Απαγόρευση του short selling στο ελληνικό Χρηματιστήριο αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

407

Σε δραστικές ενέργειες κατά της υποτιμητικής κερδοσκοπίας προχωρά με απόφασή της η Επιτροπή της Κεφαλαιαγοράς, απαγορεύοντας από σήμερα, Τετάρτη και έως τις 24 Απριλίου, το short selling στις ελληνικές μετοχές.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία φορά που η εποπτική αρχή είχε προχωρήσει σε ανάλογο μέτρο ήταν μετά την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών το 2015.

Συγκεκριμένα απαγορεύει τις ανοικτές πωλήσεις ή άλλες συναλλαγές πέραν των ανοιχτών πωλήσεων, οι οποίες δημιουργούν ή αυξάνουν την καθαρή αρνητική θέση σε μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ανεξαρτήτως του τόπου εκτέλεσης της συναλλαγής.

Η απαγόρευση ισχύει και για πωλήσεις μετοχών που στην ίδια συνεδρίαση ακολούθως καλύπτονται από αγορές μετοχών.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε σε αυτήν την απόφαση καθώς διαπίστωσε ότι οι επιπτώσεις από την επιδημία COVID-19 συνιστούν σημαντική απειλή για την εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά ειδικότερα. Όπως έκρινε, η απαγόρευση είναι μέτρο κατάλληλο και ανάλογο για την αντιμετώπιση του επιπέδου της απειλής και δεν ενέχει αρνητική επίπτωση στην αποτελεσματικότητα της αγοράς δυσανάλογη προς τα οφέλη του.

Η απαγόρευση συνιστά προληπτικό μέτρο το οποίο, υπό τις εξαιρετικές συνθήκες λόγω της επιδημίας COVID-19, είναι απαραίτητο ώστε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να μπορεί να εποπτεύει τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ