Χαρίτσης: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μία κρίσιμη κατάσταση με όρους αυταρχισμού»

268

«Η έκρηξη βίας και καταστολής στα νησιά μας, δεν επιλύει αλλά βαθαίνει την κρίση στο προσφυγικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η Ελλάδα να διεθνοποιήσει το προσφυγικό και να ζητήσει άμεσα τη σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ . Χαρίτσης υπογράμμισε ότι «οι κινήσεις της Τουρκίας εντάσσονται σε μία συνολικότερη στρατηγική» και κάλεσε την κυβέρνηση «να μην επαναλάβει το λάθος της «σύνδεσης του προσφυγικού με τα ελληνοτουρκικά. Κάτι που έκανε το προηγούμενο διάστημα ελπίζοντάς ότι μία πολιτική κατευνασμού θα μείωνε τις προσφυγικές ροές, με αποτέλεσμα και οι ροές να αυξηθούν και να οξυνθεί η τουρκική προκλητικότητα». Πρόσθεσε ότι «τις παλινωδίες της κυβέρνησης τις αντιλαμβάνονται και στο εξωτερικό και τις χρησιμοποιούν προς όφελός τους».

Είπε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πίεσε την Ευρώπη το 2015 και πέτυχε την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, «η οποία παρά τα υπαρκτά της προβλήματα λειτούργησε και μειώθηκαν οι ροές». Τόνισε ότι «το 2015 διαχειριστήκαμε δεκαπλάσιες ροές των σημερινών με ανθρωπιά, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους νησιώτες να διδάσκουν ανθρωπιά σε όλη την Ευρώπη. Περισσότεροι από 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα το 2018 και το πρώτο εξάμηνο του 2019». Επέκρινε δε την κυβέρνηση ότι αντί να χτίσει πάνω στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και να σκύψει στο πρόβλημα, «επιμένει να ασκεί αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ και να σπείρει το διχασμό». Ανέφερε ακόμη ότι «στο τέλος Ιουνίου η Μόρια φιλοξενούσε 5600 ανθρώπους, πληθυσμός που σήμερα έχει υπερ-τετραπλασιαστεί” και πως σε 5 νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου υπάρχουν περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Πρόσθεσε πως την ίδια στιγμή τα προγράμματα ‘Φιλοξενία’, ‘Εστία’ και ‘Ήλιος’, που λειτούργησαν με ευρωπαϊκά κονδύλια ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση και μετεγκατάσταση, “παραμένουν ανενεργά μόνο και μόνο για να μην συγκρουστεί η κυβέρνηση με τους γαλάζιους αυτοδιοικητικούς, καταδικάζοντας τους νησιώτες σε μία τραγική κατάσταση».

Ο κ. Χαρίτσης είπε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και διεκδικητικοί σε όλα τα επίπεδα. Δεν μπορεί η χώρα να είναι απούσα από τις διεθνείς εξελίξεις που την αφορούν, όπως οι διασκέψεις του Βερολίνου και του Μονάχου».

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here