Ανοίγει την επόμενη εβδομάδα το Taxisnet για φορολογικές δηλώσεις

393

Το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet ανοίγει εν μέσω πανδημίας και κλειστών λογιστικών γραφείων. Oπως αναφέρουν μεγάλα λογιστικά γραφεία, πριν από τα μέσα Μαΐου δεν πρόκειται να αρχίσουν τη διαδικασία για τη συμπλήρωση και την υποβολή των δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των εισοδημάτων που εισπράχθηκαν το 2019. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν, ωστόσο, ότι το σύστημα μπορεί να ανοίξει για όποιον επιθυμεί να υποβάλει τη δήλωσή του, αλλά ουδείς γνωρίζει το πότε θα κλείσει. Αυτό σημαίνει ότι η 30ή Ιουνίου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής κατάθεσης των δηλώσεων, θα παραταθεί και ενδεχομένως να παραταθεί και η ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης.

Τα προβλήματα

Το σύστημα ανοίγει εν μέσω πανδημίας και κλειστών λογιστικών γραφείων. Οπως λένε λογιστές, στην παρούσα φάση δεν πρόκειται να προχωρήσουν στην υποβολή δηλώσεων φυσικών προσώπων, καθώς τα γραφεία τους είναι κλειστά, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η υποβολή των δηλώσεων.

Οι μοναδικές δηλώσεις που μπορούν να υποβληθούν με σχετική ευκολία είναι αυτές των συνταξιούχων, καθώς όλα τα δεδομένα είναι προσυμπληρωμένα στο έντυπο Ε1 της φορολογικής τους δήλωσης. Ομως, και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει πρόβλημα, δεδομένου ότι πολλοί συνταξιούχοι δεν θα έχουν βοήθεια από ένα νεότερο μέλος της οικογένειας, όπως συνηθιζόταν μέχρι σήμερα.

Οπως αναφέρουν μεγάλα λογιστικά γραφεία, πριν από τα μέσα του Μαΐου δεν πρόκειται να αρχίσουν τη διαδικασία για τη συμπλήρωση και υποβολή των δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων. Αναφέρουν, δε, ότι φέτος εξαιτίας της κατάστασης αναμένεται να υποβληθούν αρκετές δηλώσεις με επιφύλαξη εφόσον οι φορολογούμενοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις με επιφύλαξη υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου και εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών οι φορολογούμενοι οφείλουν να προσκομίσουν στις εφορίες τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Πάντως, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν έχει δημοσιοποιήσει προς το παρόν το νέο έντυπο Ε1, όπως επίσης και το βιβλίο οδηγιών για την υποβολή των δηλώσεων, κάτι το οποίο υπολογίζεται να γίνει στα μέσα Απριλίου.

Υπενθυμίζεται πως από το περυσινό έτος έχουν αλλάξει οι διαδικασίες που σχετίζονται με τα εκκαθαριστικά σημειώματα. Είτε τα ζευγάρια υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις είτε μαζί, θα λάβουν ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα, ο καθένας για τα εισοδήματα που δήλωσε. Εν συνεχεία, εφόσον ο δικαιούχος δεν έχει άλλες υποχρεώσεις (π.χ. πληρωμή ΕΝΦΙΑ) και προκύπτει επιστροφή φόρου, το ποσό θα πιστωθεί σχετικά σύντομα στον λογαριασμό του. Σε διαφορετική περίπτωση, η επιστροφή θα συμψηφιστεί.

«Κλειδί» για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες αποτελούν και φέτος οι κωδικοί 049-050. Στους ανωτέρω κωδικούς δηλώνονται οι δαπάνες με «πλαστικό χρήμα» που εξασφαλίζουν την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2019, που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο. Οι κωδικοί αυτοί δεν είναι προσυμπληρωμένοι στο ηλεκτρονικό Ε1. Είναι «ξεκλείδωτοι» και οι φορολογούμενοι θα πρέπει οι ίδιοι να δηλώσουν το ποσό με τις δαπάνες που πραγματοποίησαν το 2019 με ηλεκτρονικό χρήμα.  

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ