Χαμηλότερες προσδοκίες για διανομή κοινωνικού μερίσματος τον Δεκέμβριο

304

Σε προσγείωση των προσδοκιών για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος τα Χριστούγεννα προχώρησε, χθες, ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Είχε προηγηθεί, προχθές το βράδυ, στο περιθώριο του Εurogroup, διαβεβαίωση κυβερνητικού αξιωματούχου ότι η διανομή ενδεχόμενου μερίσματος συζητείται με τους θεσμούς και δεν θα γίνει αιφνιδιαστικά. Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι έχουν εγκαταλειφθεί σχέδια για διανομή μεγάλου μερίσματος, κάτι που άλλωστε είχε γίνει φανερό και από τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στο ΣΚΑΪ, την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι δεν αναμένεται μεγάλο υπερπλεόνασμα και ότι από αυτό που θα προκύψει ένα μέρος θα διατηρηθεί ως απόθεμα ασφαλείας. «Δεν υπάρχει 4%, τα 4% τελειώσανε…» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομικών στην ερώτηση αν το πρωτογενές πλεόνασμα θα κλείσει φέτος στο 3,5% του ΑΕΠ ή θα ανέβει στο 4% του ΑΕΠ… Εξήγησε ότι «πολιτική της κυβέρνησης είναι ότι δεν θα ξανακάνουμε  υπερπλεονάσματα».

Σημειώνεται ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,65%, και το ποσό άνω του στόχου του 3,5% φθάνει τα 340 εκατ. ευρώ. Ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι «ένα μεγάλο κομμάτι του θα πρέπει να παραμείνει ως ποσό ασφαλείας».  «Θα πρέπει να ξαναμετρήσουμε στις 20 του μηνός να δούμε αν δημιουργήθηκε κάποιος χώρος»,  πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι είναι ούτως ή άλλως μια δύσκολη άσκηση, γιατί πρέπει να προβλεφθούν τα έσοδα και τυχόν αναπροσαρμογές της ΕΛΣΤΑΤ ώς το τέλος του χρόνου και να «μην πάθουμε κανένα ατύχημα και χάσουμε τον στόχο».

Το μότο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι «πρώτα μετράμε και μετά μιλάμε», σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, προσθέτοντας πως αν υπάρξει χώρος θα αξιοποιηθεί σύμφωνα με ό,τι πει ο πρωθυπουργός. Στην ερώτηση αν κάποιοι βιάστηκαν να μιλήσουν, ο υφυπουργός Οικονομικών περιορίστηκε να σχολιάσει ότι «ο καθένας έχει τη δική του αρμοδιότητα, αλλά από το ΓΛΚ πρέπει να περιμένετε έναν αυξημένο συντηρητισμό στα δημοσιονομικά». Ο ίδιος σημείωσε, άλλωστε, πως ο δημοσιονομικός χώρος για τα Χριστούγεννα ξοδεύτηκε τον Μάιο, από την προηγούμενη κυβέρνηση και ότι ο δημοσιονομικός χώρος που δημιούργησε αυτή η κυβέρνηση, επέτρεψε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και τη μείωση της προκαταβολής του φόρου επιχειρήσεων.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here