Ανεβάζει ταχύτητα για την έκδοση νέων συντάξεων ο e-ΕΦΚΑ

322

Μικρή βελτίωση στον ρυθμό απονομής νέων συντάξεων παρουσιάζει ο e-ΕΦΚΑ τον Ιούλιο, καθώς έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα που τα… μολύβια είχαν κατέβει λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού, φαίνεται πως οι υπηρεσίες του Ταμείου παίρνουν μπροστά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος» μέχρι στιγμής στον Ιούλιο αποδόθηκαν 13.790 συντάξεις (7,34 εκατ. ευρώ). Τον αμέσως προηγούμενο μήνα, οι απονομές οριστικών συντάξεων ήταν 11.132, και αυτές του Μαΐου 13.091. Τους προηγούμενους μήνες του 2020, οι οριστικές απονομές κινούνταν μεταξύ 22.041 τον Μάρτιο και 17.053 αιτήσεις τον Ιανουάριο. Να σημειωθεί ότι υπάρχει πάντα μια χρονική υστέρηση μεταξύ της έκδοσης των αποφάσεων και της ένταξης στο σύστημα πληρωμών, γεγονός που στην πράξη σημαίνει πως τα στοιχεία που αποτυπώνονται στην έκθεση του μηνός Ιουλίου αφορούν αποφάσεις που είχαν εκδοθεί τους προηγούμενους μήνες και εκκαθαρίστηκαν τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου, η συνολική δαπάνη των αναδρομικών στους νέους συνταξιούχους με οριστική απόφαση συνταξιοδότησης ανήλθε σε 65,6 εκατ. και η συνολική δαπάνη συντάξεων σε 7,3 εκατ. για την πληρωμή 13.790 συντάξεων. Αντίστοιχα, η συνολική δαπάνη των αναδρομικών στους νέους συνταξιούχους με τροποποιητική απόφαση συνταξιοδότησης ανέρχεται σε 2,8 εκατ. και η συνολική δαπάνη συντάξεων σε 1,7 εκατ. για την πληρωμή 2.882 τροποποιητικών συντάξεων.

Επιπλέον, η συνολική δαπάνη των αναδρομικών στους νέους συνταξιούχους με προσωρινή απόφαση συνταξιοδότησης ανέρχεται σε 4,9 εκατ. και η συνολική δαπάνη σε 695.959,02 ευρώ για την πληρωμή 1.666 προσωρινών συντάξεων.

Το πρόβλημα της καθυστέρησης στην απονομή συντάξεων, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», αναμένεται να απασχολήσει και τη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, σε κεντρικό επίπεδο, καθώς έχει υπολογιστεί ότι στο τέλος Μαΐου, το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων για κύρια σύνταξη έφτασε τις 163.000, εκ των οποίων οι 147.000 είναι ληξιπρόθεσμες. Την ίδια στιγμή στον κλάδο επικουρικής σύνταξης εκκρεμούν 101.000 αιτήσεις, 88.000 ληξιπρόθεσμες και 48.000 με απόφαση ΕΦΚΑ.

Να σημειωθεί ότι, με στόχο την αντιμετώπιση του όγκου των εκκρεμών συντάξεων, το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει σε εφαρμογή το σύστημα της ψηφιακής σύνταξης «Ατλας». Η πιλοτική φάση ολοκληρώνεται στις 3 Αυγούστου και στη συνέχεια οι αποφάσεις θα εκδίδονται χωρίς να παρεμβαίνει ανθρώπινο χέρι, ενώ οι υπηρεσίες θα πραγματοποιούν απολογιστικό δειγματοληπτικό έλεγχο στο 10%.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ