Αραμπατζή: Γενναία προκαταβολή αποζημίωσης στους πληγέντες παραγωγούς από τον «Ιανό»

121

Για τις αποζημιώσεις που δικαιούνται οι παραγωγοί των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από την κακοκαιρία «Ιανός» μίλησε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή την Τετάρτη (30/9) στη Βουλή.

«Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται, προκειμένου να δοθεί γενναία προκαταβολή των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι αγρότες» δεσμεύτηκε και σημείωσε πως, όταν υπάρξει τελική εκτίμηση της ζημίας, για την οποία γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες, ο ΕΛΓΑ, εφόσον χρειαστεί, θα ενισχυθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο όγκος της ζημιάς, σύμφωνα με τον ασφαλιστικό Κανονισμό.

Η Φωτεινή Αραμπατζή έστειλε όμως ταυτόχρονα και μήνυμα προς εκείνους που τυχόν θα θελήσουν να εξαπατήσουν την Πολιτεία, αξιοποιώντας την καταστροφή από τον«Ιανό».

«Κάνω μία καλόπιστη και ξεκάθαρη επισήμανση. Κάνουμε και θα κάνουμε τα πάντα, για να ενισχύσουμε τους πραγματικούς πληγέντες με διαδικασίες fast truck, με ενεργοποίηση μηχανισμών όπως οι συνολικές εκτιμήσεις, με τη χρήση της τεχνολογίας.

Αλλά αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει μία ευκαιρία εξαπάτησης. Γιατί τυχόν τέτοιες συμπεριφορές βλάπτουν, όχι μόνο το δημόσιο συμφέρον, αλλά βλάπτουν τους ίδιους τους παραγωγούς, αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους.

Βλάπτουν γιατί επιβραδύνουν τις διαδικασίες με δηλώσεις που ουσιαστικά δεν ανταποκρίνονται και αφαιρούν από τους πραγματικά πληγέντες μία δικαιότερη και πληρέστερη αποζημίωση, γιατί τα χρήματα, δεν είναι ούτε άναρχα ούτε χωρίς τέλος» είπε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Θα είμαστε, λοιπόν, πολύ αυστηροί σ’ αυτό το ζήτημα της αντιπαραβολής. Θα δοθεί -επαναλαμβάνω- γενναία προκαταβολή, αλλά θα υπάρξει και αυστηρός τελικός έλεγχος. Για να μην παρεξηγηθώ, είμαστε σίγουροι -και το λέω και το υπογραμμίζω- ότι δεν θα υπάρξουν τέτοιου είδους συμπεριφορές, αλλά θα θέλαμε να είμαστε ξεκάθαροι από την αρχή», υπογράμμισε η Φωτεινή Αραμπατζή.

Οι εντολές του πρωθυπουργού για ισχυρά αντανακλαστικά και ταχύτητα των ενεργειών μας, ήταν ρητές και αυτές υλοποιούμε, ανέφερε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή, που κλήθηκε να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελίας Λιακούλη, για την άμεση ενίσχυση των αγροτών της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τον «Ιανό».

«Ο πρωθυπουργός έδωσε, ερχόμενος στον τόπο της καταστροφής, ρητές εντολές για ισχυρά αντανακλαστικά και αξιοσημείωτες ταχύτητες. Οι διαδικασίες που ακολουθούνται και ο στόχος που έχει οριστεί από τον πρωθυπουργό και το υπουργείο μας είναι για διαδικασίες εξπρές», είπε η Φωτεινή Αραμπατζή και υπενθύμισε ότι «ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, βρέθηκε στο σημείο, μαζί με τον πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ο κ. Λυκουρέντζος, καθώς και ο αντιπρόεδρος, επί μία εβδομάδα ήταν στην περιοχή συντονίζοντας τα συνεργεία και την καταγραφική διαδικασία. Ο αντιπρόεδρος βρίσκεται πάλι στην Καρδίτσα και θα παραμείνει εκεί, στη Θεσσαλία, επί μία εβδομάδα, ενώ μεταβαίνει και ο υφυπουργός Εσωτερικών».

Η υφυπουργός ανέφερε εξάλλου, ότι για να διενεργηθούν με ταχύτητα οι εκτιμήσεις και με τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία, έχει κινητοποιηθεί επιπλέον έμπειρο γεωτεχνικό προσωπικό στο υποκατάστημα της Θεσσαλίας. Η υποβολή των δηλώσεων έχει ξεκινήσει και λήγει στις 5 Οκτωβρίου. Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ήδη δοθεί το αρχείο των δηλώσεων για τους διασταυρωτικούς ελέγχους και έχει ξεκινήσει η εκτιμητική διαδικασία.

Η υφυπουργός ενημέρωσε ότι προκειμένου να προχωρήσει με ταχύτητα η εκτιμητική διαδικασία και άρα και η αποζημίωση, η περιοχή, σε ό,τι αφορά τη φυτική παραγωγή, έχει χωριστεί σε ζώνες.

«Σε αυτές που υπάρχει καταστροφή της τάξης του 100% -τα στοιχεία που έχουμε μιλούν για 330.000 με 350.000 χιλιάδες στρέμματα βαμβακιού- όπου θα διενεργηθούν συνολικές εκτιμήσεις με τη βοήθεια της τεχνολογίας, βεβαίως και του συστήματος Copernicus, και σε αυτές που έχουν υποστεί μεσοσταθμικά μια ζημιά της τάξης 50%», είπε η Φωτεινή Αραμπατζή.

Σε ό,τι αφορά το ζωικό κεφάλαιο, όπως τόνισε, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η καταγραφή της απώλειας στην περιοχή της Θεσσαλίας και θα δοθεί προτεραιότητα στην αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων.

«Επειδή οι άνθρωποι ήταν αντιμέτωποι όχι μόνο με την καταστροφή του ζωικού τους κεφαλαίου, αλλά και με την υγειονομική βόμβα που εγκυμονούσε η παραμονή των νεκρών ζώων στο πεδίο, με βάση αυτά που μας διεμήνυσε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, έχει ολοκληρωθεί η υγειονομική ταφή σύμφωνα με τα πρωτόκολλα στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και για δε όσα ζώα δυστυχώς παρασύρθηκαν και πνίγηκαν, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της ταφής τους», ενημέρωσε η υφυπουργός.

Όπως εξάλλου ενημέρωσε τη Βουλή, τη Δευτέρα έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το ΔΣ του ΕΛΓΑ και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος έχει αναλάβει συνολικά τη δέσμη μέτρων για τον «Ιανό», με στόχο άμεσες ενέργειες για την καταβολή αποζημιώσεων που προβλέπονται από τον Κανονισμό, την ενεργοποίηση του μηχανισμού των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων και την «πληρωμή γρηγορότερα απ’ ό,τι προσδοκούν σήμερα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι».

Εξάλλου λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων και της μεγάλης αυτής καταστροφής, «τα εκτιμητικά τέλη, ύψους 300.000 ευρώ όχι μόνο δεν ζητήθηκαν, αλλά τελικώς δεν θα συμψηφιστούν, ως ακόμη μία ένδειξη έμπρακτης κατανόησης και στήριξης των πληγέντων».

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here