Χαρίτσης: Η κυβέρνηση πουλάει εύκολο πατριωτισμό στους Έλληνες

242

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό, τη διαχείριση του κορονοϊού, αλλά και την απολιγνιτοποίηση στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Στο δελτίο ειδήσεων του Flash TV Κοζάνης, επέκρινε την κυβέρνηση ότι «πουλάει εύκολο πατριωτισμό στους Έλληνες πολίτες», ενώ την ίδια στιγμή «δεν πράττει διεθνώς αυτά που πρέπει για να αναλάβει και η Ευρώπη τις ευθύνες της στο προσφυγικό».

«Χορτάσαμε από λόγια υποστήριξης και αλληλεγγύης προς τη χώρα μας. Είναι προς το συμφέρον του λαού μας να έχουμε μια κυβέρνηση που διεκδικεί διεθνώς. Δυστυχώς, όμως, δεν ήταν αυτή η στάση του πρωθυπουργού στο Βερολίνο. Διεθνοποίηση του προσφυγικού σημαίνει διεκδίκηση και όχι απλά ενημέρωση», δήλωσε ο Αλ. Χαρίτσης, επισημαίνοντας ότι ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015, «κάναμε την Ευρώπη “άνω-κάτω” για να πετύχουμε μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, όταν 860 χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν από τα ελληνικά νησιά».

Αναφερόμενος στη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, κάλεσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη «ακόμη και να συγκρουστεί αν χρειαστεί με τους εταίρους μας», προκειμένου να αποτραπεί η καταστρατήγησή της, καθώς και να εφαρμοστεί ένα νέο πρόγραμμα άμεσης επανεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία σε ευρωπαϊκές χώρες, και ένα νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου περί του ΣΥΡΙΖΑ που λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος του Ερντογάν, όπως ισχυρίστηκε, ο Αλ. Χαρίτσης διεμήνυσε: «Πρόκειται για ξεκάθαρες αθλιότητες και χυδαιότητα που αγγίζει τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αφού δεν τις καταδίκασε». «Οι δηλώσεις αυτές μας γυρίζουν σε σκοτεινές εποχές», τόνισε, και υπογράμμισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμένει να καταγγέλλει την τουρκική προκλητικότητα και την εργαλειοποίηση των προσφύγων από τον Ερντογάν».

Θίγοντας το ζήτημα της επικείμενης Συνόδου για το προσφυγικό στην Κωνσταντινούπολη την επόμενη εβδομάδα έκρουσε τον κώδωνα για τη σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας: «Ας μας πει επιτέλους η κυβέρνηση αν θα συμμετέχει η Ελλάδα σε αυτή την κρίσιμη Σύνοδο σε αυτή τη φάση των τουρκικών εκβιασμών ή αν θα είναι απούσα όπως στη σύνοδο του Βερολίνου για το τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Όσον αφορά στη διαχείριση του κορονοϊού, κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το θέμα με ετοιμότητα και υπευθυνότητα, να προχωρήσει «στη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο είναι σημαντικό να είναι ισχυρό ώστε να σχεδιάζει και να κατευθύνει την αντιμετώπιση του προβλήματος», αλλά και να προχωρήσει «στην ενίσχυση όλων των δομών με προσλήψεις προσωπικού και με τον απαραίτητο εξοπλισμό και να μη σφυρίζει αδιάφορα σε αναχρονιστικές και επικίνδυνες λογικές μόνο και μόνο για να μην τα χαλάσει με την ηγεσία της Εκκλησίας».

Τέλος, για το θέμα της απολιγνιτοποίησης, ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε πως «η λογική της βίαιης μετάβασης θα οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή», και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν διαθέτει ολοκληρωμένο, κοστολογημένο εθνικό σχέδιο και δεν διαβουλεύεται με τις τοπικές κοινωνίες, που εδώ και δεκαετίες επιβιώνουν από τη δραστηριότητα του λιγνίτη». «Μια προοδευτική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει με επιδοτήσεις των ιδιωτικών μονάδων φυσικού αερίου εις βάρος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και χωρίς μέριμνα για την τοπική οικονομία και τις θέσεις εργασίας», κατέληξε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ασκηθούν πιέσεις και προς την ΕΕ, ώστε να διεκδικήσει η Ελλάδα κονδύλια για τη δίκαιη μετάβαση, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here