένδυση στη Θεσσαλονίκη

295

Κίνητρο για να έρθουν στη χώρα μας αμερικανικές εταιρείες παραγωγής ταινιών είναι η επιστροφή επιλέξιμων δαπανών κινηματογραφικών παραγωγών, η οποία μπορεί να ανέλθει μέχρι και στο 35% του κόστους παραγωγής.

Στον χάρτη των μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών του Χόλιγουντ εισέρχεται η Ελλάδα. Την ερχόμενη Παρασκευή και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2019, αναμένεται να ανακοινωθεί η μεγάλη επένδυση των αμερικανικών στούντιο στη Θεσσαλονίκη. Η επένδυση αφορά την επέκταση των βουλγαρικών στούντιο Nu Boyana στην Ελλάδα. Την επένδυση αναμένεται ότι θα ανακοινώσουν ο επικεφαλής της Nu Βoyana Γιάριβ Λέρνερ, ο ιδρυτής της York Films Τζον Καλαφάτης και ο επικεφαλής του ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) Πάνος Κουάνης. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Αν και τα νέα στούντιο αποτελούν επέκταση εκείνων της Βουλγαρίας, εντούτοις στην επένδυση θα συμπράξει η York Films την οποία ίδρυσε ο ομογενής Καλαφάτης στη Νέα Υόρκη. Η τελευταία λειτουργεί τα Υork Studios στα οποία έχουν γυριστεί μεγάλες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Μεταξύ αυτών, ταινίες όπως «Godzilla» (2014), «John Wick», «Spider-Man 2», «Elementary» κ.ά. Πριν από δύο χρόνια η York Studios ολοκλήρωσε ένα από τα μεγαλύτερα στούντιο στις ΗΠΑ, συνολικής έκτασης 50.000 τ.μ. Η επένδυση έγινε στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης και κόστισε 100 εκατ. ευρώ.

Τα Nu Boyana Film Studios της Βουλγαρίας είναι τα πρώην κρατικά στούντιο της χώρας, τα οποία το 2007 απέκτησε η αμερικανική Nu Image. H τελευταία, εκτός από τα Nu Boyana, ελέγχει τη Millennium Films, μια από τις πιο γνωστές εταιρείες παραγωγής ταινιών. Συγκεκριμένα, αριθμεί εκατοντάδες παραγωγές και συμπαραγωγές ταινιών, όπως οι σειρές ταινιών «Has Fallen», «The Expendables», «Rambo», «Hellboy», «The Mechanic» κ.ά.

Τα στούντιο, που θα δημιουργηθούν στην περιοχή της Θέρμης, θα μπορούν να στηρίξουν μεγάλες παραγωγές κινηματογραφικών ταινιών. Παράγοντες κοντά στη συμφωνία αναφέρονται σε παραγωγές ταινιών ύψους 40 έως 50 εκατ. ευρώ. Τέτοιου ύψους παραγωγές σήμερα δεν μπορεί να στηρίξει η εγχώρια υποδομή. Ετσι τα νέα στούντιο της Θεσσαλονίκης θα είναι τα μεγαλύτερα της χώρας και από τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων.

Τα στούντιο Nu Boyana ωστόσο είναι μεγαλύτερα και στηρίζουν ήδη πολύ μεγάλες και ακριβές παραγωγές. Στις υποδομές τους φιλοξενείται μεταξύ άλλων μια από τις μεγαλύτερες δεξαμενές νερού στον κόσμο, βάθους 6 μέτρων, προκειμένου να διεξάγονται υποβρύχια γυρίσματα ταινιών. Σημειώνεται ότι στη γείτονα χώρα, που εμφανίζει ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα οπτικοακουστικών παραγωγών, λειτουργεί ακόμη και σχολή εκπαίδευσης επαγγελματιών επικίνδυνων σκηνών (stuntmen).

Κίνητρο για να έρθουν στη χώρα μας οι δύο προαναφερόμενες αμερικανικές εταιρείες παραγωγής ταινιών είναι η επιστροφή επιλέξιμων δαπανών κινηματογραφικών παραγωγών. H επιστροφή αυτή μπορεί να ανέλθει μέχρι και στο 35% του κόστους παραγωγής. Την πολιτική αυτή ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση και φαίνεται ότι, ύστερα από περίπου δύο χρόνια, αποδίδει καρπούς. Μάλιστα, στα στούντιο της Θεσσαλονίκης, που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν μέσα στο 2020, έχει ήδη προγραμματιστεί το γύρισμα της ταινίας με τίτλο «O θρύλος του Σεβάχ (The Legend of Sinbad)», μια συμπαραγωγή της Millennium Films και της Eagle Films.

Επίσης, η νέα κυβέρνηση συνεχίζει και τον θεσμό των Film Offices που ξεκίνησε η προηγούμενη και ο οποίος αφορά τη δημιουργία εξειδικευμένων γραφείων στις περιφέρειες της χώρας, όπου θα λειτουργούν υποστηρικτικά σε παραγωγές οπτικοακουστικού υλικού. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here